İsveç'in NATO üyeliği Meclis'te onaylandı

haberglobal.com.tr
İsveç NATO Dünya haberleri TBMM
İsveç'in NATO üyeliği Meclis'te onaylandı

Son dakika haberi... İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanmasına dair yasa teklifi, Meclis'te kabul edildi.

Son dakika haberi... İsveç'in NATO üyeliği Meclis'te onaylandı.

İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanmasına dair yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulundan 287 kabul ile geçti. Öte yandan, TBMM'de yasa teklifine ilişkin, 55 ret ve 4 çekimser oy kullanıldı.

İSVEÇ: NATO'YA TAM ÜYELİĞE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını bildirdi.

Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı." ifadesini kullandı.

İsveç'in NATO üyeliği için Macaristan meclisinden de onay alması gerekiyor.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ: İTTİFAKIMIZI GÜÇLENDİREN BİR KARAR

TBMM'nin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylaması önemli, doğru ve ittifakımızı güçlendiren bir karar.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

İsveçli mevkidaşı ile İsveç'in NATO üyelik sürecini görüşen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç'in üyeliğine onay veren oylamasını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Sullivan ile İsveçli mevkidaşı Henrik Landerholm, Washington'da bir araya geldi.

ABD'nin İsveç'in bir an önce NATO'ya üye olmasını güçlü şekilde desteklediğini kaydeden Sullivan, TBMM'de İsveç'in üyeliğine onay verilmesini ABD olarak takdirle karşıladıklarını belirtti.

Ukrayna'daki savaş bağlamında iki ülkenin de aynı çizgide durduğunu ve Kiev'e destek sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Sullivan ile Landerholm, Kızıldeniz'deki gemi trafiğinin normale dönmesi için de gerekli ortak adımların atılması hususunda değerlendirmelerde bulundu.

İki mevkidaş ayrıca, Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilebilmesi gerektiğini, diğer yandan İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkının da olduğunu ifade etti.

Sullivan, önceki açıklamasında, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay veren oylamasını ABD olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti.

ABD’NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ FLAKE: KARARI, BÜYÜK BIR TAKDİRLE KARŞILIYORUM

TBMM Genel Kurulu’nda İsveç’in NATO’ya katılımı için yapılan oylama ardından ABD Büyükelçisi Jeff Flake yazılı açıklama yaptı.

Büyükelçi Flake, İsveç’in NATO’ya katılımının önemini vurguladığı açıklamada,

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bugün aldığı İsveç’in NATO’ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç’in NATO’ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak’ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır. Türkiye’nin NATO İttifakı’na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.