Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu: Bölgeden son durum ve uyarılar

Gündem haberleri son dakika Meteoroloji Genel Müdürlüğü AFAD

AFAD ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu ve Bartın'da dereler taştı. AFAD bölgede yaşayanlar için "Alt katta oturanlar üst katlara çıksın" uyarısında bulundu. İki ilin belediye başkanları son durumu aktardı.

Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren sağanak yağış etkili olmaya devam ediyor. Geçen yıl sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’da sabah saatlerinden itibaren tekrar çay ve dereler taşma noktasına geldi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi merkezinden geçen Söke Çayı'nın taşma noktasına gelmesinden ötürü ilçede tedbirler arttırıldı. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta ekipleri, araçlarla sık sık devriye atarak vatandaşları olumsuz hava koşullarına yönelik uyarıda bulunmaya devam ediyor.
Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte İnebolu Devlet Hastanesinin önüne doğru da sel suları gelmeye başladı.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, sağanak nedeniyle kent merkezinden geçen Bartın Irmağı'ndaki su seviyesinin yaklaşık 8 metre yükselmesiyle tedbirlerini aldıklarını bildirdi.

İl genelindeki etkili sağanak nedeniyle Tersane Caddesi ırmak kenarındaki çay bahçeleri suya gömüldü, Kemerköprü mevkisinde de sel nedeniyle esnafın iş yerlerini boşalttığı görüldü.

 

Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu: Bölgeden son durum ve uyarılar - Resim : 3

Kastamonu Valisi Avni Çakır bölgedeki duruma ilişkin bilgi verdi. Çatalzeytin, Abana, Bozkurt, Cide, Şenpazar ilçerinde dere kenarlarından uzak durulmasını istedi. Bozkurt'ta debinin yükseldiğini söyleyen Çakır, "Özellikle Bozkurt, İnebolu güzergahındaki vatandaşların daha güvenli alanlara seri bir şekilde ulaşmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Vali Çakır, Kastamonu'da durumun stabil olduğunu söyleyerek, " Bozkurt'ta dere hızlı bir şekilde yükseliyor. Şu an bir taşma yok fakat biz gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Bozkurt ve İnebolu'daki vatandaşlarımızı güvenli bölgelere gitmesi için uyarıyoruz" diye konuştu.

Şu ana kadar bir can kaybı olmadığının altını çizen Çakır, "Kastamonu'nun kuzeyindeki bütün ilçeleri teyakkuzda olmalı" dedi.

"EZİNE ÇAYI'NDAKİ TEHLİKE HÂLÂ GEÇMEDİ

Kastamonu Valisi Galip Vidinliğoğlu, Haber Global canlı yayınına katılarak Ezine Çayı'nın taşması sonucu tehlikenin hala geçmediğini söyledi. Vidinlioğlu "Evlerde mahsur kalan yok. Çok şükür can kaybımız yok" dedi.

BAKAN SOYLU: DERE BOYU DÜKKANLAR AÇILMAYACAK

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan İçişleri Bakanı Soylu, İnebolu'da derenin çok yükseldiğini ve dere boyundaki dükkanların açıklamayacağını belirtti. 

İnebolu’da ilçe merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesiyle vatandaşların iş yerlerini açmaması ve giriş kat ile birinci katta oturan ailelerinde de üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi.
Öte yandan olumsuz hava koşulları sebebiyle oluşturulan kriz masası ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. Beklenen şiddetli yağış öncesinde Kastamonu Valiliği, 410 personel, 11 dalgıç, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey kesimlerine konuşlandırdı. Yapılan planlama ile olası riskli durumlara anında müdahale edilmesi hedefleniyor. Ayrıca 112 çağrı merkezinde oluşturulan özel ekip ile gelecek olan ihbarlar tek elden hızlı bir şekilde koordine edilecek.

Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu: Bölgeden son durum ve uyarılar - Resim : 5

İnebolu’da Söke Çayının taşma riskine karşı alınan tedbirleri yerinde incelemeyen İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, “İki gündür Meteoroloji ve AFAD tarafından gerekli uyarılar yapıldı. Bu çerçevede ilçemizde yapılan uyarılarla birlikte şiddetli yağışlarda devam etmektedir. Yağışlarla birlikte ilçemizden geçen çayın su seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı sık sık olumsuz durumlara karşı uyarıyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar, dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, alt katta oturan vatandaşların özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar işyerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. Tedbirli bir şekilde panik yapmadan tedbirlerimizi alalım. İnşallah bu sınavımızı da kayıpsız başarılı bir şekilde geçireceğiz. En az riskle atlatacağız. Vatandaşlarımızın her türlü olumsuz durumlara karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum” dedi.

Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu: Bölgeden son durum ve uyarılar - Resim : 6

BARTIN'DA SON DURUM

Bartın'da etkili olan sağanak nedeniyle bazı evlerin bodrum katını su bastı, araçlar yolda güçlükle ilerledi. 

Kentte geceden beri aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın Kozcağız ve Ulus kolu, taşma noktasına geldi. Irmaktaki su seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseldiği görüldü. Kentin yüksek kesimlerinden gelen sular, bazı noktalarda yolların kapanmasına neden oldu. Polis ekipleri, Bartın Irmağı kenarındaki Kemerköprü Meydanı'nda tedbirler aldı. Zemin kattaki bütün iş yerleri, su basma riskine karşı tahliye edildi. Polis araçlarından sık sık uyarı anonsları yapılırken, meydanda otomobil ve yaya giriş- çıkışları sınırlandırıldı. 

TARİHİ YALI İSKELESİ SULAR ALTINDA

Öte yandan Kırktepe Mahallesi'ndeki Tarihi Yalı İskelesi ile yan tarafındaki yürüyüş yolu da sular altında kaldı. Su seviyesi yaklaşık 1 metre yükselirken, tarihi iskelede dekoratif amaçlı bulunan gemiler suya gömüldü. İlerleyen saatlerde yağışın şiddetini artırma ihtimaline karşı belediye hoparlörlerinden ırmak kenarında bulunulmaması yönünde uyarılar yapıldı.

Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu: Bölgeden son durum ve uyarılar - Resim : 7

BARTIN BELEDİYE BAŞKANI: SU DERİNLİĞİ 7-8 METREYİ BULUYOR, İNŞALLAH DAHA ÇOK YÜKSELMEZ

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, belediyenin 20 iş makinesi, zodyak botları ve can kurtaranlarla toplam 250 personeliyle sahada olduğunu ve tedbirleri aldıklarını belirtti.

Sadece kente yağış düşmesinin değil Bartın çevresinden ırmağa su taşıyan derelerden gelen su miktarının artmasının da önemli olduğunu anlatan Akın, "Onun için iki gündür sokağa çıkılmaması, ırmak kenarındaki yerlerin boşaltılması ve araçların bırakılmaması yönünde anonslar yapıyoruz." dedi.

Akın, 1998 yılında yaşanan selde Bartın Irmağı'nın 12 metre yükseldiğini vurgulayarak, "Bartın Irmağı'ndaki su seviyesi şu anda yaklaşık 7-8 metre yükseldi. İnşallah bu yükselme durur." ifadelerini kullandı.

Irmağa yakın bölgedeki esnafın dükkanlarını boşalttıklarını ve uzak kalanların da hazırlıklarına başladığını söyleyen Akın, vatandaşların ikametlerinden boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir işlemin yapılmadığını dile getirdi.

Akın, "O bölgede daha evvel heyelan olmuştu, 32 dairenin bulunduğu alanda sıkıntı olmuştu. Bölgedeki çalışmalarla heyelanı durdurduk. Bakanlığımızdan gelen ekiplerle sıkıntı olmadığını tespit ettik. Oradaki vatandaşlarımızı da istiyorlarsa yurtlarımızda ikamet ettirebiliriz." şeklinde konuştu.

Irmak kenarında ev ve iş yerleri bulunan vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Akın, "Oradaki vatandaşlarımızı da istiyorlarsa yurtlarımızda ikamet ettirebiliriz. Vatandaşların an itibarıyla tedbir almaları gerekiyor. Tedbir nedir, boşaltmak. Varsa üst katlara çıkmak" diye konuştu.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada "Batı Karadeniz’deki yoğun yağış nedeniyle oluşan, oluşabilecek sel afetlerinin yol açması muhtemel sorunlara karşı bölgede toplam 239 adet ambulans ile bin 573 personel, 15 UMKE timi ile 356 personel olmak üzere toplam 254 araç ve bin 929 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

SİNOP'TA SAĞANAK SU BASKINLARINA NEDEN OLDU

Kent merkezinde bazı iş ev ve iş yerlerinin bodrum katlarına su doldu. AFAD, İl Özel İdaresi ile Sinop Belediyesi ekipleri, bodrum katlara dolan suyu boşaltma işlemi gerçekleştirdi. Yağış nedeniyle yol güzergahlarında da hasar oluştu. Ekipler, hasar gören bölgelerde iş makineleriyle çalışma yaptı.

Ayancık ve Türkeli ilçelerinde ise küçük çapta su baskınları yaşandı.

Bu arada Ayancık ilçesinde Babaçay köyü valilik kararıyla tedbir amaçlı boşaltıldı.

Köy sakinlerinin bir bölümü akrabalarının yanına bir bölümü ise ilçedeki bir yurda yerleştirildi.

Vali Erol Karaömeroğlu ise beraberinde İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ferhat Kuran ve diğer ilgililerle su baskınlarının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu.

Karaömeroğlu, ekiplerin çalışmalarını takip ederek vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kaynak: İHA

AFAD sel yağmur Kastamonu hava durumu meteoroloji Gündem haberleri