Talep artınca fiyatlar patladı | Şile, Silivri, Çatalca

Emlak haberleri İstanbul Arsa Fiyatları Zam
Talep artınca fiyatlar patladı | Şile, Silivri, Çatalca
Çatalca, Silivri ve Şile yatay mimarinin yanı sıra doğal dokusu nedeniyle de tercih sebebi

Vatandaş ile yatırımcıların yeni gözdesi haline gelen Şile, Silivri ve Çatalca'da emlak fiyatları bir yıl içinde neredeyse 3'e katlandı. Şile merkezde deniz manzaralı bir dönüm arazi 18 milyon liraya kadar alıcı bulurken, Çatalca 'da metrekaresi 2 bin liranın altında tarla bile bulunmuyor.

İstanbul'da emlak fiyatları artmaya devam ederken, Şile, Çatalca ve Silivri ise cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Pandemi döneminden itibaren emlak yatırımcılarının radarına giren 3 ilçe, 6 Şubat tarihli yıkıcı depremlerden sonra en çok rağbet  gören bölgeler haline geldi. Söz konusu ilçelerdeki gayrimenkul fiyatları yoğun talep nedeniyle bir yıl içinde 3'e hatta 4'e katlanmış durumda. Dar gelirli vatandaşlara yönelik hayata geçirilen "İlk Arsam Projesi" kapsamında imar haklarının arttırılması beklenen 3 ilçede, bir yandan da yapılaşmaya bağlı doğal tahribat endişesi de söz konusu.

METREKARESİ 2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE 

Halihazırda Silivri ve Çatalca'da yeni sayılan ara kat daireler metrekare bazlı değişmekle birlikte ortalama 2.5 ile 4.5 milyon lira arasında alıcı bulurken, Şile'deki rakamlar ise bu fiyatların  üzerinde seyrediyor. 

Talep artınca fiyatlar patladı | Şile, Silivri, Çatalca - Resim : 1
Çatalca ve Silivri'deki tarım vasfındaki arazilerin metrekare fiyatı 2 bin liradan başlıyor. Fotoğraf.AA 

Silivri'de villa veya bahçeli müstakil evler ise ortalama 10 milyon lira bedelle satışa çıkartılırken, çiftlik benzeri daha büyük müstakil konutlar ise 20 hatta 30 milyon liraya kadar ilana veriliyor..
Çatalca'da ise özellikle arsalara yoğun ilgi olduğu belirtilirken, arsa metrekare fiyatlarını bile en az 2 bin liradan başlaması dikkatlerden kaçmıyor.  Ayrıca Kırklareli'ne doğru olan güzergahın da yatırımcıların gözdesi haline gelmiş durumda. 

YAKINDA BİNA YAPILACAK YER OLMAYACAK 

Çatalca, Silivri ve Şile'nin yatay mimarinin yanı sıra doğal dokusu nedeniyle de tercih sebebi olduğunu belirten Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa,  Şile özelinde uyarılarda bulunurken, "Şile'nin büyük kısmı SİT ve ormanlık alan olduğundan imara uygun arsa sayısı çok kısıtlı. Şile arsa yatırımı için çok uygun değil ve yakında bina yapılacak yer de olmayacak" diyor.Çatalca ve Silivri'nin ise pandemi ve son depremlerin ardından en çok rağbet gören yerleşim alanları olduğuna dikkat çeken Aşa, "Özellikle pandemi ve depremden sonra bahçeli villa tipi evlerin ciddi talep gelişti. Son bir yılda arsa ve konut fiyatları 3'e katlanırken, son birkaç haftadır fiyatlardaki artış eğrisi devam ediyor" diye konuştu.

Talep artınca fiyatlar patladı | Şile, Silivri, Çatalca - Resim : 2
İstanbul'daki deprem riski dolayısıyla birçok kişi  kentin kuzeydeki güvenli yerleri tercih ediyor. Fotoğraf: İHA  

DÖVİZDEKİ ARTIŞA PARALEL ARTIŞ 

İstanbul'dan ev alamayan birçok vatandaşın Çatalca ve Silivri başta olmak üzere Trakya'ya uzanan hatta kendi bütçesine göre arsa yatırımına ilgi gösterdiğini dile getiren Aşa, "Dövizdeki artışa paralel olarak fiyatlardaki artış eğrisi sürecektir. Şile arsa yatırımına çok uygun bir yer değil, Çatalca ise ağırlıklı tarım arazisi vasfında. Ancak köyler vatandaşların yeni gözdesi durumunda" ifadelerini kullanıyor.

DEĞERİNİN ÜZERİNDE PAZARLANIYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da İstanbul'un her iki yakasında bulunan son noktalar olan Silivri, Çatalca ve Şile'de 2 yılda emlak fiyatlarının neredeyse 4, 5 katına çıktığını söyledi. Bahçeli müstakil yaşamı isteyenlerin soluğu bu ilçelerde aldığını dile getiren Akdoğan, şu bilgileri paylaştı: "İmar hakkı verilmeyen yerlere ağırlıklı olarak taşınabilir dediğimiz konteynır tarzı modeller getirenler de var. Tarla vasfındaki yerlerin fiyatları bile 4 kat artmış durumda. Tarımsal niteliği veya orman vasfı olan korunacak alanlarda yakın zamanda imar planlaması beklenmemeli. Bazı yerler gerçek değerinin çok üzerinde pazarlanmaya çalışılıyor."

KAÇAK YAPILAR DA VAR 

Emlakçılar Odası Çatalca Odası Bölge Sorumlusu Gökay Yılmaz ise, inşaat izni olmayan yerlerde bir takım kaçık yapıların yükseldiği uyarısında bulunuyor. İmar hakkı verilen köy merkezlerindeki arsa fiyatlarının geçen yıla oranla 3 kat arttığını sözlerine ekleyen Yılmaz, "Geçen yıl tarla vasfında metrekaresi 800 lira olan yerler günümüzde 2 bin liranın üzerinde alıcı bulabiliyor" dedi.

 ŞİLE'DE 18 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKTI 

Şile-Ağva Emlakçılar Derneği Başkanı Kadir Gül,  bölgedeki emlak fiyatlarının bir yılda yüzde 100 arttığını söyleyen isimlerden. Şile merkez ile 56 köyde yüzde 35'e varan imar hakkı olduğunu belirten Gül,  sorularımıza şu yanıtları verdi: "İlçe merkezindeki bir dönüm arsa 8 ile 18 milyon lira arasında değişiyor. Köylerde bu fiyat 3-6 milyon lira arasında. Tarla vasfındaki arazilerde ise dönüm fiyatı 300 bin  liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Dövizdeki son artış eğrisinden sonra mülk sahipleri satışa çıkardıkları yerler için 'üzerine yüzde 20 daha koyun' diyor. Önümüzdeki günler için yapılaşmanın artmasından endişeliyiz."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

İstanbul emlak Çatalca silivri Şile gayrimenkul arsa zam