SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü

Gündem haberleri Dünya haberleri Rusya son dakika Wagner

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin'in de içinde bulunduğu özel bir uçak, Tver bölgesinde düştü. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

Son dakika haberine göre, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, hayatını kaybetti. 

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tver bölgesinde özel bir uçağın düştüğünü ve kazada 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Düşen uçakta, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin'in de bulunduğu açıklandı. 

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Prigojin'in kazada öldüğünü bildirdi.

Rus yayın kuruluşlarına göre bölge sakinleri uçağın düşmesinden önce 2 patlama sesi duydu.

SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü - Resim : 1

Sağ kolu Utkin de yanındaydı: Hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı

Uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojin'in yanı sıra yardımcısı ve Wagner'in kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev'in isimleri yer aldı. Hayatını kaybeden 3 kişilik mürettebatın da Aleksey Levşin, Rustam Karimov ve Kristina Raspopova olduğu açıklandı.

Prigojin'in ölümü, Wagner'in sonunu getirebilir

Prigojin ve sağ kolu Utkin'in hayatını kaybetme ihtimalinin, "de facto" olarak Wagner'in varlığının sona erdiği anlamına gelebileceği şeklinde yorumlar yapılıyor. 

SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü - Resim : 2

"Uçak, Rus hava savunma birimleri tarafından vurulmuş olabilir"

Prigojin'in bugün düşen uçakla isyan sonrası Moskova'dan Minsk'e gittiği bilgisi de, aktarılan bilgilerden bir diğeri. FlightRadar'a göre uçak havalandığı sırada radardan kayboldu, düşmeden önce vurulmuş olabilir. Ayrıca uçağın Tver bölgesindeki Rus hava savunma birimleri tarafından vurulmuş olabileceği yönünde bir komplo teorisi de öne sürüldü. 

Wagner'den flaş iddia: Prigojin suikasta kurban edildi

Wagner'in Telegram kanalı Grey Zone, Prigojin'in öldüğünü duyurdu. Wagner'e yakınlığıyla bilinen kanallarda "Prigojin suikastının feci sonuçları olacaktır. Emri verenler ordudaki ruh halini, morali hiç anlayamıyorlar." şeklinde bir mesaj paylaşıldı. Wagner, uçağın, Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğünü öne sürüyor.

SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü - Resim : 3

"Prigojin ve Utkin'in cesetleri bulundu" iddiası

Kremlin yanlısı Tsargrad kanalı, Prigojin ve sağ kolu Utkin'in cesetlerinin bulunduğunu ve uçağın patlatıldığını iddia ediyor. 

Biden: Rusya'da, arkasında Putin'in yer almadığı pek bir şey olmaz

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'a Moskova'da düşen uçağa ilişkin bilgi verildiğini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Biden, "Rusya'da, arkasında Putin'in yer almadığı pek bir şey olmaz. Prigojin'e ne olduğunu bilmiyorum ama haberler beni şaşırtmadı." ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığından ise, "Prigojin'in öldüğü teyit edilirse buna kimse şaşırmamalı" şeklinde bir açıklama yapıldı. 

SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü - Resim : 4

Rosaviatsiya: Düşen uçak “MNT-Aero” adlı şirkete aitti

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), Tver’de düşen uçağın “MNT-Aero” adlı şirkete ait olduğunu, kazanın nedenlerine ilişkin soruşturmanın, kurulan özel bir komisyon tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

Rosaviatsiya’dan yapılan yazılı açıklamada, Tver’de 10 kişinin öldüğü özel jet kazasının nedenlerini soruşturmak için özel bir komisyonun kurulduğu belirtildi.

Düşen Embraer 135 tipi özel jetin MNT-Aero” adlı taşımacılık şirketine ait olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, kazaya ilişkin soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

İNGİLİZ GÜVENLİK KAYNAKLARI: FSB İZLERİ TAŞIYOR

İngiliz güvenlik kaynakları, Prigozjin'in uçağının düşmesinin 'kaza olmadığını' ve FSB (Rusya Federal güvenlik servisi) izleri taşıdığını belirtti.

İsyan başlatmıştı

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

SON DAKİKA! Wagner'in kurucusu Prigojin, uçak kazasında öldü - Resim : 5

"Putin'in şefi" Prigojin kimdir?

Yevgeny Viktoroviç Prigojin, 1 Haziran 1961 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Leningrad'ta dünyaya geldi. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen Prigojin, Putin'in şefi lakabıyla tanındı. Yevgeny Prigojin, Rus liderin hem aşçısı hem sağ kolu oldu.

Henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giyen ve 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edilen Prigojin, cezavinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. Bu iş için zincir stantlar açan ve birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline gelen Prigojin, bu sayede Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı. Neva nehrinde lüks bir restorana çevirdiği bir tekne, Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biriydi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı.

Prigojin, Putin ile 2000 yıllında dönemin Japonya Başbakanı Yoshiro Modi'yi restoranına yemeğe getirdiğinde tanıştığını açıklamıştı. Yıllar içinde Prigojin'in yemek firması Kremlin'e hizmet vermeye başladı. Bu dönemde Yevgeny Prigojin, "Putin'in şefi" lakabını aldı. Rus ordusu ve devlet okullarına da yemek sağlamak için ihaleler kazandı.

2014 yılında ise Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı ve sıradan bir iş insanı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları, konuşulanlar arasındaydı. Bu paralı asker grubunun ismi Wagner'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti.

Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkili olan grup, Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü. Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi.

Ayrıntılar geliyor... 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Wagner Yevgeny Prigojin