TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Çocuğa istismar en ahlaksız suç

Gündem haberleri TBMM EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Çocuğa istismar en ahlaksız suç

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 6 yaşındaki kızın cinsel istismara uğramasıyla ilgili, "Çocuğa istismar en ahlaksız suç" dedi. Şentop, cemaat ve tarikatlar tartışması, EYT düzenlemesi, Meclis'teki kavga ve Öztürk Yılmaz'a bıçaklı saldırıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şentop, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunurken 6 yaşında evlendirilip istismara uğrayan çocukla ilgili de dikkat çeken mesajlar verdi.

Şentop'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Çocuk istismarının en iğrenç, en ahlaksız suç olduğunu ifade ettim. Bizim anayasamızda da çocuklarımızın istismardan korunacağı belirtiliyor. Dava açılmış durumda, bunun takipçisi olacağız. Buna kesinlikle müsamaha gösterilmemeli. Bazı şüphe uyandırılan hususlardan bahsediliyor. Bunun da açığa kavuşturulması lazım. Mevzuatımızda yeterli düzenlemeler var. Bu şüphesiz... Toplumumuzun tüm kesimleri tarafından lanetlenmiş, kınanmış bir husus.

Yargının işleyişinin yavaşlığı konusunda hepimiz şikayetçiyiz. Bunu görüyoruz. Ancak bunun keyfi bir durum olduğu kanaatinde değilim bir hukukçu olarak. Yargının iş yükü de fazla. Yargının her türlü delili elde etmesi, değerlendirmesi gerekiyor. Kanaat oluşturulan kişiler için hemen karar verilemez. Kadı adaleti, bugün karşılığı hakimdir. Kadıyı önemsiz bir kelimeyle gösteriyor. İçeriğini bilmediğiniz kötü bir anlam yüklediğiniz kelime üzerinden bir yorum yapıyorsunuz. Burada önemli olan hukuk kurallarına uygun hareket etmeleri gerekir.

Çocuk, kadın, yaşlılar söz konusu olduğunda bu şekilde ahlaki nitelikler söz konusu olduğunda daha hızlı sonuç için hareket etmek gerekir.

TARİKATLAR VE CEMAATLER KONUSU

İnsanlar bireysel ve fertler olarak yaşamıyorlar. Çeşitli gruplar var. Bunlar mesleki olabilirler. Mahallelerinde, sosyal hayatlarında bir arada oldukları gruplar var. Bu bütün toplumlarda böyledir. Kendi zihinlerindeki kötü varsayımları dikkate alarak değerlendirme yapmaya çalışan insanlar var. Bu kapsamda kolektif suçlamalar çok tehlikelidir.

TBMM'DE YAŞANAN ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ

Bununla ilgili bir açıklama yaptım. Olay meydana geldikten sonra İYİ Parti'li Grup Başkanvekilini aradım, geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Kendisinin sağlık durumu uygun değildi, kendisiyle görüşemedim.

Hüseyin Bey sadece benim değil hangi partiden olursa olsun sevilen, nazik bir arkadaşımızdır. Fiili yapan arkadaşımızı da Zafer Işık'ı da üzmüş bir durum. Parlamento çatısı olması tasvip edilemez bir durum, büyük üzüntü duydum. Uzun zamandır böyle görüntüler yoktu diyebiliriz. Ancak bir şekilde karşımıza çıktı. Fakat onun öncesinde ve sonrasında olanlar da var. Başka grupların Zafer Işık'ın üzerine gitmesi de var öncesinde. Bunu bir bütünlük içinde görmek lazım. Kimsenin kimseye vurmaması lazım. Meclis çatısı altında kabul edilemez. Hakaret, bağırma bunlar bir fikir tartışması değildir. Meclis'te siz belli bir gruba içinizden geldiği gibi hakaret edip söveceksiniz, size cevap verilmesini engelleyeceksiniz, buraya varması çok tabidir demeyeceğim ama sözel şiddetin de yanlış olduğu, dikkatli olmalarını da bekliyorum. Söz almak isteyen herkes söz alabiliyor. Her türlü şiddetin yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Cezaları alan kişilerde maaşlarında kesinti yapıyor.

ÖZTÜRK YILMAZ'A BIÇAKLI SALDIRI

Geçmiş olsun dileklerimi bende iletmek isterim. Şüphesiz şahıs yakalandı, soruşturma devam ediyor. İç yüzü yargı tarafından ortaya çıkarılacaktır. Siyasetçilere yapıldığı takdirde farklı boyutları da ortaya çıkabiliyor.

MECLİS'TE 'TARAFSIZLIK' TARTIŞMASI

(Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifine imza atması) Yanımda getirdim, Meclis iç tüzüğü... Anayasa ve iç tüzükte Meclis Başkanı'nın durumu belli. Rahmetli Uğur Mumcu'nun ifadesiyle önce bilgi sahibi olunmalı. TBMM Başkanı'nın tarafsızlığıyla ilgili madde nedir, var mı? Yok. Son maddede ele alınmış, üyesi oldukları partinin siyasi faaliyetlerine katılamaz, diyor.

TBMM Başkanı bir milletvekilidir aynı zamanda. Görevi ile ilgili bir sınır çizmiş anayasa. Açık, çok somut bir sınır. Grup toplantılarına, siyasi partilerin toplantılarına Meclis içinde, dışında katılamaz. 'Anayasaya uyalım' diyoruz. Dünyada farklı uygulamalar var. Bazı Meclis Başkanları partisinden istifa ediyor, bazı Meclis başkanları askıya alıyor. Meclis Başkanı'nın daha aktif siyaset yaptığı ülkeler de var. Anayasa Meclis Başkanı'nın konumu bellidir. Başörtüsü konu olduğu için bu tartışma tezahür etti.

Bakın Anayasa hükmünü söyledim. Eskiden Meclis Başkanları kanun teklifi vermişti. 1993'te Hüsamettin Cindoruk, Meclis başkanıyken bir kanun teklifi vermiş. Bülent Arınç 2003'te tütün mamülleriyle ilgili kanun teklifi vermiş. Köksal Toptan iç tüzükle ilgili, Binali Yıldırım iç tüzükle ilgili... 2020'de ben de imza attım... Bugün beni eleştiren arkadaşların imzalarının bulunduğu bir metin... Kimse sesini çıkarmamış. Başörtüsü konusu olduğu için bu tartışma tezahür etti. Bu başörtüsü düşmanlığıdır.

BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASINA NİYE DÖNÜLDÜ?

Vatandaşlarımızın hemen hemen herkesin bu konunun kapandığını düşünüyordur. Bende böyle düşünüyordum. Kız kardeşim başörtüsü sebebiyle okula devam edemedi. Daha sonra afla döndü, şu anda doktorasını yapıyor. Bunları yaşadık o dönemlerde. Kız kardeşlerimiz bunları yaşarken onların aileleri de yaşadı. Türkiye'de travma oluşturan bir dönem vardı. Ama bu artık çözüldü. Bazı siyasetçiler bu konuya teminat getirelim dediğinde tekrar oturup düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Demek ki bizim bilmediğimiz bir problem var ki... Kalıcı bir adım atılması noktasına geldik. Kanun teklifi mi, anayasa teklifi mi... Bu kanunla denenmiş olmamış. Siz böyle bir hakkı kanunla verirseniz, yine kanunla alınabilir. Teminat sadece anayasal güvence ile yapılabilir.

EYT DÜZENLEMESİ

EYT düzenlemesiyle ilgili çalışmalar belli bir noktaya geldi. 16 Aralık'ta bütçe görüşmeleri tamamlanacak, sonra Meclisimizin çalışmaları devam eder.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA BEKLENEN ADIMLARI ATTI MI?

Meclis'e ne zaman geleceği konusu daha çok hükümetin, Cumhurbaşkanımızın takip ettiği süreç içeriğinde gerçekleşecek. Bir takım tahahhütlerde bulunmuşlardı. O belgeye bakılması lazım. Bu süreci takip ediyoruz. Geçenler İsveç Başbakanı gelmişti. Ben çok samimi olduğunu gördüm. Pişmanlığını ifade etti.

Ocak ayı ortalarında İsveç Meclis Başkanı ve Finlandiya Meclis Başkanı gelecek. İyi niyetli ve kararlı olduklarını görüyorum. İsveç ve Finlandiya niye NATO'ya girmek istiyor? Ulusal güvenliğini korumak ve güçlendirmek için. Bu güvenceye inanmamız lazımç Bu ancak somut adımlarla olur. Türkiye bunun kararını verecektir. Biz baştan iyi niyetli olduğumuzu gösterdik.

"BU YILIN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ SAVAŞ OLDU"

Şüphesiz bunlar kişisel yaklaşımlar. Herhalde Rusya-Ukrayna savaşı diğer olayların üstünü örtecek kadar önemli haline geldi. Savaş tüm dünyayı etkiledi. Gündem ağırlıklı olarak bu. İkinci konu İngiltere kraliçesinin vefatı.

"TOGG'UN ÜRETİMİ YILIN OLAYI OLDU"

Türkiye'de de benim için önemli olay TOGG. Kendi otomobilini üretmek dünyada önemli bir prestij. Fikir mülkiyetinin Türkiye'ye ait olması çok önemli.

"YILIN KİŞİSİ CUMHURBAŞKANIMIZ OLDU"

Türkiye'de tabi bir çok önemli olaylar var ama, perşembe günü Sırbistan'a gittim. Orada bir konuşma da yaptım. Daha önce de Avusturya'ya gitmiştim. Kriz dönemlerinde diplomasi önemli. Gittiğimi her yerde Türkiye'nin önemini görüyoruz. Nereye gidersek gidelim Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorlar. Tahıl koridoru, esir değişimi... Bunlar çok önemli adımlardı. Bu açıdan bakarsak savaş yılın olayıysa, yılın kişisi bunun çözümü için uğraşan Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Savaşa karşı yürüttüğü diplomasi çok önemliydi.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI GERÇEKLEŞİR Mİ?

Öyle görüşüyorum. Bunun müttefikliğin gereği olarak görüyorum.

Kaynak: Haber Global TV

TBMM EYT emeklilikte yaşa takılanlar Gündem haberleri