Son dakika! Bakan Soylu'dan İBB'ye terör teftişi hakkında açıklama

Süleyman Soylu Gündem haberleri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB'ye terör teftişi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Soylu, "Kimsenin belediyesi ile işimiz yok, terör konusunda alarm durumunda olmak zorundayız" ifadelerini kullandı. Soylu, terörle iltisaklı olduğu öne sürülenlerin neden tutuklanmadığı sorusuna da yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB'ye terör teftişi hakkında açıklama yaptı. Soylu, "Bize 'O zaman niye tutuklamıyorsunuz?' diyorlar. Yapılan soruşturma, tutuklama mercii ben değilim, bağımsız yargıdır" ifadelerini kullandı.  

Soylu'nun açıklamaları:

Türkiye terörle ilgili önemli tecrübelerden geçti. Büyük sınamalardan geçti, büyük bedeller ödedi. Bu bedellerin travmaları bizim üzerimizde. 15 Temmuz oldu. Sadece İçişleri Bakanlığı'nda 50 bin kişi ihraç edildi. Terör örgütleriyle irtibatı olduğu için. Bunların devlette çalışması sakıncalığı olduğu için. Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz, şehirlerdeki teröristlerle mücadele etmeyecek miyiz? 

Şimdi biz kendimizle ilgili, devlette çalışanlarla ilgili terör iltisakı bulduğumuzda kendimizi suçlu mu hissediyoruz. Tersine burayı temizlemek için terörle devletin bir arada olmayacağını ortaya koyabilmek için bunu gerçekleştiriyoruz. Yarın bir gün yapılacak bir eylem, bu kişilerce gerçekleştirilirse bu sefer bize sormazlar mı, siz ne iş yapıyorsunuz? 

Arkadaşlar geldiler DİAYDER ile ilgili çalışma yaptıklarını söylediler, devam edin dedim. Buradan referansla İBB'ye insanların girdiğini çalıştıklarını gördük, tespit ettik. PKK ve KCK ile iltisaklı, hapse girmiş, dağda bulunmuş, yine bunun yanı sıra başka terör örgütlerinden polisimizin öldürülmesi eylemlerine katkı vermiş, yargı tarafından bu tescil edilmiş, bunların yanı sıra FETÖ'den ihraç ettiğimiz, TSK'dan ihraç edilen, Bylock kullanıcısı birçok kişinin İBB'ye işe alındığı... Buradaki işe alınanlar mahalleleri süpürmüyorlar sadece, kamunun çok kritik yerlerinde çalışabilme kabiliyetine sahip. Biz bunları takip etmeyelim mi? Tedbir almayalım mı? Bizim kimsenin belediyesi ile işimiz yok, bizim terörle mücadele işimiz var. Türkiye'yi alarmda tutmak durumundayız. 

"NİYE TUTUKLAMIYORSUNUZ? DİYORLAR, TUTUKLAMA MERCİİ BEN DEĞİLİM"

Bize 'O zaman niye tutuklamıyorsunuz?' diyorlar. Yapılan soruşturma, tutuklama mercii ben değilim, bağımsız yargıdır. Biz anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak böyle bir tespiti araştırmakla mükellefiz. DİAYDER soruşturmasında İBB'nin sözde imam olarak alınan, gassal olarak alınan, maaşlarının bir bölümünün, iddianamede söz konusu, terör örgütüne nakledildiği konusunda anlayışların olduğu, bu konuda bir kısmı tutuklandı. Bunlar belediyede çalışıyorlar. Daha yeni. Siz eğer bir personelin alım kriterlerini bu ülkenin güvenlik esasına dayandırmaz, iltisakı olan adamları, FETÖ'den ihraç edilmişleri, polisin şehadetine karışmış olanları, PKK ile ilgili yazılama yapanları, nihayetinde sözde kendisini din görevlisi olarak tanımlayıp bu konuda dini istismar ederek PKK/KCK'ya evirmeye çalışanları kuruma alabilir misiniz? 

Tutuklanmış olanı söylüyorum, hangi sicil kaydı. Bizim güvenlik soruşturmaları kanunumuz çok nettir. Böyle bir şey çıktıktan sonra ilk şey ilgili valiliğe müracaat etmek. Devletin muhataplığı burada kamu yöneticileridir. Biz bu kadar insan işe alacağız acaba bakabilir misiniz denmiş mi? Bunların hiçbirisi sağlanmamış. Kamuya adam alıyorsunuz, beni bağışlayın. İSKİ'de suyun başına adam alıyorsunuz, orada kontrole yönelik birisini alıyorsunuz. İGDAŞ doğalgazda bir kişiyi görevlendiriyorsunuz. Suyun başına, doğalgazın başına bir şey gelirse biz ne yapabiliriz, nasıl izah edebiliriz. 

Nasıl bir yoğunlaşma oldu bilmiyoruz, 550-560 kişi alındı, biz elimizdeki tüm bilgileri verelim yardımcı olun demek varken bunu siyasal mesele haline getirmek bana göre bir sorumsuzluk örneğidir. Biz bunu bütün kurumlarımıza yapıyoruz. Bizim derdimiz terörle mücadele etmektir. Teftiş sebebi son dönemlerde, çeşitli sayılar söyleniyor. Biz belediyenin bakanlık olarak kaç kişi aldığını takip edenlerden değiliz. Ben dün akşama kadar 550'nin üzerinde teftiş kararı imzaladım. Bu bütün yerel yönetimlerimizle ilgili, kaymakamlıklarımızla ilgili, valiliklerimizle ilgili. Dün pazardı. Bu kararları teker teker okudum, değerlendirip imzaladık. Bu bizim sorumluluğumuz. 

Biz İçişleri Bakanlığı'ndan 50 bin kişiyi ihraç ettik, bütün çalışanları mı töhmet altında bırakmış olduk. Terörle mücadelemiz başından itibaren başarılı bir şekilde devam etmektedir. Milletimizin büyük fedakarlığı var, gazilerimizin, gazi ailelerimizin büyük fedakarlıkları var. 

 

Kaynak: Haber Global TV

süleyman soylu İBB