Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul
Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde konuştu. Erdoğan açıklamalarında, İstanbul'u kentsel dönüşüm projelerinin merkezi haline getirdiklerini ve günümüze kadar 3 milyon konutun dönüşümünün tamamlandığını bildirdi.

Son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunduk. Erdoğan, "3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Tüm bedenimiz ve ruhumuzla yaşadığımız İstanbul'u her köşesiyle ayrı seviyoruz. Geçen cuma, Üsküdar ayazma Camii ile iftihar verici bir eser olan Medeniyet Üniversitemizin kütüphanesini hizmete açtık. 

Ukrayna tahılının taşınması törenine şahitlik ettik. Yenilenen arkeoloji müzelerimizi hizmete açtık. Ülkemizin yakın tarihindeki en büyük ihaneti 15 Temmuz şehitlerimizi andık. İstanbul Fethi yıl dönümü coşkusunu da Atatürk Havalimanı alanında hep beraber yaşamıştık. eğitimden, kültür-sanata, uluslararası etkinliklerden milli bayramlarımıza kadar ülkemize ve şehrimize değer katan İstanbul'un her anıyla birlikte oluyoruz. 

Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı hala ilk günkü gibi içimizde. O felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı, rahmetli olmuş Ecevit vardı. İktidar ne yaptı? Bitti, tükendi. Biz yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl, Van, Simav, Kütahya depremlerini hatırlayın. Hepsinde anında Malatya'da, Elazığ'da bütün bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Biz, söz verdik mi yaparız. Afetleri engellemek beşeri olarak engellemek bizim elimizde değil ama yıkıcı etkilerine karşı tedbir almak bizim elimizde. 81 ili kapsayacak şekilde büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Bu binada oturan 12 milyon vatandaşımız huzur içinde hayatlarını sürdürebilecekleri konutlarına kavuştular. Sosyal konut inşası alanında dünyaya örnek olacak bir modeli hayata geçirdik. 

Ana muhalefet Antalya'da yangın oldu, Muğla'da yangın oldu, Büyükşehir Belediyesi onlarda. Ne yaptınız? Herhangi bir şey yaptılar mı? Yine biz yaptık. İzmir depremini hatırlayın, ne yaptılar? Hiçbir şey. Deprem konutlarını ayağa kaldıran kim oldu? Bu işler yalanla, çarpıtmayla olmaz. Yapılan işler dışında esip gürleyenlere itibar etmeyin. Bay Kemal'in sabah söylediği başka, akşam söylediği başka. Geçmişte yaşadığımız acıları ve önümüzdeki tehditlerin büyüklüğünü göz önüne alarak, İstanbul'u kentsel dönüşüm projelerinin merkezi olarak belirledik. 

Güngören, Tozkoparan, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde çalışmalar hızla sürüyor. Çamlıca'da 5 bin konutluk bir proje yapılıyor. Beykoz, Fatih, Pendik... gibi birçok ilçede dönüşüm projelerini tamamlamak için on binlerce kişi arı gibi çalışıyor. Fatih'in emaneti İstanbul'u binlerce yıldır olduğu gibi en gözde şehir haline getirene kadar durduğumuz yerde durmayacağız. 2023'ü hiç unutmayalım. 

Büyük dönüşüm projelerinden en çok nasiplenen ilçelerimizin başında Esenler geliyor. Esenler Belediyesi ve Bakanlığımızın iş birliği ile 60 bin konutluk dev bir dönüşüm projesini burada yükseltiyoruz. Depreme dayanıklı konutlardan oluşuyor, Esenler şimdi daha bir başka güzel oluyor. Projede 40 km uzunluğunda bisiklet ve yaya yolları var. 400 metrelik bir mesafede sosyal ihtiyaçlara erişim sağlayan huzurlu ve güvenli şehir özellikleri var. Projede 35 bin kişinin istihdam edileceği teknoloji geliştirme bölgesi var. Projenin ikinci etabı da tamamlandığında İstanbul'un en büyük Millet Bahçelerinden biri var. 

KİPTAŞ projesini bu kardeşiniz yaptı. Yok Bodrum'muş, oymuş. Aşk ile koşan yorulmaz. Deprem oluyor nerede beyefendi, yangın oluyor nerede beyefendi? Aynı yerde. O yüzden gereken dersi vereceğiz, ben size güveniyorum. Depremin ardından yapılan çalışmalar bile gereken hız ve etkinlikte gerçekleştirilmedi. Kısa sürede istediğimiz neticelere ulaştık. Şimdi 208 üniversitemiz var, üniversitemizin olmadığı il yok.

Tüm afetlerde kurumsal kapasiteyi artırarak kısa sürede istediğimiz neticelere ulaştık. Sağlıkta şehir hastanelerimizi kurduk, kurmaya devam ediyoruz. Otobanlar, tüneller, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli biliyorsunuz. Acaba Bay Kemal oralardan geçti mi? Ben istiyorum ki o da geçsin, ama olabilir oraları da yıkmaya gelebilirler. Onlar yapmaya değil yıkmaya geliyorlar. Onların hayalleri bile bizim yaptıklarımıza ulaşamaz. 

Sosyal konut inşası alanında dünyaya örnek olacak bir modeli hayata geçirdik. İnşallah önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, hem de depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz bir güne bırakıyoruz.

Tarım Kredi Kooperatifi'ndeki alımlarınız yapıyor musunuz? Artık koyun, kuzu fiyatı düşürüldü, şimdi büyükbaş hayvanlara geçiyoruz. Yüzde 30 35 gibi indirimler yaparak ucuz fiyatla sizlere ürünlerimizi ulaştıracağız. Derdimiz vatandaşımıza ucuz fiyatlı ürün vermek.

Abdülhamid Han gemimiz şu anda sondaj yapıyor, o yalnız değil ona saldıranlar yalnız. Onların cesedi var ama o bir tarih ve bir abide ve bir abide oluşuyla yaşıyor. Bu duygularla dönüşüm projemizin ilk etabında teslim ettiğimiz konutların sahiplerine bir kez daha hayırlı olsun diyorum. Allah, gönül huzuruyla oturmayı nasip etsin. 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan