Taksilere fazla para mı ödüyoruz? 'Ruhsat incelenebilir...'

Taksilere fazla para mı ödüyoruz? 'Ruhsat incelenebilir...'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksimetre ile oynandığı gerekçesiyle 400 taksinin ruhsatını askıya alması gündem oldu. Taksiciler iddiaları şiddetle reddederken olay akıllara 'Acaba taksilere fazla para mı ödüyoruz?' sorusunu getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve taksiciler bir kez daha karşı karşıya geldi. İBB, vatadandaşların şikayeti üzerine İ-taksi yerine kendi yazılımını kullanan İstanbul Havalimanı’ndaki 400 taksinin ruhsatını askıya aldı. 

İddiaya göre İ-taksi yerine farklı yazılım kullanılan taksilerde taksimetre ücretinin yüzde 8-10 fazla ücret alınıyor. Bir aile, İstanbul Havalimanı’ndan 2 ayrı taksiye bindi, Pendik’e gitti. Peş peşe giden 2 taksiden biri 282 lira yazarken diğeri 304 lira yazdı. Ailenin şikayeti üzerine İBB taksilerin fazla ücret aldığını tespit etti. Konu ilk kez geçen hafta Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan tarafından gündeme getirilmişti.

Taksici esnafı Sivil Toplum Kuruluşları (STK) kendilerine haksızlık edildiğini belirterek denetime her zaman açık olduklarını söylüyorlar. Peki İstanbullular taksilere fazla ücret mi ödüyor? Bunun mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, taksimetreye fazla ücret yansıdığından şüphelenen vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

"Yetkililer kadar vatandaşlar da denetleyebilir. Şüphelenen vatandaşlar yönetmeliğe göre taksinin arka koltuğundaki cepte bulunması zorunlu olan taksimetrenin ruhsatını ve muayene durumunu inceleyebilir. Uygunsuzluk tespit edersede şikayette bulunabilir."

"KISA MESAFEDE YÜKSEK ÜCRET"

Taksimetrenin elde ettiği bilgileri ücrete çeviren bir cihaz olduğunu aktaran Takograf ve Taksimetre uzmanı Elektrik Elektronik Mühendisi Bilal Yeşil, taksimetrede kısa mesafede yüksek ücret yazdırmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Taksimetre ayarlarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tamir ve ayar servisleri tarafından yapıldığını söyleyen Yeşil, "Ayarları yapıldıktan sonra da taksimetre muayene servisine gider. Bu servis ayarların doğru yapılıp yapılmadığını kontrol eder ve mühürler. Bu aşamada birtakım manipülasyonlar yapılarak taksi 200 metre gittiği halde bin metre gitmiş gibi gösterilebilir."

"Bu servislerin sık sık denetlenmesi lazım" diyen Yeşil, "Bu konuda eksikler var. Polis taksimetrelerin muayenelerinin yapılıp yapılmadığını nasıl denetleyeceğini bilmiyor" diye konuştu.

Taksilere fazla para mı ödüyoruz? 'Ruhsat incelenebilir...' - Resim : 1

"VATANDAŞ KONTROL EDEBİLİR"

Yeşil’e göre polis kadar vatandaşlar da taksileri kontrol etmeli.

Yönetmelik gereği taksi sürücülerin araçtaki taksimetrenin muayenesiyle ilgili belgeleri arka koltuktaki göze koymak zorunda olduğunu aktaran Yeşil, "Binen kişilerde bu belgeleri talep edip taksimetrenin muayene zamanın geçip geçmediğini kontrol edebilir. Uygunsuzluk gördüğünde de şikayet edebilir" diye konuştu. 

"İBB DURUMDAN HABERDARDI"

İstanbul Havalimanı'nda uygulamanın 1,5 yıldır kullanıldığını, ücret farkı oluştuğuna dair söylenenlerin ise aslının olmadığını iddia eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "İsteyen istediği uygulamayı kullanabilir. Kooperatif o uygulamayla anlaşmış. Daha kaliteli ve daha iyi demiş ve o uygulamayı kullanmak istemiş. Bir dayatma yok" ifadelerini kullandı.

İzmir'deki bütün taksilerin de bu uygulamayı kullandığını belirten Aksu'ya göre, uygulamayı İstanbul Havalimanı'ndaki bütün taksiler kullanıyor ve İBB de durumdan haberdar.

Aksu, "İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü tarifelere zam yaptığı zaman Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetmenlerini İstanbul'a gönderiyor. Sanayi Müdürlüğü'nün elemanları onları tek tek ayarlıyor. Taksimetre çalıştırıldıktan sonra bakanlığın belirlediği metre başına fiyat yansır. Eğer trafik çok ise bekleme ücreti de yansır" ifadelerini kullandı. 

"TAKSİMETRELERE MÜDAHALE YOK"

"Aynı istikamete giden iki takside farklı ücret tarifesi uygulandığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" diyen İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, "Bu sürecin dışında taksimetrelere herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir. Kamuoyu bu tür haberlerle yanlış bilgilendirilmektedir" dedi.

Can şunları söyledi: "İBB'nin 'iTaksi' platformuna dahil olunması için ortaya koyduğu bu dayatma ile taksilerin ruhsatına el koyma girişimini reddediyoruz. İddia sahiplerini bu açıklamalarını ispat etmeye davet ediyor. İstanbul Havalimanı yolcuları için uygulanan taksimetre ücret tarifelerinin denetime her zaman açık olduğunu vurguluyoruz."

Kaynak: Web Özel