Suriye'de yeni plan, terör örgütüne seçimle statü!

Suriye PKK/YPG Irak Kuzey Irak ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Dünya haberleri TSK Recep Tayyip Erdoğan Türk Silahlı Kuvvetleri
Suriye'de yeni plan, terör örgütüne seçimle statü!

PKK/PYD terör örgütü, Suriye'nin kuzeyinde 11 Haziran'da yapmayı planladığı sözde seçimle, Cezire, Deyrizor, Rakka, Tabka, Fırat, Menbiç ve Afrin'in Şehba bölgelerinde 'kalıcı statü' peşinde koşuyor. Türkiye ise en üst perdeden "teröristan"a izin verilmeyeceğini ısrarla vurguluyor.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG, ABD'nin desteğiyle 11 Haziran'da Suriye'nin kuzeyinde sözde yerel seçim yapmaya hazırlanıyor. Terör örgütünün; Suriye'nin kuzeyindeki Cezire, Deyrizor, Rakka, Tabka, Fırat, Menbiç ve Afrin'in Şehba bölgelerinde yapmayı planladığı seçimle Şam yönetimine karşı meşruiyet arayışında olduğu belirtilirken, demografik yapının zorla değiştirilmesinin ardından bölgede kalıcı bir statünün hedeflendiği kaydediliyor.

BMGK KARARINA AYKIRI

Terör örgütünün ABD desteğiyle yaptığı girişim Türkiye tarafından dikkatle izleniyor. Ankara, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye konusundaki kararlarına aykırı olan sözde seçim girişimini terör örgütünün Fırat Nehri'nin doğusunda meşruiyet kazanma planı olarak görüyor. BMGK, 2015 yılında aldığı 2254 sayılı kararında Suriye'de acil ateşkesin sağlanması için çabaları desteklerken ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına da vurgu yapmıştı.

Suriye'de yeni plan, terör örgütüne seçimle statü! - Resim : 1
Terör örgütü PKK/PYD, Türkiye-Suriye sınırında sarı renkle gösterilen bölgede sözde yerel seçim yapmayı hedefliyor. 

SURİYE'Yİ BÖLME PLANI

Terör örgütünün aldığı seçim kararının hem BMGK kararlarına hem de Suriye Anayasası'na aykırı olduğunu belirten güvenlik ve terör uzmanı Güngör Yavuzarslan, gelişmeleri değerlendirirken şöyle konuştu:  "Terör örgütü, ABD'nin kontrol ettiği alanda bu sözde seçimle Suriye'yi bölme provası gerçekleştiriyor. Sözde bir öz yönetim ağı kurarak özellikle Avrupa'daki siyasi ve diplomatik temsilcileri bu seçime getirecek ve bir yönetim alanı oluşturduğunu dünyaya ilan edecek. Buna Suriye'nin parçalanmasının birinci evresi diyebiliriz."

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Sözde seçimin doğuracağı risklere değinen Yavuzarslan, şöyle devam etti: "Burada Şam yönetiminin alacağı tutum çok önemli. Rusya ve İran gibi bölge güçlerinin pozisyonu da önem kazanıyor. ABD'nin maksadının bir kez daha DEAŞ'la mücadele değil, terör örgütüne zemin kazandırmak olduğu ortaya çıktı. Elbette bu Türkiye'nin kırmızı çizgisi. Eğer bu süreç devam ederse Türkiye bunu bir savaş sebebi olarak görebilir ve yüksek seviyeli terörle mücadele operasyonlarına başlayabilir."

Suriye'de yeni plan, terör örgütüne seçimle statü! - Resim : 2
Güvenlik ve terör uzmanı Yavuzarslan, 11 Haziran tarihine de dikkati çekerken, sözde yerel seçimin Türkiye'nin Irak harekatı hazırlıkları sırasında yapılmak istendiğini belirtti.

IRAK DA BÖYLE BÖLÜNDÜ

Uluslararası ilişkiler uzmanı Hasan Köni de sözde yerel seçimin Suriye'nin bölünmesine yol açacağını belirtirken: "Mahalli seçimin yapılması devlet girişimi demektir. O bölgeyi işgal etmiş olan eski Suriye vatandaşları vatandaşlıktan çıkarak devletin ilk nüvesini oluşturuyorlar. O bölgede genel bir seçime giderlerse Suriye'nin iki toplumlu federal bir yapıya dönüştüğünü göreceksiniz. Irak da böyle bölünmüştü. O dönemde yeni Irak anayasasını hazırlayan ABD'liler, kuzeyde Kürt bölgesi, aşağıda Şii bölgesi, ortada da Sünni bölgesi öngörmüştü. Bu yapının Suriye'de de oluşturulmak istendiğini görüyoruz" dedi.

KÜRTLER DE TEPKİLİ

Öte yandan PKK/PYD'nin girişimine Suriye'deki diğer Kürt siyasi partileri de mesafeli duruyor. Barzani çizgisindeki Suriye KDP'sinin yer aldığı Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) seçimleri boykot edeceğini duyurdu. Sözde seçimlere PKK/PYD'nin dışındaymış gibi görünen ancak tümü PKK çizgisinde olan sözde partiler, "Süryani Birlik Partisi", "Demokratik Asuri Partisi", "Suriye’nin Geleceği Partisi" ve “Özgürlük İçin Halkların ve Kadınların İttifakı" adlı grupların seçimlere katılacağı belirtiliyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel