Tıpta yan dallar boş kalıyor, 'mecburi hizmet kalksın' çağrısı

Sağlık Haberleri Sağlık Bakanlığı Sağlık Mucize Doktor Yaşam Haberleri Enflasyon Sağlıkta şiddet Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Tıpta yan dallar boş kalıyor, 'mecburi hizmet kalksın' çağrısı

Tıpta yan dal uzmanlıklarının boş kalması endişelere neden oluyor. Özellikle çocuk ve yetişkin acil, yoğun bakım uzmanlığına başvurular yüzde 90 oranında azalırken, tıp camiası ise "Kimse yan dal uzmanlığı aldıktan sonra 2 yıl daha mecburi hizmet yapmak istemiyor" çağrısında bulunuyor.

Tıpta yan dal uzmanlıkları için açılan kadroların büyük kısmı boş kalırken, tıp camiası ise mecburi hizmet konusunda yeni düzenleme yapılmasını istiyor. Özellikle çocuk ve yetişkin acil, yoğun bakım ile çocuk hematoloji, çocuk onkoloji ve çocuk pediatri uzmanlığına başvuruların yüzde 90 oranında azaldığı belirtilirken,  Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından hazırlanan  ‘Hekim ve İnsan Gücü’ başlıklı son raporda da durumun vehametine dikkat çekiliyor.  

YÜZDE 10'U DOLDU

Raporda ilerleyen dönemde özellikle çocuk ve yetişkin yan dal branşları ile çocuk hastalıkları yan dallarında doktor açığının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. 2023 yılında 50 çocuk acil yan dal uzmanlık kadrosunda 6 (yüzde 12), 60 çocuk yoğun bakım yan dal uzmanlık kadrosunda da 6 (yüzde 10) kadroya yerleştirme yapıldığı bilgisine yer verilen raporda "Her 10 kadrodan sadece birine yerleştirme yapılabilmiştir" deniliyor.

Tıpta yan dallar boş kalıyor, 'mecburi hizmet kalksın' çağrısı - Resim : 1
Doktorlar, mezuniyet, uzmanlık ve yan dal uzmanlık aldıkları takdirde toplamda 6 yıla yakın mecburi hizmet yapıyorlar. 

TEŞVİK EDİLMELİ 

Yan dal uzmanlık kadrolarının dolması için önerilerin de sıralandığı raporda, "İlk olarak yan dal uzmanlık sınavına giriş öncesi mecburi hizmetin kaldırılması, daha önemlisi her iki yan dalımızın da tercih edilebilmesi için hem uzmanlık hem de uzmanlık sonrası bu alana gönül veren hekimler için teşvik edebilecek şartların oluşturulması gerekir. Aksi takdirde önümüzdeki yıllar içerisinde kritik hasta bakımı alamadıkları için çocuk ölümleri ve sakatlıkların artması kaçınılmaz olacaktır" görüşleri de sıralanıyor.

MECBURİ HİZMET İSTENMİYOR

Yan dal uzmanlık kadrolarının boş kalması hakkında sorularımızı yanıtlayan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise pediatrik hematoloji, pediatrik nöroloji, gastroenteroloji ve nefroloji gibi önemli alanların boş olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi: "Özellikle çocuk acil ve yoğun bakım ile yetiş acil ve yoğun bakım yan dalları da boş kalmış durumda. Tıbbiyeliler okulu bitirdikten ve uzman olduktan sonra 2'şer yıl olmak üzere mecburi hizmet yapıyor. Kimse yan dal uzmanlığı aldıktan sonra 2 yıl daha mecburi hizmet yapmak istemiyor."

Tıpta yan dallar boş kalıyor, 'mecburi hizmet kalksın' çağrısı - Resim : 2
Çapa ve Cerrahpaşa'daki yan dal kadrolarının da büyük kısmını dolmadığı belirtiliyor. 

2 YILDIR BOŞ KALIYOR 

Yan dal uzmanlığının tercih edilmesi için ücret avantajının da sağlanması gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tükek, "Yan dal uzmanlığı almış hekimlerin iş yükü de çok fazla. Örneğin bir ilçede tek nefrolog, başını kaldırmadan hasta görmek zorunda kalıyor. Yan dal uzmanlığının cazip hale getirilmesi gerekir. Bunun için de mecburi hizmette muafiyet, performans ve ücret arttırılması gündeme alınmalı. Çapa'da 2 yıldır birçok yan dal uzmanlık kadrosu boş kaldı" diye konuştu.

NEFROLOJİ VE ENDOKRİNOLOJİ DOLMADI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen de, yan dal uzmanlık kadrolarının mecburi hizmetten muaf tutulması gerektiğini ifade ederken, "Çocuk ve yetişkin yoğun bakım yan dal uzmanlıklarına talep yok denecek kadar az. Yan dallardan mecburi hizmetin kaldırılması gerekiyor. Bizim bünyemizde nefroloji ve endokrinoloji uzmanlıkları  dolmadı." dedi.

Tıpta yan dallar boş kalıyor, 'mecburi hizmet kalksın' çağrısı - Resim : 3
Önümüzdeki yıllarda birçok yan dal uzmanlığı gerektiren tıbbi branşların boş kalmasından endişe ediliyor. 

BUNCA EMEĞİN KARŞILIĞI YOK

Türk Yoğun Bakım Derneği Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal ise yoğun bakım yan dal uzmanlığına son birkaç yıldır neredeyse kimsenin tercih etmediğini belirtirken, "Tıp Fakültesini bitirmek, uzmanlık zaten çok yorucu bir süreç. Mezuniyet ve uzmanlık için zaten mecburi hizmet görevi yapılırken, yan dal uzmanlığı için de mecburi hizmet zorunluluğu kalkmalı. Yoğun bakım yan dal uzmanlığı alan hekimler,  yan dal öncesi uzmanlıklarını yapamaz hale geliyor. Fakülte, uzmanlık, mecburi hizmetler, yan dal derken 20 yıllık emeğin karşılığı da tatmin etmiyor" ifadelerini kullandı. 

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

Doktorlar yan dal sağlık haberleri Tıp Fakültesi çocuk hastalıkları yoğun bakım