Mümtazer Türköne kimdir?

FETÖ
Mümtazer Türköne kimdir?

Yargıtay, Mümtazer Türköne hakkında FETÖ üyeliği suçlamasıyla verilen 10 yıl hapis cezasını bozarak tahliyesine hükmetti. Peki Mümtazer Türköne kimdir?

1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İdari Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültede 1986'da master, 1990'da doktora ünvanı aldı. 1993 yılında doçent oldu.Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde ve Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1980 askeri darbesinden sonra tutuklan Mümtazer Türköne Ankara Mamak cezaevinde yattı. Mümtazer Türköne 2007 yılında TRT 1'de Emre Aköz ve Tülay Tüzün ile Gündeme Dair isimli tartışma programı yaptı.

Mümtazer Türköne, Faruk Mercan ile birlikte Endaze adlı tartışma programını hazırladı.
 
12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili aday adayı olmuştur. Ancak AK Parti tarafından milletvekilliğine aday gösterilmemiştir.

21 Aralık 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine getiridli. 5 Ocak 2012 tarihinde görevinden istifa etti.

Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 11 eski Zaman Gazetesi yazarı hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açıldı. Mahkeme Türköne hakkında "silahlı terör üyeliği" suçundan indirimsiz 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Cezası istinaf tarafından da onaylanan Türköne son olarak temyize gitti. Temyiz talebini değerlendiren Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Türköne'nin cezasını eksik inceleme nedeniyle bozdu.

Türköne'nin suçunun mevcut delil durumu itibariyle örgüte yardım suçunu oluşturacağını belirten yüksek mahkeme, Türköne'nin tutuklu bulunduğu süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Türköne bu karar sonrası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Şehit ağabeyi Mümtazer Türköne'nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir" demişti.

Mümtazer Türköne, Doç. Dr. Mualla Kavuncu ile ayrıldıktan sonra evlendiği Özlem Piltanoğlu ile de ayrıldı.

Kaynak: Haber Global TV

mümtazer türköne FETÖ