Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile görüştü

Gündem haberleri son dakika haber son dakika Vladimir Putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Son Dakika Haberi... Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ele alındı, tahıl koridoru ve terörle mücadele dahil bölgesel konular değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, ortak gayretlerle şimdiye kadar 13 milyon tonun üzerinde tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını temin ettiklerini; tahıl koridoru kapsamında farklı gıda ürünlerinin ve tedrici surette başka emtianın da ihracına yönelik çalışmalara başlayabileceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın en kısa zamanda sona erdirilmesinin samimi temennileri olduğunu dile getirdi.

PKK/YPG/PYD’nin Suriye’nin kuzeyindeki bölücü faaliyetleri ve Türkiye’yi hedef alan terör saldırılarının devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılındaki Soçi Mutabakatı’na uygun şekilde teröristleri ilk planda sınır boyunca en az 30 kilometre derinliğe kadar temizlemenin önem ve öncelik arz ettiğini belirtti.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Rus liderin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çeşitli alanlarda ikili işbirliğini genişletme konularını ayrıntılı olarak ele aldığı ve özellikle Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmindeki rekor büyümeye dikkat çektiği vurgulandı.

İki liderin başta doğalgaz sektörü olmak üzere ortak enerji projelerini  ele aldığı görüşmede, Gazprom Yönetim Komitesi Başkanı Aleksey Miller’in yakın zamanda İstanbul'da Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmelerinin sonuçları ve Türkiye'de doğalgaz merkezi oluşturma girişimi konusunda görüş alışverişinde bulunduğu açıklandı.

Karadeniz tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna'dan tahıl sevkiyatları ile birlikte Rus tahıl ürünleri ve gübre ihracatına ilişkin 22 Temmuz tarihli İstanbul anlaşmalarının da değerlendirildiği görüşmede, Rus liderin bu anlaşma gereği Rus tahıl ve gübresine en çok ihtiyaç duyan ülkelerin ihtiyaçlarının karşılaması için Rusya' nın tedariklerinin önündeki engellerin kaldırılmasının gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.

Putin’in telefon görüşmesinde Erdoğan’a Ukrayna çevresindeki duruma ilişkin temel değerlendirmelerini özetlediğini de aktaran Kremlin, iki liderin 2019 tarihli Rusya-Türkiye Soçi Mutabakat Zaptı hükümleri bağlamında Suriye meselelerini de ele aldığını vurgularken, Putin ve Erdoğan’ın iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlıklarının bu konuda yakın temaslarda bulunması konusunda mutabık kaldıklarının altını çizdi.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son dakika