AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Ateşkesi reddetmek cinayet şebekesine yakışan bir davranış

AK Parti Ömer Çelik Gündem haberleri

Son dakika haberi.. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK toplantısı sonrasında İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ve Gazze'deki insani duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Ateşkesi reddetmek cinayet şebekesine yakışan bir davranıştır" dedi.

Son dakika haberi...

AK Parti Sözcüsü Çelik MYK Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Gazze'de insani duruma ilişkin açıklama yapan Çelik, "Ateşkesi reddetmek cinayet şebekesine yakışan bir davranıştır" dedi. 

Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları: 

-Gelinen noktada daha da vahim gelişmeler söz konusu oluyor. Hastanede çocukların hayatları ile ilgili bir kaygı taşınıyordu. O hastaneler çocuklara ve yaralılara hizmet veremez durumda. STK'ların soykırım dediği bir eylem görülüyor. Ölenler 5 bini geçti. Bunların yarısı çocuk, beşte biri kadın. 

BATILI ÜLKELER FİLİSTİN BAYRAĞINI SUÇ UNSURU HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR

-Batılı ülkeler Filistin'e destek gösterilerini engellemeye çalışıyorlar. Bayrağını suç unsuru haline getirmeye çalışıyorlar. Hükümetlerle dünya halkları arasında ayrışma açığa çıkmış oluyor. Hepsinin söylediği "İsrail'in kendini savunma hakkı var.", İsrail'in savunma hakkı sivilleri bombalamak değildir. İsrail'in kendini savunma hakkından bahsedip bu cümleyi yalnız bırakmak "katliama devam et" demekten başka bir şey değildir.

-Bu kadar insanın üzerine bomba yağdırmaya kimin hakkı var? İsrail, Gazze'yi insansız toprak haline getirmeye çalışıyor. Filistinlileri nereye sürelim diye bir politika güdüyorlar. 2007'den beri Gazze bir açık hava hapishanesi gibi zaten. Modern zamanların en uzun sürmüş zulmünden biri. Herkes iki devletli çözümden yanayız diyor. Bunun hayata geçirilmesi için bir protokol uygulanmış mı? İki devletli çözüm için bundan sonra bir eylem planı içerisinde bahsedilmesi lazım.

-İşgali görmezden gelerek burada bir normalleşmeden bahsetmek mümkün değil. işgali sona ermesi ve iki devletli çözümün getirilmesi gerek. Çözüm askeri değil, siyasidir. Başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet kurulmadan bu sorun çözülmeyecek. 

-ABD'nin yaptığı tek şey oraya uçak gemisi göndermek oldu. Şimdi de ABD'nin asker göndereceği söyleniyor, kara harekatına destek olması için. Bu tutum çözüm odaklı değil. Amerikalılar şu anda tüm dünyanın isyan ettiği bu durum karşısında askeri destek yollayacağını söyleyerek çatışmaların derinleşmesinden başka iş yaramıyor.

-Netanyahu, olaylar başlar başlamaz Orta Doğu'da harita değişecek dedi. Bütün dünyanın küresel güç mücadelesi 360 kilometrekarelik bir alana yayıldı. Uluslararası düzenin her türlü meşrutiyetini ortadan kaldırıyor. 

FİLİSTİNLİLERİN MISIR'A SÜRÜLMESİ BİR FACİA DOĞURUR

-Bir çözümmüş gibi Filistinlilerin Mısır'a sürülmesinden bahsedilmesi gibi ahlaksız bir tutum olabilir mi, kimin hakkı var buna, onların toprağı. Hem öldüreceksiniz hem de zorla göç ettireceksiniz. Bunun nasıl bir facia doğuracağı açıktır. Filistin devletini tamamen ortadan kaldıracak bir yaklaşım söz konusu olamaz. Cumhurbaşkanımız en başından beri iki taraftan sivil kayıpların önlenmesi ve iki devletli çözüm için çok güçlü bir diplomasi yürütüyor.

ATEŞKESİ REDDETMEK CİNAYET ŞEBEKESİNE YAKIŞAN BİR DAVRANIŞ

-Acilen ateşkes ilan edilmesi ve bunun bir garantörlük altına alınması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması gerekir ve sonrasında da herkes iki devletli çözüm için elini taşın altına koymalı yoksa buna cinayete onay vermek anlamına gelir. İnsanların vicdanı başkentlerde ayakta ama Batılı hükümetler bambaşka bir yerden bakıyor. Diplomatik aklın zamanıdır. Ateşkesi reddetmek, insani yardımları reddetmek devlete değil cinayet şebekesine yakışan bir davranıştır. Devletler örgütler gibi hareket etmeye başlarsa huzur içinde yaşanacak bir düzen kalmaz. 

SORU-CEVAP

-İlk olarak ateşkes sağlanmalı. Garantör ülkeler konusunda karar verilecektir. Birileri bundan şunu anlıyor, bir uluslararası güç oraya yerleşsin olay bitsin diyor. O güç sadece İsrailleri muhatap alan bir güç olarak konuşlandırmak da çözüm değil. İki devletli çözümün garantörlüğü olarak işlemelidir. 

-AK Parti de MHP de kendi takvimini netleştirdi. O takvim liderlerle işlemeye başlayacaktır. 

-Bütün insanlığın dikkatinin odaklandığı bu yer bizim tarihimizin çok güçlü bir parçası ve milletimizin duygularının da güçlü bir parçası. Ama birileri çıkıp da bizim bir ilgimiz yokmuş gibi temelsiz açıklamalar yapabiliyor, bu insani davalar ile milli davaları savunmak arasında bir hata varmış gibi gösteriliyor.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BARIŞ DİPLOMASİSİNİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEKTİR

-Bahçeli'nin insani, siyasi ve vicdani yaklaşım doğrudur, bu konuda ayrımız yoktur. Türkiye şu an yürüttüğü diplomasiyi garantörlük olarak da yürütecektir, Türkiye bu güçlü barış diplomasisini sonuna kadar sürdürecektir. Sonrasında üzerine düşen görevi fiziki olarak da yapacaktır. 

-Blinken'ın diplomasi turunda Türkiye'ye gelmemesi vizyonsuzluğunu gösteriyor. Ziyaretleri kendi tek taraflı tezlerinin kabulü için bir ziyaret gibi görünüyor. Bu durum, Türk diplomasisine hiçbir şey kaybettirmez, oraya da gittiğinde ben sadece ABD Bakanı değil aynı zamanda Yahudi olarak geldim, diyerek, din üzerinden bir aidiyetini de ortaya koydu. Tam bir Orta Çağ zihniyeti. Biz Filistinli çocukların da İsrailli çocukların da barış içinde yaşamasını istiyoruz. Büyük yanlışlarla dolu bir gezi olarak gündeme geldi.

-Ukrayna ve İsrail yardımlarını tek bir paket olarak alması ayrımcı yaklaşım. İkisi bambaşka bir olay. ABD diplomasisini meydanda görmüyoruz, sadece savaş gemileriyle konuşan bir ABD görüyoruz. 

-Meclis'e gönderilmesi siyasi iradenin tasarrufu ama geçip geçmemesi Meclis iradesinde. İsveç'in terör örgütlerine karşı attığı adımlarda ilerleme var, sıkıntılı gördüğümüz durumlar da var. Yüce Meclis bunu takdir edecektir, komisyonda tartışıldıktan sonra karar verilecek. Takvim öyle işleyecek.

-Seçim için bir kamp değerlendirmesi yapmadık, Kasım da çok yoğun geçecek. Şu anda alınmış bir karar yok, adayla ilgili kriterlerimiz belli, süreç başladığında bunlar hassasiyetle uygulanacak. Bizde olmayan belediyeler başta olmak üzere belediyelerde AK Parti belediyeciliğini kavuşturmak için çalışacağız. Cumartesi günkü Filistin mitinginde buluşmayı ve Pazar günü de Cumhuriyetimizin kutlamalarına katılmayı dört gözle bekliyoruz. 

 

Kaynak: AA

Ak Parti Çelik MYK İsrail filistin Gündem haberleri