Direnişin 8. yılı: Basın mensupları o karanlık geceyi anlattı

Haber Merkezi
15 Temmuz Gündem haberleri

Dünya 15 Temmuz hain darbe girişimini Türk gazetecilerin canlı yayınları ile öğrendi. Kimi çatışmanın ortasında kaldı, kimi saniyelerle bombalardan kurtuldu. O geceyi basın mensupları Haber Global'e anlattı.

15 Temmuz 2016'da Türkiye siyasi tarihinin en ağır saldırısı yaşandı. Darbecilerin hedefindeki ilk yer genel kurmay başkanlığı karargahıydı. Gazeteci Ümit Gürbüz ve kameraman Süleyman Damla, darbenin ilk saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı kavşağındaydı. Tankların kendi brandaları ile üzerlerinin örtülerek devre dışı bırakıldığını söyleyen Gürbüz, "Darbeci askerler vatandaşın dağılmasını istiyordu, vatandaşlar da genelkurmayın askerler tarafından boşaltılmasını istiyordu hainler tarafından. Tankların kendi brandaları ile üzeri örtülmeye çalışıldı böylece tanklar devre dışı bırakıldı. Bunu gören içerdeki askerler tankların üzerindekilere ateş açmaya başladılar" diye konuştu.

"HEM DİRENİŞ HEM TEDİRGİNLİK VARDI"

15 Temmuz gecesi Gazi Meclis ikinci kez "gazi" unvanı aldı. Darbeciler milletin kalbi, Meclis Başkanlığı'nı bombaladı. O anlarda Meclis'te olan milletvekilleri ve gazeteciler bombaların hedefi oldu. O anlarda Meclis'te bulunan Gazeteci Nagehan Akbulut Varol ve Rıza Özel de o anları anlattı. Varol, "Doğrudan genel kurul salonuna girdim benim girdiğimden yarım saat sonra bombalamalar gerçekleşti üst üste. Milletvekilleri genel kurul salonundaydı hem ciddi direniş vardı hem de ciddi tedirginlik vardı" dedi.

Bir taraftan Meclis bombalanırken teröristlerin bir diğer hedefi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ydi. Haber Global Ankara Haber Müdürü Erdinç Özyılmaz o anları tüm Türkiye'ye duyuran isim oldu. Özyılmaz, "Yani biz orda 3 dakika 5 dakika gecikmesek yayınımızı yapmış olsak belki bizde orada şehit olacağız. O nokta da 5 tane şehit verildi" değerlendirmesinde bulundu.