Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrik faturalarındaki kota yeniden düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan Gündem haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, elektrik ve doğal faturalarındaki kotalarla ilgili yeni düzenlemelerin yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ana gündem maddelerini Rusya-Ukrayna gerilimi, elektrik fiyatları, enflasyonla mücadele gibi başlıklar oluşturdu. 4 saat süren Kabine Toplantısı sona erdi.

Kabine Toplantısının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Yanımızda olan milletimizin her bir ferdine en kalbi duygularımı sunuyorum. 

Çeşitli vesilelerle telefonla görüştüğümüz farklı illerden insanlarımız vasıtasıyla pek çok hususu hayatın içinden takip etme fırsatı bulduk. Devlet işlerini de yakından takip ettik, gerekli talimatları verdik. 

Hazine ve Maliye Bakanlığımızın atacağı yeni adımları anlattığı toplantıya katıldık. KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürme ve etiketlerde 7 puanlık bir indirim yapma müjdesini de devletimizle paylaştık. Günlük hayatta sık tüketilen gıdaları kapsayan KDV indiriminin milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Enflasyonla mücadele konusundaki kararlığımızın göstergesi olan bir adımdır. En az yüzde 14'ük bir indirim bekliyoruz. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıyıp yansımadığını yakından takip edecek. Gıdada KDV indirimi yapmayanlara yaptırım gelecek. Aksi yönlü davranan firmalara da gerekli yaptırımlar uygulanacaktık. Fedakarlığı sadece devletten beklemek hakkaniyetli değildir.

Toplamda 60 milyar liralık kefalet limitiyle uygulamaya geçirilen fon da iş insanlarımıza aktarıldı. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili çalışmalar da hayata kazandırılmıştır. Tüm milletimizi yastık altı altın düzenlemesinden faydalanmaya davet ediyorum.

BAE ile görüşmenin her iki ülke için de verimli ve önemli gelişmeler doğuracağına inanıyorum. Türkiye'nin gelişmesine katkı verecek ülkelerle yakın teması daha da artıracağız. 

Türkiye'nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden vizyonumuzu görmeleri mümkün değildir. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme konusunda son dönemeci yaşayan bir Türkiye'de yaşıyoruz. 

Salgın döneminde sağlık hizmetleri başta olmak üzere bu gerçekleri hep birlikte gördük. Küresel sağlık sorunlarının ekonomide tüm ülkeleri etkilerken biz hedef büyüttük. 

Bugün artık siyasi, askeri ve ekonomik olarak söz sahibi bir Türkiye var. 

Yatırım, istihdam, üretim, cari fazla hedefli ekonomi programımızı ısrarla uyguladık. 

Uyguladığımız ekonomi programının odağında vatandaşlarımızın işini korumak ve istihdamı geliştirmek vardır. Hükümet olarak uyguladığımız ekonomi programının odağında istihdamı geliştirmek var.

Fiyat artışları geçicidir, bu döneme mahsustur. Hayat pahalılığının insanlarımızın üzerindeki yükünü hafifletme gayretindeyiz. 

Halihazırdaki en büyük sorunumuz enflasyondur. Onun da her ay inişini görerek hakkından geleceğiz. 

Uyguladığımız ekonomik politikaların doğruluğunun içeride ve dışarıda teslim edilmeye başlandığını görüyoruz. Ülkemizi 2023'e söz verdiğimiz gibi Cumhuriyetimizin 100. yılında bir siyasi ve ekonomi iklime sokmakta kararlıyız.

Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükselmiştir. Bu sadece bize ait değil. Bu sadece bize mahsus bir durum da değil. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kar artmıştır. Dünyanın her yerinde bu fiyat artışları yansımıştır.

Türkiye, Avrupa'da vatandaşına en uygun fiyatlı elektriği sunan üçüncü ülke konumundadır.

Faturalardaki kota, ilgili kurumlarca yeniden düzenlenecek. 

Elektrik desteğinde de halen 2,1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz.

150 KW olan en düşük tarife dilimini 210 KW'ye yükselterek nispi bir rahatlama sağladık. Bugünkü toplantımızda daha da rahatlatacak adımları attık. 210 KW altı ve üstündeki tarife rakamları ilgili kurumlarca vatandaşlar yerine yeniden değerlendirilecektir. Küçük işletmeler için de benzer bir kademelendirme yapılacaktır. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne geçecek. Ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri düşecektir. Doğal gaz tüketim desteğiyle ilgili hazırlıklar da tamamlandı. 

 Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti uyguluyoruz. 4 milyon hane için yılda iki defada ödenmek üzere 40 TL ile bin 150 TL arasında doğal haz desteği sağlanacak. 

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim hedefimiz 1 milyon kişiye ulaşmaktır. Bu merkezleri desteklemeyi sürdüreceğiz.

Önümüzdeki hafta 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Malkara Otoyolu projesini açacağız. 

1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Otoyolu, gece gündüz çalışarak tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz.

Yarından itibaren can gübresi gibi ürünlerde yüzde 30 indirime gidiliyor. Karma hayvan yemi de yüzde 12 indirimle satışa sunulacak. Pancar ödemelerini bir ay önce çekip cuma günü hesaplara yatırıyoruz.

Yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme yardımını 570 TL'den 750 TL'ye yükseltiyoruz.

TURKOVAC 81 ile ulaştı. Vatandaşlarımıza en kısa sürede kendi aşımızı yaptırmaları tavsiyesinde bulunuyoruz. 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan açıklama kabine toplantısı Kabine sonrası açıklama