TBMM'de 27. Dönem 5. Yasama Yılı başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'teki konuşmasında yeni yasama yılına yönelik yeni anayasa mesajı verdi. Erdoğan, "Partilerin anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyorum" dedi. Erdoğan, ekonomiye ilişkin de önemli mesajlar verdi.
Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Şentop, açılış konuşmasında, "Bu yasama döneminde de ülkemizin, hatta dünyanın şartlarını iyileştirecek çalışmaların yapılmasında emek vereceğimizi biliyorum. TBMM dünyanın en kahraman meclisidir. İdealist meclistir. Düşman saldırısında anlaşmazlıkları bırakıp birlik olur. Darbelerden medet umanların kabul etmesi gereken gerçek, darbeler döneminin ülkemiz için artık tamamen kapanmış olduğudur" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yasama yılı açılış konuşmasında şunları söyledi:
"Yasama yılının ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle bugün hayatını kaybeden, ağabeyim, kıymetli dost Oğuzhan Asiltürk'e Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere istikbal davasını üstlenmiş herkese şükranlarımı sunuyorum. Aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası hedefine birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. Meclisimizin 2023 hedefleri için üzerine düşen sorumlulukları layıkıyla yerine getireceğinden şüphe duymuyorum. Bir yeni anayasa milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır. Partilerin yeni anayasa tekliflerini en kısa sürede kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyorum.
KARABAĞ MESAJI
Azerbaycan toprakları ve Karabağ yeniden özgürlüğüne kavuştu. Biz de Bakü ve Şuşa'da Azerbaycanlı kardeşlerimizin sevinçlerine ortak olduk. İnşallah önümüzdeki haftalarda Azerbaycanlı kardeşlerimizle tekrar bir araya geleceğiz. İşgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesi veren bir ülkeye ve destek veren Türkiye'ye yönelik buram buram kin kokan tutumları asla unutmayacağız. Biz kardeşliğin, dostluğun, yoldaşlığın, işbirliğinin kadrini kıymetini bilen bir ülkeyiz.
Ülke ve millet olarak geçmişimizde ne sömürgecilik utancı ne soykırım ayıbı ne adaletsizlik vardır. Her yere bunun için alnımız ak şekilde gidiyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun çarpık yapısını eleştirmek için ortaya koyduğumuz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitimizin böylesine benimsenmesinin sebebi budur. Her gelişme bu tespitin haklılığını göstermektedir. Türkiye'nin bölgesiyle olan gönül bağını koparmaya çalışmak, kimsenin hakkı da haddi de değildir. Suriye krizinde uluslararası toplumun ne kadar aciz olduğunu gördük. Türkiye tek başına 4 milyon mazluma kollarını açarken, birkaç bin mülteci karşısında paniğe kapılan, insanlıktan uzak davranışlar sergileyenler oldu.
"KÜRT SORUNU" AÇIKLAMASI
Hiçbirimiz için başka memleket yok. Bölünerek büyüyemeyiz. Saplantılara sarılarak demokrasimizi ilerletemeyiz. Adına Kürt Sorunu denen meseleyi tüm boyutlarıyla biz çözdük. Diyarbakır'daki vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde ret, inkar, asimilasyon politikalarını nasıl ortadan kaldırdıysak bu meseleyi hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz.
EKONOMİ MESAJI
Ekonominin sorumluluğu bize ait. Satın alma paritesine göre dünyada 11. sıraya yükselmiş; yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda büyümede rekorlar kırmış bir Türkiye görüyoruz. Artılar-eksiler analizi yaptığımızda, artılarımızın kıyas edilemeyecek kadar fazla olduğunun kabul edilmesini de hak teslimi babından bekliyoruz. Birilerinin sürekli nerede diye sordukları Merkez Bankası rezervimiz de 122 milyar dolar seviyesine ulaştı. Türkiye ekonomisinin ayakta kalması için tüm kesimlere yönelik önlemleri devreye aldık. Vatandaşlarımız ve firmalarımızın yanında olduk. Toplumun en korumasız kesimlerini sosyal destek ödemeleri ile ayakta tuttuk. 2021'i yüzde 9'luk bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye'ye henüz yatırım yapmamış küresel markaları ülkemize kazandırmak için her fırsatı değerlendiriyoruz.
ENFLASYON VE FAHİŞ FİYAT AÇIKLAMASI
Enflasyon sorununu da göz ardı etmiyoruz. Makroekonomik politikalardan yapısal reformlara kadar pek çok adımı atarak enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Gıda tarafında gerek kuraklık, gerek girdi maliyetlerin etkisini azaltacak tedbirler alıyoruz. Bunlardan biri de fahiş fiyatlara karşı erken uyarı sistemidir. Rekabet politikalarımızı da mercek altına aldık. Rekabeti bozan firmaların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Sene sonundaki yüzde 3.5'luk bütçe açığı hedefimize rahatlıkla ulaşılacağı anlaşılıyor. Yurt dışı kaynaklı dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmak için nakit rezervimizi güçlü tutma politikamızı sürdüreceğiz.
ÇEVRE POLİTİKASI
Gerçekleştirdiğimiz her proje çevre konusunda ülkemizin yüz akı çalışmalar olarak kayıtlara geçti. Millet Bahçemizden, Sıfır Atık projemize kadar sayısız eser kazandırdık. Paris İklim Anlaşması'nı Meclis'in takdirine sunduk.
Akkuyu'da halen süren santralin ilk etabını 2023 mayısında hizmete alacak, yeni santrallerin inşası için gereken adımları atacağız. Temiz üretim tekniklerinin ağırlıklı olduğu uygulamaları teşvik edeceğiz. Elektrikli ve hibrit araç kullanımının oranını yükselteceğiz. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanım alanlarını çeşitlendireceğiz.
Kaynak: Haber Global TV