Türk askeri Kosova'da tansiyonu düşürür mü? 'NATO için önemi büyük...'
Kosova'nın kuzey bölgesinde Sırp azınlık ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar sonrası NATO Kosova Barış Gücü'nün talebi üzerine Türkiye bölgeye 450 askerden oluşan bir komando taburu yolladı. Peki Türk askerini Kosova'da neler bekliyor? Türkiye bölgede tansiyonu düşürür mü?
Balkanlarda sular durulmuyor. Kosova'da Sırpların çoğunlukta yaşadığı kuzeydeki Mitroviça bölgesinde yapılan seçimler sonrası çıkan olaylarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Bölgede yaşayan Sırp azınlık seçimi kazan Arnavut asıllı belediye başkanının göreve başlamasını engellemek için Zvecan kentinin belediye binasını işgal etmeye kalktı. Olayların büyümesi üzerine bölgeye NATO Kosova Barış Gücü (KFOR) sevk edildi.
NATO'nun talebi üzerine Barış Gücü'nde görev alması kaydıyla Türkiye'den bir komando taburu Kosova'ya ulaştı. 450 askerden oluşan tabur, Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlası'na yerleşti. Türk komando taburu olayların yaşandığı kuzey bölgesine intikal etti.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
SIRBİSTAN İLE ÇATIŞMA İHTİMALİ...
Kosova'da zaten Türkiye'nin bir askeri misyonu olduğunu söyleyen Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal asker sayısını arttırdığımızı söylüyor. Bu durumu genel hatlarıyla olumlu bulduğunu söyleyen Ünal "Kosova Arnavutların ağırlıklı olarak yaşadığı bir bölge. Böyle ihtiyaç halinde Türkiye'nin asker göndermesinde bir sakınca yok. Ayrıca Türk birlikleri gittikleri yerde etnik farklılık göstermeksizin iyi görev yaparlar. Daha önce Bosna Hersek'teki Zenica şehrinde gördük" ifadelerini kullanıyor.
Öte yandan Sırbistan ile Türkiye'nin ilişkilerin de olumlu seyrettiğini ve Sırbistan'ın NATO'ya karşı bir mücadele içinde olmadığı görüşünde olduğunu belirten Ünal, NATO'nun nihai amacının Sırbistan'ı bünyesine katmak olduğunu da hatırlatıyor. Türk taburunun da yer aldığı NATO kuvvetlerinin Sırbistan ile olası bir çatışmaya girmesi ihtimalini sıfıra yakın olduğunu dile getiriyor.
'NATO ADINA ÖNEMİ BÜYÜK'
Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ Türkiye'nin Kosova'ya birlik göndermesinin NATO adına çok büyük önemi olduğunu söylüyor. Olaylar sonucu 25 NATO askerinin ve 50'ye yakın sivil vatandaşın yaralandığını hatırlatan Başbuğ "Olayları bastırmanın tek yolu ise birlik sayısını artırmak" diyor. Başbuğ "Herkes meseleyi Kosova-Sırbistan üzerinden okuyor ama bir üst boyutta bir ABD - Rusya hesaplaşması var. Sırbistan Rusya'nın Avrupa'yı tehdit için elinde tuttuğu bir koz. O kozu şu ana kadar pek aktif kullanamadı. ABD'de de bu tehdidi gördüğü için oradaki olayları bastırmanın yolunu arıyor yoksa fatura kendisine kesilecek" ifadelerini kullanıyor. Başbuğ sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
"Orada olayları bastırmanın yolu askeri birliği artırmak ancak askeri birliği artırırken de tabanda kabul görecek bir birlik göndermek. Şimdi orda tabanda kabul gören tek birliği Türk Birliği. Yerli halk orada kendini zaten Türk olarak addeder. Sırplar açısından da Türk askerinin varlığı orada tansiyonu düşürür. Sırp Cumhurbaşkanı Vucic’in Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile bir dostluğu var. Olaylar geçtiğimiz aylarda yeniden patlak verdiğinde Sayın Erdoğan'ın direkt olarak devreye girmesiyle tansiyon düşürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yine bu olaya ağırlık vereceğini, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan'ın da yeni hamlelerini bu bölgeye yapacağını düşünüyorum."
Orada gerçekten çatışmaları engelleyecek ve adil davranacak bir güce ihtiyaç olduğunu dile getiren Başbuğ "ABD akıllı bir hareket yaparak Türkiye'den komando taburu talep etti. Ben bizim meseleye çok katkı sağlayacağımızı düşünüyorum ancak bunun geçici bir çözüm olacağını düşünüyorum" diyerek sözlerini sonlandırıyor.
TÜRKİYE'NİN ROLÜ...
Uluslar Arası İlişkiler Uzmanı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, haberglobal.com.tr'de "Kosova'da gerilim yine tırmanıyor..." başlığı ile geçtiğimiz günlerde yayımlanan haberde Türkiye'nin hem Sırbistan hem de Kosova ile iyi ilişkilere sahip olduğunun altını çizmiş, Türkiye'nin iki ülke arasında arabulucu olabileceğini vurgulamıştı. Prof. Dr. Kasım sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Türkiye Balkanlar'da giderek büyüyen bir etkiye sahip. Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri. Ama Sırbistan'la da iyi ilişkilere sahip. Belki burada AB'nin daha zayıf kaldığı, AB anlamında Sırbistan içerisinde bazı unsurların olumsuz bakacağı durumlarda Türkiye de bir rol oynayabilir."
Kaynak: Web Özel