Son dakika: Vanuatu'da korkutan deprem!

Deprem son dakika Son depremler
Son dakika: Vanuatu'da korkutan deprem!

Vanuatu'da 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

EMSC (Euro-Mediterranean Seismological Centre) verilerine göre Vanuatu'da 6.9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

6.9 büyüklüğünde olan söz konusu deprem 15:56'de yerin 32 km derinliğinde meydana geldi. Söz konusu deprem Vanuatu'nun Isangel şehrine 129 km uzaklıkta gerçekleşti.

Söz konusu depremin ardından EMSC sistemi üzerinden tsunami uyarısı yapıldı.

USGS VANUATU DEPREMİNİ 7.1 OLARAK AÇIKLADI!

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), merkez üssü Vanuatu'nun İsangel kenti olan depremin büyüklüğünü önce 7,3 olarak açıklarken, daha sonra 7,1 olarak güncelledi.

Kentin 123 kilometre güneyinde 48,4 kilometre derinlikte kaydedilen depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.

Depremde can ya da mal kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Vanuatu'da 22 Kasım'da 6,7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Deprem, Vanuatu'nun Port Orly kasabasının 98 kilometre açıklarında 22 kilometre derinlikte gerçekleşmiş, can ve mal kaybı yaşanmamıştı.

VANUATU NEREDE?

Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeyinde, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.

Vanuatu'nun ilk sakinleri Melanezyalılar idi, Avrupalılar adaları 1606'da Fernandes de Queirós liderliğindeki İspanyol kâşiflerin Espiritu Santo'ya varmasıyla keşfetti.

1880'lerde Fransa ve Birleşik Krallık adalarda hak iddia etti ve 1906'da takımadayı bir Britanya-Fransız Kondominyumu ile, Yeni Hebridler adı altında yönetmek üzere bir antlaşma imzaladılar. 1970'lerde bir bağımsızlık hareketi oldu ve 1980 yılında Vanuatu Cumhuriyeti bağımsızlığına kavuştu.

Kaynak: Haber Global TV