ABD'nin ardından elçiliklerden peş peşe ortak açıklama

Recep Tayyip Erdoğan ABD
ABD'nin ardından elçiliklerden peş peşe ortak açıklama

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD, Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" denildi. ABD'nin ardından elçiliklerden peş peşe aynı açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, aralarında ABD'nin de olduğu 10 büyükelçiye yönelik Osman Kavala tepkisinin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama geldi.

Açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" denildi.

HOLLANDA DA AYNI AÇIKLAMAYI YAPTI

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamanın aynısı Hollanda Büyükelçisi tarafından da yapıldı. Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasında bulundu.

KANADA BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇIKLAMASI

Kanada Büyükelçiliği de, "Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklamasında bulundu. 

YENİ ZELANDA'NIN AÇIKLAMASI

Yeni Zelanda Büyüelçisi Wendy Hinton da, "Yeni Zelanda 18 Ekim tarihli açiklamaya iliskin bazi sorularin yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sozlesmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" açıklaması yaptı. 

İKİ ELÇİDEN RETWEET

Danimarka Büyükelçisi Danny Annan ile Norveç Büyükelçisi Erling Skjønsberg ise, ABD'nin açıklamasını retweet etti. Finlandiya ve İsveç de aynı açıklamada bulundu. 

VİYANA SÖZLEŞMENİN 41. MADDESİ

"1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya
aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."

ABD ABD büyükelçiliği Osman Kavala 10 büyükelçi Hollanda Kanada Hollanda Büyükelçiliği