Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Bayram tatili 9 gün oldu

Haber Merkezi
Gündem haberleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, emekli ikramiyelerinin 10-14 Haziran'da yatırılacağını ve bayram tatilinin 9 gün olduğunu açıkladı.

Son dakika haberi... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrasında açıklama yaptı. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak belirlendiğini duyuran Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin ise 10-14 Haziran tarihlerinde hesaplara yatırılacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

-Meclis'e hesap verdik, veriyoruz. 81 vilayetteki toplantılarda doğrudan milletimize hesap verdik. Türkiye'nin kaynaklarının nereye gittiğini ayrıntılarıyla anlattık. Vatandaşa hesap veren ve güven duyulan bir yönetim geleneğinin ülkemizde yerleşmesi için ne gerekiyorsa yaptık yapacağız. 

-Biz 85 milyonun hükümetiyiz. Bize oy verenler kadar tercihini farklı yönde kullananların da hükümetiyiz. Vatan toprağının her karışına 85 milyon vatandaşımızın her birini aynı sevgiyle yaklaşıyoruz. Bahanelerin arkasına sığınmadan ülkemizi daha yüceltme gayretindeyiz. 

ADALET HİZMETLERİNDE SON DURUM

-Yegane referansımız eserlerimizdir, kazandırdıklarımız ortadadır. Yaptıklarımız yapacaklarımız görülmektedir. Önemli olan bizim için milletimizin kararıdır. 

-Adalet hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi 2002'den beri üzerinde durduğumuz bir konudur. 5 Adalet Sarayı'nı hizmete açtık. 11 ilde Adliye Binası inşaatına başladık. 14 ceza infaz kurumu ile 2 denetimli serbestlik binası faaliyete geçti. Hakim ve savcı sayımız 24 bin 800' ulaştı. Toplam 177 mahkeme yanı sıra 21 İstinaf Dairesi faaliyete girdi.  386 SEGBİS cihazı kurulumu yapılmış ve 1 milyon 708 bin görüşme yapılmıştır. 

-9. Yargı Paketi Meclis'in gündemindedir. Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk mekanizması ile 1 milyon 340 bine yakın çözüme kavuşuldu. 1 yılda 256 bin 826 uzlaştırma dosyası sonuçlandı. Adaletin tecellisini hızlandıracak adımları atmaya devam edeceğiz. Reform irademizin somut temsilcisi olacak bazı hazırlıkların içindeyiz. Mülkün temeli olan adaletin etkin, hızlı ve tarafsız şekilde işletilmesi için hiçbir şeyden kaçınmayacağız. 

AİLENİN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇALIŞMALARI

-Aile kurumunun önemini daha iyi anladığımız günlerden geçiyoruz. Tarihin en çetin sınavını veriyor. LGBTİ dayatması faşizmi bile aratır bir faşizme dönüştü. Çok farklı alanlarda ailenin ciddi sıkıntılarla yüzleştiğini görüyoruz. 2023 yılında açıklanan doğum oranı Türkiye'nin de bu tehditlerden azade olmadığını gösterdi. Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Son bir yılda aile kurumunu güçlendirecek pek çok çalışma yaptık. Ailemiz İstikbalimiz temasıyla 8. Aile Şurasını düzenledik. Gençlere faizsiz kredi ve eğitim danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ödemeler peyderpey yapılıyor. Ailenin korunması ve güçlenmesi eylem planı hayata geçti, aile enstitüsü kuruluyor.

-Kadının Güçlenmesi Eylem Planı hayata geçti. OECD değerlendirmesinde 2023 yılı değerlendirmesinde kadın erkek eşit bütçelendirilmesinde 23 ülke arasında yer aldı. Kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesini çıkardık. Filistinli kadın ve çocuklara destek sağlıyoruz. 

-Çalışma hayatının iyileştirilmesi için tarihi adımlar attık. Ücretli kesimi enflasyona ezdirmeme ilkemize bağlı kaldık. Asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Net asgari ücret artış oranı bir öncekine yüzde 49 Ocak'a göre yüzde 100 olarak gerçekleşti.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ 10-14 HAZİRAN TARİHİNDE YATACAK

-Memurların maaşlarını Ocak 2024 itibarıyla 33 in TL'ye çıkardık. Genele ilişkin oransal zam dışında 11 hizmet kolunun tamamında mutabakat sağlandı. Net yüzde 82 artışa gittik. emeklilerimizin tamamına 5'er bin lira ödedik. Ramazan ve Kurban Bayramlarında emekli ikramiyesi 2024 itibarıyla 3 bin TL'ye çıktı. Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ödemeleri 10-14 Haziran'da yapılacak.

-Kadın istihdamı oranı yüzde 32,5 oldu. İŞKUR 1,3 milyon kişiyi işe yerleştirdi. 6 Şubat depremleri nedeniyle mücbir sebep ilan edilen sigortalılarımızın SGK borçları 2025'e ertelendi. GS borcu olan vatandaşın 1 milyon 879 bin lira borcu silindi. İşverene asgari ücret desteği 700 lira oldu. 

6 ŞUBAT SONRASI YAPILAN ÇALIŞMALAR

-İnsanlık tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadık. 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. 53 bin 614 vatandaşımız hayatını kaybetti. 6 Şubat'tan beri önceliğimiz yaraların süratle sarılması. 1 trilyon lira üzerinde kaynak tesis ettik. Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, tahliye ödemesi gibi vatandaşlarımıza yaptığımız ödemeler 126 milyar lirayı aşıyor.

-11 şehrimizde 451 bin 297 bağımsız bölümün ihale sürecini tamamlayarak inşasına başladık. 4 bin 333 köyde 100 in köy evi inşa ettik. İnşası biten konutların hak sahiplerini belirliyoruz. Yerel yönetimlere alt yapı için 64 milyar lira hibe desteği veriliyor. 

-30 bin bağımsız birim için dönüşüm süreci başladı. İstanbul'da bulunan 7 buçuk milyon bağımsız birimin acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Küçükçekmece'de çöken bina kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu kanıtladı. Şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmek hangi parti olursa olsun milli bir meseledir. Bakanlığımızın sergilediği hassasiyeti yerel yöneticiler tarafından da bekliyoruz. İzmir dahil 5 şehirde hak sahiplerine 180 ay vade ve yüzde 0,69 gibi düşük maliyetle 2 buçuk milyon finansman sunuyoruz. 

-Deniz varlığımızı korumak ve kirliliği önlemek için kapsamlı tedbirler alacağız. 

ENERJİ ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR

-Ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarını ekonomiye sunma açısından büyük bir mesafe kat ettik. Filyos'ta doğal gaz üretimi 5,1 milyon metreküpü aştı. Karadeniz gazı ile desteğimizi devam ettirdik. 1 yıl ücretsiz doğal gaz desteği verdik. Fatih Sondaj Gemisi yeni keşifler için çalışmalara başladı. Gabar'da günlük petrol üretiminde rekor kırdık. Hedef yıl sonunda 100 bin varil. Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci reaktör inşaatı yüzde 90 tamamlandı. İkinci ulusal eylem planı devreye alındı. 2030'da enerji tüketimi yüzde 16 azalacak. 20 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı yapacağız. Nahçivan'ın yıllık enerji ihtiyacı Türkiye üzerinden sağlanacak. 

-Bugün 5 bakanlığımızın karnesini özetle ortaya koyabildik. Cuma günü Türkiye Yüzyılı maarif çalışmalarını duyuracağız. Ertesi gün de ekonomi alanındaki yaptıklarımızı sunacağız. Dış ticaret ve enflasyon rakamlarıyla ilgili kapsamlı bir şekilde değerlendireceğiz.

-Türkiye orta vadeli program ve 12. kalkınma programıyla hedeflerine ilerliyor. Merkez Bankası rezervi 142 milyar doların üzerine çıktı. Tek haneli enflasyon oranlarını mutlaka yakalayacağız. Bugün TURKSAT 6A'nın yolculuğu başlıyor. Uydularımız 5 milyar nüfusa ulaşacak. 

KAMUDA BAYRAM TATİLİ 9 GÜN OLDU

-Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki 2 günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık böylece 9 günlük bir tatil imkanı sağlamış olduk.