Tüm Türkiye öksürüyor, 3'lü virüs etkisi
Hastane acilleri doldu taştı, gelen hastaların ortak şikayeti ise öksürük. Uzmanlar, geçmeyen öksürüğe dikkat çekiyor, test sonucu negatif çıksa da mutlaka istirahat öneriyor. "Pandemi döneminde bile bu kadar öksürme vakası yoktu" diyen hekimler, salgın uyarısında bulunuyor.
Türkiye'de aciller her gün dolup taşıyor. Vatandaşların en büyük şikayeti ise bitmeyen öksürük ve boğaz ağırısı. Uzmanlar, pandemi zamanında bile bu dönem ki kadar kronik vaka ile karşılaşmadıklarını belirtiyor. Test sonucu ne olursa olsun mutlaka istirahat edilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, uzmanların ortak görüş ise Türkiye'de viral salgın yaşandığı şeklinde. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle artan grip, domuz gribi ve RSV virüslerine dikkar çekerken, "Maalesef virüsler, bir hastada birden fazla görülürken, uzamış öksürük şikayetleri de geçmek bilmiyor. . Covid-19, testleri büyük oranda negatif gelse de eğer öksürük ve grip şikayetleriniz uzamışsa mutlaka doktora gitmeli, akciğer filmi çekilmeli, bu hastalıkların ayırımı yapılarak ve tedaviye başlanmalı” dedi.
PANDEMİ DE BİLE YOKTU
Pandemi döneminde bile bu kadar çok öksürük şikâyeti görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, “Acil servisler ve poliklinikler adım atılmayacak kadar kalabalık. Bunun sebebi birkaç virüsün neden olduğu uzamış ya da kronik grip vakaları. Hastalarrın büyük kısmında ise daha önce görülmediği kadar zatürre saptamaya başladı. İçinden geçtiğimi döneme öksürük ve zatürre salgını diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
İSTİRAHAT ŞART
Özkaya’ya göre testlerin negatif gelmesi Covid olmadığınızı göstermiyor. Özkaya, geçmeyen öksürük şikayetine de değinen Özkaya, “İstirahat edip semptom giderici ilaçlar kullanmalı. Temastan kaçıp başkalarının enfekte edilmemesi gerekiyor. Eğer akciğer tutulumu varsa tedavi daha da önemli hale geliyor" görüşlerini sıraladı.
ANTİBİYOTİK YANLIŞ KULLANILIYOR
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı de solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV, nezle ve influenza çok ciddi artış olduğunu belirtirken, "Bu 3 hastalığı ayırt ederek tedaviye başlanması lazım. Ancak testlerde bazen mümkün olmuyor. Çoğu hastaya hemen antibiyotikler veriliyor. Ancak İnfluenza, Covid-19 ve diğer virüslere antibiyotikler etki etmiyor. “Bu şekilde antibiyotik direncini artırıyoruz. Hastalığın erken döneminde kullanılan antibiyotikler, komplikasyonların daha ağır geçmesine yol açıyor” diye konuştu.
"ÇOCUKLARI UZAK TUTUN"
Doğancı, uyarılarının devamında ise şunları dile getirdi: "Her yüksek ateşli hastanın acil durumda olmadığı halde, acillere başvuruyor. Acil servis hekimleri, gelen hastalara ne yazık ki ‘Acil değilsiniz’ diyemiyor.' Özellikle çocuklarını acillerden uzak tutulması, öncelikle kendi aile hekimine, normal mesai saatlerinde enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıkları veya göğüs hastalıkları gibi şu anda gözlenen salgınlarla ilgili branşlara başvurmaları gerekiyor. Bu dönemde ülkemizdeki virüsün antiviral direnci ileri merkezlerimiz tarafından araştırılmalı, sonuç klinisyenlerle de paylaşılmalı.
Kaynak: Web Özel