Neden taksi bulamaz olduk? En çok bu ilçelerde ihtiyaç var

İstanbul
Neden taksi bulamaz olduk? En çok bu ilçelerde ihtiyaç var

Koronavirüs pandemisi nedeniyle vatandaşlar özel araçlarına ya da taksilere yöneldi. Artan talep nedeniyle İstanbul'da bazı bölgelerde belirli saatlerde taksi bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle vatandaşlar gündelik seyahatlerinde toplu taşıma araçları yerine özel araçlarına ya da taksilere yöneldi. Bu durum, talebin artmasına neden olurken İstanbul'da bazı bölgelerde günün belirli saatlerinde taksi bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, özellikle yağmurlu günler, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde taksi bulamadıklarını belirtiyor. Vatandaşlar sosyal medya hesabından, 'taksi bulamıyorum' paylaşımı yaparak tepki gösterdi.  

Pandemiden dolayı taksiye olan talebin çok arttığını söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, pandemiden sonra İstanbul'da 350 bin araçlık ilave trafik oluştuğunu ifade ederken, bunun sebebini ise insanların özel araç, kiralık araç ve taksiye yönelmeye başlaması olarak açıklıyor.

1

İstanbul'un taksi ihtiyacının karşılanması için acilen mobil uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ilıcalı, "Taksilerin mobil uygulama kullanımını yüzde 100'e çıkarıp bunları izleyip ihtiyacı belirlemek lazım. Buna göre gerçek talebin ve ihtiyacın görülmesi lazım. Bu veriler ışığında ihtiyaç olan taksi sayısı belirlenmeli" diye konuştu.

"VERİMLİLİĞİ SAĞLAYACAK SİSTEM LAZIM"

İstanbul'un ilave taksiye ihtiyacı olduğunu belirten Ilıcalı sözlerine şöyle devam etti: "İstanbul'da her bölgede taksi talebi aynı değil. Taksilerin yüzde 41'i boş dolaşıyor. Optimizasyonu ve verimliliği sağlayacak bir sistem kullanmıyoruz. İstanbul'da, Şişli, Beşiktaş, Ataşehir, Kadıköy, Fatih, Maltepe gibi ilçelerde taksiye olan talep daha fazla." 

"SAYI YETERLİ"

"Pandemiden dolayı taksiye olan talep artmadı, tam tersi bütün duraklarda taksilerimiz mevcut" diyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "İşlerimiz pandemiden dolayı çok düştü. Fakat sabah ve akşam trafik saatlerinde biraz sıkıntı olabilir" ifadelerini kullandı.

2

Taksicilerin iş bulamadığı için duraklarda beklediğini söyleyen Aksu, şöyle konuştu: "İstanbul'da 17 bin 395 taksi var. İstanbul'un nüfusuna oranla bu sayı yeterli. Yeni taksilere ihtiyaç yok. Herkes özel aracını kullanıyor. Özel araç kullanımında bir artış var." 

 

 

 

"YAĞMUR YAĞINCA TAKSİ BULMAK İMKANSIZ"

haberglobal.com.tr olarak konuştuğumuz vatandaşlarda taksi bulamadıklarından dert yanar şunları söyledi:

Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte taksi bulmakta zorlanmaya başladığını belirten Kemal Aygüneş, "Kadıköy, Fikirtepe'de yaşıyorum, Kadıköy'e gitmek isterken 30-40 dakika taksi arıyorum. Buna bir de taksicilerin kısa mesafe götürmemesi, yoğun trafiğe girmek istememesi eklenince durum, içinden çıkılmaz hal alabiliyor" şeklinde konuştu. 

"Yağmurun yağdığı günler zaten taksi bulunamıyor" diyen Cemile Yılmaz ise "Hem sabah ve akşam saatleri hem de yağmur yağdığı zamanlar İstanbul'da taksi bulmak imkansız. Yanımdan geçen, el salladığım her taksi dolu. Hem zaten 16 milyonluk bu şehirde taksi sayısı da yeterli değil" dedi.

"6 BİN EK TAKSİ REDDEDİLDİ"

İstanbul'daki taksi ihtiyacına yönelik çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanlığı, 1000 adedi dönüşmek isteyen minibüs ve dolmuş olmak üzere toplam 6 bin yeni taksi ilave edilmesi önerisinde buulundu. Ancak sektör temsilcilerinin de tepki gösterdiği öneri Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısında reddedilerek rafa kalktı.

"UBER YASAKLANDI"

Taksiye alternatif olarak Türkiye’de bir süre faaliyette bulunan Uber, tepki gösteren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın açtığı dava sonucu kapatılmıştı. Ancak 15 Ocak’ta İstinaf Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda, sarı taksiler ile birlikte çalışmaya devam edebiliyor. Bu tarihe kadar Uber uygulamasına olan erişim, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve BTK’ya bağlı olarak çalışan ESB(Erişim Sağlayıcıları Birliği) tarafından engellenmişti. Uber XL Türkiye'de kullanılamazken, Uber'de sürücü olarak sarı taksi sahipleri yer alıyor.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

trafik taksi taksi bulamıyorum istanbul'da ne kadar taksi var