Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Senegal İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu! "Geçen yılı 225 milyar doları aşan rekor ihracatla tamamladık"

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamalarında, "Geçen seneyi yüzde 33'lük artışla 225 milyar doları aşan rekor ihracat ve 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmiyle tamamladık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın konuşmalarından önemli satır başları şu şekilde:

"Senegal'e geldiğimiz andan itibaren bize gösterilen misafirperverlikten dolayı tüm Senegal makamlarına şahsım, heyetim adına teşekkür ediyorum. İş forumunun hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar ilişkilerimiz alt yapısını güçlendirerek, sizlere yatırımlarınız için elverişli bir zemin hazırlıyor. 400 milyon dolar ticaret hacmi hedefine ulaştık. Şimdi hedefimiz 1 milyar dolar.

Firmalarımızın Senegal'de özellikle yükselen Senegal planında aktif rol almasından gurur duyuyoruz. Türk şirketlerimiz Dakar Havalimanı, Dakar Spor Kompleksleri gibi projeleri başarıyla tamamladılar. Bu proje, birlikte başaracağımız işlerin de teminatıdır. 

Türkiye, G20'nin önemli bir üyesidir. Satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13. ekonomisiyiz. Küresel finans krizi olmak üzere son yıllarda karşılaştığımız birçok badireyi suretle atlattık. Türkiye ekonomisi küresel şoklara karşı dayanıklıdır. Bu sarsıntılı dönemi biz ciddi bir sıkıntı ile karşılaşmadan yönettik. 2020 senesinde yüzde1,8'lik rekor bir büyümeye ulaştık. G20'de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Geçen yılı 225 milyar doları aşan rekor ihracatla ve 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmiyle tamamladık. 2021'deki başarımızı bu yıl inşallah çok daha ileriye taşımış olacağız.

Çift haneli rakamlara yaklaşan büyüme oranlarıyla bu yılı başarılı bir şekilde kapatacağız. 

Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. Tarım, turizm, tekstil, enerji ve gıda alanlarında geliştirilecek kanalları tüm bölgenin yararına olacaktır. Türkiye'nin kendine özgü bir ekonomi ve kalkınma modeli vardır, bunu Senegalli kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. 

Afrika'ya açılım politikası kapsamında kültürel, ticari ve askeri iş birliği konusunda mesafe kat ettik.

Türk ürünleri Afrika insanının kaliteli ürün ve hizmetine katkıda bulunacaktır. Ülkelerimiz arasında düzenlenen iş forumu gibi platformlar iş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımasına vesile oluyor. Afrika'ya açılım politikamız kapsamında Afrikalı kardeşlerimizle siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi hızla geliştirmenin çabası içinde olduk.

 Senegal'in kıtanın kalkınmasını da sağlamasını temenni ediyoruz. 

Karşılıklı emeklerimizin boşa gitmediğinin en somut göstergelerinden biri katlanarak artan ticaret rakamlarıdır. 

Senegalli yatırımcılara ülkemizin kapıları sonuna kadar açıktır. 

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Senegal Erdoğan Erdoğan haberleri cumhurbaşkanı erdoğan