Erdoğan'dan NATO zirvesinde yoğun diplomasi trafiği! Peş peşe kritik görüşmeler

Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Volodimir Zelenski Emmanuel Macron
Erdoğan'dan NATO zirvesinde yoğun diplomasi trafiği! Peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’da NATO Liderler Zirvesi kapsamında yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, peş peşe ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’da NATO Liderler Zirvesi kapsamında peş peşe kritik görüşmeler gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Erdoğan, sonrasında, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ı kabul etti. 

ZELENSKİ GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için bulunduğu ABD'nin başkenti Washington'da, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Ukrayna-Rusya savaşının seyri ile bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının adil bir barışla sonuçlanması için gayretlerini sürdürdüğünü, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılması için de çalışmalara başlandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu da belirtti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Ukrayna lideri Zelenski ise şunları kaydetti: 

"Erdoğan ile görüşme verimli geçti. Ukrayna Türkiye'de gıda güvenliği ve deniz ticareti konusunda konferans düzenleyecek. İsviçre'de düzenlenen barış zirvesi kararlarının uygulanması kapsamında Türkiye'de gıda güvenliği ve seyrüsefer serbestisi konusunda bir konferans düzenlemeye hazırlanıyoruz."

MACRON GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Washington'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Fransa ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarıyla bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Fransa ilişkilerinin her alanda artırılmasının önemini ifade ederken Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılmasının gerekli olduğunu, Türkiye'nin bu konuda desteklenmesinin beklendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını, Fransa'nın da bu noktada somut adım atmasının yararlı olacağını söyledi."

STARMER KABULÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığından Starmer kabulüne ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Vaşington’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ı kabul etti.

Görüşmede Türkiye ve İngiltere ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede; yeni dönemde Türkiye ile İngiltere ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için yeni adımlar atabileceğini, ilişkilerdeki olumlu seyrin artarak devamını arzu ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer'ı yeni görevi için bir kez daha kutladı."