Sürat botuyla göçmen kaçakçılığı

göçmen göçmen krizi yunanistan Türkiye ÖZEL HABERLER
Sürat botuyla göçmen kaçakçılığı
Yunanistan'a göçmen kaçıran bir sürat teknesi, Ege Denizi'nin güneydoğusunda bir devriye botu tarafından durdurulduktan kısa bir süre sonra görüntülendi. (Fotoğraf: Kathimerini)

Göçmen kaçakçıları taktik değiştirdi. Ege'deki Simi adası açıklarında Yunan Sahil Güvenliği, yüksek hızlı botun içindeki düzensiz göçmenleri durdurdu. Sürat botunun sahibi Mısır ve Filistinli iki göçmen kaçakçısı yakalandı.

İnsan kaçakçıları, yasadışı göçmenleri Ege'deki Yunan adalarına geçirmek için sürat botları kullanmaya başladı. Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesinin İngilizce edisyonunda yer alan haberde; Yunan Sahil Güvenlik devriyesinin Ege'nin güneydoğusundaki Simi adası açıklarında yüksek hızlı bir botu durdurduğu bildirildi. Özellikle yaz aylarında Türkiye'den Yunanistan'a göç akışı artarken; yüksek hızlı botlarla göçmen taşınmasının yeni bir gelişme olduğu belirtildi. Bir Sahil Güvenlik yetkilisi Kathimerini'ye "Artık küçük motorlu ucuz şişme botlarla uğraşmıyoruz, geçmişte uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı şebekeleri tarafından kullanılan teknelerle uğraşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Sürat botuyla göçmen kaçakçılığı - Resim : 1
Yunan Sahil Güvenlik devriyesi kaçak göçmen teknelerine müdahale ediyor. 

25 GÖÇMEN TAŞIYORDU

Gazete haberinde şu bilgiler yer aldı: "Oinousses'in kuzeyinde düzenli devriye gezen bir Sahil Güvenlik botu, Chios kıyıları yakınlarında 25 göçmen taşıyan şişme bir sürat botu gördü. Bunun üzerine sürücüsü riskli manevralar yaparak kaçmaya çalıştı, Ancak ikinci bir Sahil Güvenlik ekibinin desteğiyle bot durduruldu."

SURİYELİ VE MISIRLI

Benzer bir olayın da Leros yakınlarındaki Diapori deniz alanında yaşandığını belirten gazetede olay şu şekilde yer aldı: "Sahil Güvenlik devriye botu adanın kıyılarına doğru hızla ilerleyen bir sürat teknesi fark etti. 29 Suriyeli ve Mısırlı göçmeni taşıyan sürat teknesi Sahil Güvenlik devriyesini görünce kaçmaya çalıştı. Göçmenleri taşıyan sürat botu, Leros'un Xirokambos bölgesindeki kayalık bir kıyıda karaya oturdu. Göçmenler Leros'un kapalı tesisine transfer edilirken sürat teknesinin operatörleri olan 21 yaşındaki Mısırlı ve 28 yaşındaki Filistinli gözaltına alındı."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel