Türk fırkateyni büyüledi. TCG Oruçreis batı medyasında

Türkiye Dünya haberleri TCG Anadolu Türk Savunma Sanayii TSK Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Türk fırkateyni büyüledi. TCG Oruçreis batı medyasında

Türk donanmasının gözbebeklerinden TCG Oruçreis'in baştan sona geliştirilmesi denizcilik dünyasında büyük ses getirdi. Küresel denizcilik dünyası Türk fırkateynin özelliklerine yer verirken “yeni donanımları ile TCG Oruçreis denizlere çok güçlü döndü” yorumunda bulunuldu.

Dünyanın en saygın denizcilik yayın organlarından Naval News'de yayınlanan iki ayrı analiz yazısında Türkiye'nin denizcilikteki başarıları duyuruldu. Türkiye'nin ilk yerli mini denizaltı projesi için “çarpıcı özellikleriyle dikkat çekiyor” ifadesine yer verildi. Analizlerde baştan sona geliştirilen TCG Oruçreis için de “yeni donanımları ile TCG Oruçreis denizlere çok güçlü döndü” yorumunda bulunuldu. 

TEKNİK BİLGİLERİ PAYLAŞILDI

Dünyanın en saygın denizcilik yayın organlarından Naval News'te yayınlanan “Türkiye çok amaçlı mini denizaltı projesi üzerinde çalışıyor” başlıklı analiz yazısında DATUM Denizaltı Mühendislik Şirketi ve Sefina Denizcilik tarafından geliştirilen çok amaçlı mini denizaltı projesinin tanıtıldığı bilgisine yer verildi. Yayın organı Türk Loydu tarafından Türkiye'nin ilk yerli mini denizaltısı olarak sınıflandırılan ÇAMD (Çok Amaçlı Mini Denizaltı) hakkında teknik bilgiler de paylaştı ve “çarpıcı özellikleriyle dikkat çekiyor” ifadesini kullandı.

MİNİ DENİZALTI GÜÇLENDİRİLİYOR

Yayın organında Ar-Ge projesi olarak başlayan sürecin sonunda ortaya çıkan ÇAMD'ın 300 metre derinlikte faaliyet gösterebildiği, dört kişilik mürettebatı ve 12 metrelik uzunluğuyla açık denizlerde istenilen noktada rahatlıkla görev yapabildiği vurgulandı. Analizde ÇAMD'ın ticari ve askeri misyon özelliklerinin güçlendirilmesine çalışıldığı ve güçlendirmenin ardından da kısa sürede üretime geçileceği bilgisine yer verildi.

DONANIM TAMAMEN YERLİ

Bu yıl tüm kritik dizayn çalışmaları tamamlanan ÇAMD özellikle ileri görüş sonar ve radar sistemiyle ön plana çıkıyor. Yayın organı ÇAMD'ın güçlü iletişim sağlayan iki direk anten sistemine ve 360 derece görüş kapasitesine sahip elektro optik kameraya sahip olduğunun da altını çizdi. Analizde ayrıca ÇAMD için Türkiye'nin ilk su soğutmalı elektrik motorunun da Femsan DC şirketi tarafından geliştirildiği bilgisi paylaşıldı. Analizde ÇAMD'ın sonarlarının Aselsan, hafif torpidolarının Roketsan ve hidrojen depolarının Aspilsan tarafından geliştirildiği bilgisine yer verildi.

ORUÇREİS'E GİZLİLİK ANTENLERİ

Yayın organı ayrıca Barbaros sınıfı fırkateyni TCG Oruçreis'in de (F-245) geliştirilerek yeniden denizlere döndüğü bilgisini okuyucularıyla paylaştı. Analiz yazısında TCG Oruçreis'in, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'a (F-515) benzer şekilde geliştirilerek artık “gizlilik sağlayan direklere sahip olduğu” bilgisine yer verildi. Yeni entegre direklerin yanı sıra tüm geminin yeni sensörlerle de donatıldığı ifadesine yer verilen yazıda geliştirme faaliyetlerinin de MLU Projesi (fırkateyn yarı ömür modernizasyonu) kapsamında gerçekleştirildiği ifadesine yer verildi.

BAŞTAN SONA GELİŞTİRİLDİ

Yayın organında TCG Oruçreis'deki değişimler ise şu şekilde sıralandı:

“Fırkateynde STACOS sistemi Havelsan tarafından geliştirilen ADVENT CMS savaş sistemiyle değiştirildi. Gemiye Aselsan'ın MAR-D radarı eklendi, Roketsan Atmaca füzeleri yerleştirildi, Aselsan'ın STOP 25 mm Uzaktan Kontrollü Stabil Deniz Top Sistemleri yerleştirildi. Yine Aselsan'ın AKREP AKR-D çift band deniz atış kontrol sistemleri entegre edildi. ALPER LPI navigasyon radarı, Aselsan'ın FERSAH sonarı, HIZIR torpido savunma sistemi, ARES-2N ve AREAS-2NC elektronik saldırı sistemi, ileri seviye lazer uyarı sistemi ve YALMAN füze sistemleri de gemide değiştirilen diğer donanımlar arasında yer almakta. Yeni donanımları ile TCG Oruçreis denizlere çok güçlü döndü.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel