Sputnik V aşısının üreticisi Oran: Önce Türkiye'nin ihtiyacı, ihtiyaç kalmazsa sonra Rusya'ya

Sputnik V aşısının üreticisi Oran: Önce Türkiye'nin ihtiyacı, ihtiyaç kalmazsa sonra Rusya'ya

Rusya'nın Türkiye'de Sputnik V aşısını üretmek için anlaştığı Viscoran İlaç'ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada önce Türkiye'nin ihtiyacının karşılanacağını Türkiye'nin ihtiyacı kalmaması durumunda üretilen aşıların Rusya'ya ihraç edileceğini söyledi.

Rusya’da Gamelaya Enstitüsü’nün ürettiği Sputnik V aşısının Türkiye’de de üretileceğinin açıklanması gündem oldu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, “Aşı için bir Türk şirket ile anlaştık” açıklamasında bulundu. 

Rusya kendi ülkesine aşı teminini de hızlandırmak için başka ülkelerdeki üretim imkanlarını kullanıyor. Haberglobal.com.tr’de 29 Mart tarihinde yayımlanan  ‘Aşı üreticisi Rusya neden yeteri kadar aşı yapamıyor?’ isimli derlemede yer alan bilgilere göre Rusya ülkesinde yeteri kadar aşılama tesisi olmadığı için Güney Koreli GL Ralpha isimli bir şirkete ulaştı. Geçen aralık ayında bu şirket iki kargo uçağı ile Sputnik V aşılarını ülkeye teslim etti.

HİNDİSTAN'DA DA ÜRETİLECEK

Sputnik V aşısı aynı zamanda Hindistan’da da üretilecek. Rus Varlık Fonu’nun Hindistan’da anlaştığı Virchow Biotech isimli şirket Rusya Varlık Fonu ile imzaladığı sözleşme sonucu bu yılın sonuna kadar 200 milyon doz aşı üretecek. Öte yandan Rusya Varlık Fonu Çinli firmalarla yaptığı anlaşma sonucu da 60 milyon doz aşının bu yıl sahibi olacak. Üstüne Güney Koreli GL Ralpha’nın da üreteceği 150 milyon doz hesaba katılırsa Rusya’nın yıl sonuna kadar 410 milyon doz aşıya sahip olması bekleniyor.

ORAN: ÖNCE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI KARŞILANACAK

Rusya Türkiye’de aşı üretimi için ise VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. ile anlaştı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran Haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada Sputnik V aşısının üretiminde önce Türkiye’nin ihtiyacının karşılanacağını ifade ederken, “Tabii ki önce kendi ülkemizin ihtiyacı karşılanacak. Sağlık Bakanlığımız ihtiyaç duyarsa önce ülkemize sonra fazla üretim olur veya ülkemizin ihtiyacı yoksa üretilen aşılar Rusya’ya” değerlendirmesinde bulundu. 

Sputnik V aşısının üreticisi Oran: Önce Türkiye'nin ihtiyacı, ihtiyaç kalmazsa sonra Rusya'ya - Resim : 2

Viscoran İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran / Fotoğraf: Anadolu Ajansı

'DİĞER İKİ TESİS İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre dün Viscoran İlaç’tan yapılan açıklamada, “Viscoran İlaç, RDIF ile olan sözleşmesinin bir parçası olarak, sektöründe lider diğer yerel ilaç üreticileri ile ortaklık tesis etme konusuna destek sağlamaktadır. Teknoloji transferi şu anda CinnaGen İlaç şirketi ile sonuçlandırma aşamasındayken, genel kapasitenin artırılması için diğer iki üretim tesisi ile görüşmeler halen sürmektedir" ifadeleri kullanıldı.

'61 ÜLKEDE TESCİL EDİLDİ'

Açıklamada, Sputnik V'in, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildiği bildirildi. 5 Aralık 2020 ila 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya'da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtilen açıklamada, "Aşı, kanıtlanmış ve kapsamlı şekilde incelenmiş insan adenoviral vektörlerine dayanmaktadır ve aşılama sürecinde iki doz için iki farklı vektör kullanılmaktadır. Böylece her iki doz için de aynı uygulama mekanizmasını kullanan aşılardan daha uzun süre bağışıklık sağlamaktadır" denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Üst Yöneticisi (CEO) Kirill Dmitriev, Viscoran İlaç ile yapılan anlaşmanın, üretim kapasitelerini artırmayı ve Sputnik V tedarikini küresel olarak kolaylaştırmayı sağladığını belirtti.

Birçok Asya, Latin Amerika, Avrupa ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkesinde önde gelen ilaç üreticileriyle anlaşmalara vardıklarını bildiren Dmitriev, bu ortaklıklar sayesinde güvenli ve etkili Rus aşısının 60'tan fazla ülkede insanlara sunulmuş olacağını vurguladı.

KOCA: ÇOK YAKINDA SPUTNİK 5 DEVREYE GİRECEK

22 Nisan tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Sputnik V aşısıyla ilgili açıklama yapmış ve “Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

SPUTNİK V AŞISININ ÖZELLİKLERİ NELER?

Sputnik V, Adenovirüs yani Viral Vektör kaynaklı bir aşı olarak dikkat çekiyor. Viral Vektör (Adenovirüs) aşılarında, grip benzeri hastalık yapan bir virüsün genetik müdahale sonrası koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanırken aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapmıyor.

Öte yandan 2-8 santigrat derece sıcaklıklar arasında, yani kullanılan aşı buzdolaplarında saklanabilen Sputnik V adenovirüs (Viral Vektör) aşısı iki doz olarak uygulanıyor.

Kaynak: Web Özel

Rus aşısı Çin aşısından daha mı iyi?