Ege Denizi beşik gibi sallanıyor!

son dakika Son depremler AFAD Deprem
Ege Denizi beşik gibi sallanıyor!

Son günlerde Ege Denizi'nde art arda depremler meydana geliyor. Şiddetleri 3-4 ve 5 büyüklüğünde değişen depremlere son olarak bu sabah meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki deprem eklendi.

AFAD verilerine göre Ege Denizi'nde saat 06,52'de 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aydın Kuşadası açıklarında meydana gelen depremin derinliği 11.1 km olarak ölçüldü. 

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

EGE DENİZİ İÇİN PEŞ PEŞE UYARILAR

Ege Deniz’indeki peş peşe meydana gelen depremleri yorumlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu fayın 6.6 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeli var” diye konuştu.

Deprem uzmanı Prof. Naci Görür ise Ege Denizi’nde devam eden hareketliliği yorumlayarak, “Sisam Adası güneyinde daha önce yine deprem olmuştu. Deprem buradaki graben yapıları ile İzmir-Balıkesir yanal atımlı fay zonunun etkileşim alanında oluştu. Bu depremler Helen ve ilişkin Strabo-Pliny fay zonundaki hareketlerle tetikleniyor. Bölge geçen seneden beri aktif. Biz Ege’de daha büyük bir deprem olma olasılığını her zaman göz önüne alırız. İzmir gerçekten ciddi bir deprem tehdidi altında. Geçen sene İzmir’de olan deprem beklenen deprem değildi. Bu deprem, İzmir’in fay hatlarına belirli ölçülerde enerji transfer etmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de 30 Ekim 2020 depremi sonrası bölgede önemli bir stres birikimi oluştuğunu, bunun da bugünkü depremleri tetiklemiş olabileceğini söyleyerek, “Gümüldür, Özdere ve Kuşadası tarafındaki faylar tetiklenmişti. Sisam Adası güneyinde ve Dilek Yarımadası’nın denizdeki devamında olan fay kırılıyor. Bu fayın en büyük deprem üretme potansiyeli 6.6 olarak biliniyor. Şimdi adayı güneyden sınırlayan fay kırılmış oldu. Fakat bu fayın 6.6 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeli var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

son depremler Aydın kuşadası Ege Denizi AFAD