Tunç, 15 Temmuz'un yıl dönümünde konuştu: "Yargı bu kez darbecilerin yanında olmadı"

Haber Merkezi
15 Temmuz Adalet Bakanlığı Yılmaz Tunç Gündem haberleri

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde konuştu. Bakan Tunç, "Darbecileri yargılayan, hesap soran bir yargıya şahitlik ettik. Yargı mensuplarının kahramanlıklarıyla gurur duyduk" dedi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç önemli açıklamalarda bulundu. Darbecileri, kurumlara sızan FETÖ mensuplarını ve gizli yapılanmaları çözmek için cumhuriyet savcılıklarının, soruşturma ve kovuşturmaları büyük bir titizlikle sürdürdüğünü vurgulayan Tunç, "27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat'ta vesayetçilerin yanında duran yargı yerine 15 Temmuz'da milli iradenin yanında duran, darbecileri yargılayan, millet düşmanlarından hesap soran bir yargıya hep birlikte şahitlik ettik. Yargı mensuplarının kahramanlıklarıyla gurur duyduk. Bu cesurca tavır, artık emperyalistlerin ve vesayetçilerin Türk yargısını esir alamayacağının en büyük göstergesi olmuştur. İşte bunun için diyoruz ki bugün Türk yargısı her zamankinden daha tarafsız ve bağımsızdır" dedi.

"GÜLEN'İN İADESİ BEKLETİLİYOR"

Bakan Tunç yargılamalarla ilgili son durum hakkında da bilgi verdi. Buna göre, 289 fiili darbe davasının tamamı karara bağlandı. Temyiz incelemesi tamamlanan 206 dava Yargıtay tarafından onandı. 1.634 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet, 1.366 kişi hakkında müebbet, 1.891 kişi hakkında süreli hapis cezası olmak üzere toplamda 4 bin 891 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi. 2 bin 870 beraat, 964 ceza verilmesine yer olmadığı kararı çıktı.

Yargının kendi içinde de temizlik devam ediyor. Bugüne kadar FETÖ ile irtibat veya iltisakı tespit edilen 4 bin 6 kişi ihraç edildi. Bakan Tunç, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında Adalet Bakanlığı tarafından ABD makamlarına 7 iade talebi yapıldığını da hatırlattı, "15 Temmuz darbe teşebbüsü başta olmak üzere 27 suçtan iadesi istendi. Talep edilen ek bilgiler de eksiksiz olarak karşılandı. Şunu açıkça ifade edelim ki iade dosyalarımız tam ve eksiksizdir. Tüm deliller ABD makamlarıyla paylaşıldı. Türkiye ile ABD arasındaki iade anlaşmasında belirlenen tüm koşulları taşıyan talep, ABD Adalet Bakanlığı uhdesinde bekletilmektedir" şeklinde konuştu.

Ayrıca 115 ülkeden toplam 1.637 FETÖ mensubunun iadesi istendi. Bu talepler üzerine 132 kişi sınır dışı edilerek veya iade talebi kabul edilerek Türkiye'ye teslim edildi. 427 talep ise reddedildi.