Meteoroloji güncel hava tahmin raporunu yayımladı! Yurt genelinde hava sıcaklıkları nasıl olacak?

hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Meteoroloji güncel hava tahmin raporunu yayımladı! Yurt genelinde hava sıcaklıkları nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 24 Mayıs Salı güncel hava tahmin raporunu yayımladı. Meteoroloji'den alınan güncel bilgilere göre, yarın sıcaklıkların yurt genelinde mevsim normallerinde olması bekleniyor. Öte yandan birçok ilde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan güncel hava tahmin raporuna göre, yarın (24 Mayıs Salı) yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek. Yurdun iç kısımlarında gündüz saatlerinde 20'li derecelerde seyreden sıcaklıkların akşam saatleriyle birlikte tek hanelere kadar düşmesi bekleniyor.

Yurdun batısında yarın için yağış beklenmezken yurdun Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer yer sağanak yer yer gök gürültülü sağanak yağış görülmesi bekleniyor. Meteoroloji, bazı kentlerde meydana gelebilecek kuvvetli yağış nedeniyle vatandaşları uyardı. 

KARS'A SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Kars’ta sağanak yağmur bekleniyor. Sağanak yağmurun beklendiği kentte vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre: Bölge genelinde havanın yer yer aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı olacağı, Kars ve Ağrı'nın yüksek kesimlerinde ise karla karışık yağmur veya kar yağışı olacağı belirtildi.

Sıcaklıkların mevsim normalleri civarında seyredeceğine dikkat çekilirken, Rüzgarın Kars'ta kuzeyli yönlerden, Iğdır'da batılı yönlerden, Ağrı'da güneyli yönlerden hafif zaman zaman orta kuvvette esmesi beklendiği kaydedildi.

 

 

BİNGÖL’DE SAĞANAK YAĞIŞ VE DOLU ETKİLİ OLDU

Bingöl kent merkezinde sağanak yağış ve dolu etkili oldu, birçok yer resmen beyaza büründü.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü’nün uyarısının ardından Bingöl merkezde sağanak yağış etkili oldu. Sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, dolu da etkisini gösterdi.
Kent merkezindeki birçok nokta dolu ile birlikte beyaza büründü.

ERZİNCAN'DA ÇAMUR YAĞMURU

Erzincan’da gökyüzünde toz sonucu oluşan çamur yağışı etkili oldu. Araçları çamurla kaplanan vatandaşlar oto yıkamacılara akın etti.

Erzincan’da kısa süreli görülen yağmur çamur şeklinde etkili oldu. Sabah araçlarının üzerinin çamurdan kirlendiğini gören vatandaşlar oto yıkamacılara koştu. Aracı kirlenenlerin akın etmesi nedeniyle yıkamacılarda ve petrol ofislerinde araç kuyrukları oluştu. Bazı sürücüler gün içerisinde tekrardan yağış olabileceğini ama buna rağmen de çamurla kapanan araçlarını yıkamaya getirdiğini aktardı.
Aracını yıkamak için sıra bekleyen vatandaşlardan Mustafa Ersoy, “Suriye’den gelen çöl fırtınasının etkisiyle arabaların çamurla bulandığını gördük. Arabamızı yıkatmaya geldik. Ufak bir kuyruk var ama temizlik imandandır dedik bekliyoruz” dedi.

Serhat Doğan isimli sürücü ise doğal bir yağış olduğuna dikkat çekerek, “Allah’tan gelen bir şey bu. Tarım açısından faydalı diyenler de oluyor. Meteoroloji uyardı ama çok bir önlemde alınamaz buna. Birden oldu birkaç dakikada baktım arabam hep çamur olmuş. Bazı vatandaşlar arabalarının üzerlerini örtü ile örterek korudu ama bu bir seferlik bir şey değil ki. Her an yine yağabilir. Ben de geldim arabamı temizletmeye bekliyorum” diye konuştu.

BARAJLARDAKİ KORKUTAN KURAKLIĞIN YERİNİ MASMAVİ SULAR ALDI

Osmaniye’de geçen yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığından nasibini alan Aslantaş ve Mehmetli barajlarındaki korkutan kuraklık manzarası kış boyunca etkili olan yağışlar nedeniyle yerini masmavi sulara bıraktı. 2021 Ağustos ayında doluluk oranları yüzde 50 seviyelerinde olan Aslantaş ve Mehmetli barajlarında 2022 Nisan ayı itibariyle doluluk oranları yüzde 80’lere ulaştı.

Çukurova'da önemli tarım arazilerine sahip olan Osmaniye'de 2021 yazında baş gösteren kuraklık tarımsal sulamada önemli bir kaynak olan Aslantaş ve Mehmetli barajlarında korkutan kuraklığa neden olmuştu. Suların çekilmesiyle topraklarda oluşan çatlamalar kuraklığın boyutunu gözler önüne sererken 2022 yılı kış aylarında etkili olan yoğun kar ve yağmur yağışları barajlardaki doluluk oranlarını arttırdı. Aslantaş Barajı'nda 2021 yılı Ağustos ayında doluluk oranı yüzde 50 seviyelerinden 2022 yılı Nisan ayında yüzde 75 seviyelerine çıkarken, Mehmetli Barajı'ndaki doluluk oranı da yüzde 30 seviyelerinden yüzde 80 seviyelerine çıktı.

Bölgede etkili olan yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranlarının artacağını öngördüklerini ifade eden Ziraat Mühendisi Mehmet Ünal, “Bölgemizde 2021 yılının Ağustos ayında barajlardaki doluluk oranları yüzde 50’nin altında seyrederken 2022 Nisan ayında doluluk oranlarının yüzde 70’lerin üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Özellikle nisan ayında bölgemizin aldığı yağmurlar ile ülkemizde meteoroloji tahminlerine göre yağışların devam edeceğinin bilinmesi barajların doluluk oranlarının artacağını göstermektedir. Geçen yıl bu zamanlarda sıcaklıkların çok yüksek olması nedeniyle ekili arazilerde sulamalar yapılırken bu yıl yağışlardan dolayı sulama yapılmadığını görmekteyiz. Geçen yıl bölgemiz bayağı kuraklık yaşıyordu ama şimdi halen yağmurların devam etmesi bize önümüzdeki günlerde kuraklık yaşanmayacağını gösteriyor. Eğer ki bu yağışlar bu şekilde devam ederse Aslantaş, Berke, Mehmetli barajlarındaki doluluk oranlarının atarak devam edeceğini gözlemliyoruz” diye konuştu.

YURT GENELİNDE HAVA DURUMU

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Göller yöresi, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kırklareli'nin kıyı kesimlerinin yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Düzce, Bolu, Karabük çevreleri, Kocaeli ve Sakarya'nın iç kesimleri, Osmaniye çevreleri, Adana'nın doğu, Kahramanmaraş'ın batı ilçeleri ve Hatay'ın kuzey kıyılarında yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey, iç ve doğu kesimlerde 4 ila 10 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın, genellikle kuzeyli, zamanla Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli (40-60 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 24

İzmir: Parçalı bulutlu 29

Adana: Parçalı ve çok bulutlu, zamanla aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların öğle saatlerinden sonra doğusunda yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.) 29

Antalya: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yerel olmak üzere aralıklı sağanak yağışlı 20

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak yağışlı 19

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 16

Diyarbakır: Parçalı, yer yer çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24

 

Kaynak: İHA

meteoroloji meteoroloji haberleri son dakika meteoroloji haberleri hava durumu son dakika hava durumu haberleri