Marmaris'te yangın büyüyor: Duman ve küller, ilçe merkezine ulaştı

Marmaris Orman Yangını Tarım ve Orman Bakanlığı son dakika

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. Marmaris'teki yangın rüzgarın etkisiyle büyürken, son gelen bilgiye göre duman ve küller ilçe merkezine kadar ulaştı.

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor. 

KATI ATIK TESİSİNİ TEHDİT EDİYOR

Marmaris'teki yangın rüzgarın etkisiyle büyüyor. Son gelen bilgiye göre alevler bölgedeki katı atık tesisini tehdit ediyor.

BAKAN KİRİŞCİ: 57 HAVA ARACIYLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Bakan Kirişci, Marmaris'teki yangınla mücadelede son duruma dair bilgi verdi.

Kirişçi, "Bu noktada yeniden hava araçlarımızla ilgili bilgi vermenin yararlı olduğunu düşünüyorum. 41 adet, 14'ü uçak, 27'si helikopter olmak üzere araç vardı, bugün itibarıyla 12+1, 12 uçak ve 45 helikopterimiz var. Toplamda dün 41 olan sayı bugün 57. Biz herhangi bir şekilde uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Dost ve kardeş ülkelerin bizim bu hadisemizden hareketle yardım etme duyguları var. Bunların başında Katar'ın 3 helikopteri, dost Azerbaycan'ın 1 uçağı da tahsis edilebilir teklifini yaptılar. Hem Azerbaycan uçağımız hem de Katarlı dostlarımızın helikopterleriyle, 48 adet helikopter, 13 adet de uçağımız olmuş olacak. Bu bilgileri verdikten sonra, yine arazözümü, 253 arazöz sahada, aktif kullanılıyor. Bize sağladıkları her türlü araç gereç bakımından Sayın Soylu Bakanımıza da şükranlarımı sunuyorum. 24 adet TOMA'mız vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerini sağlamak üzere görev almış durumda" dedi.

Kirişci, "Bugün için beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı, hava hızının da bir miktar artacağı ama dünkü düzeyde olmayacağı yönünde Meteoroloji'nin bizlerle paylaştığı veriler var. Sıcaklık da 23-34 arasında değişecek. AFAD'ımız da çalışmaları ile bizim gücümüze güç katıyor. 103 aile, 274 birim vatandaşımız, zarar görmesinler diye yangına yakın bölgelerden tahliye edilmiş durumda" bilgisini verdi. 

Bakan Kirişci, daha önceki açıklamasında, "(Sabotaj şüphesi var mı?) Bizim tabi bakanlık olarak ilgili olduğumuz bir alan değil. Ama tabii ki her vatandaşımız gibi bizim de aklımıza geliyor" demişti. 

BAKAN SOYLU: YANGININ ÇIKIŞINA YÖNELİK BİR ŞÜPHELİ KİMLİĞİ ELİMİZDE

Bakan Soylu açıklamasında "Marmaris'teki yangında ilk kez bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterleri görevde. Gece görüşlü helikopterler bugün yarın uçuşa başlayacak. Bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konuluyor. Yangının çıkışına yönelik bir tespitimiz var. Bir şüpheli kimliğimiz elimizde. Hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşuyla her bir canlıyı korumak için mücadelemiz devam etmektedir. Sele gideriz, yanlış bilgilerle vatandaşımızı yanıltmaya çalışırlar, kaos oluşturmaya çalışırlar. Depreme gideriz, çadırın önünde burada çadır yok derler." ifadelerini kullandı.

Marmaris'te yangın büyüyor: Duman ve küller, ilçe merkezine ulaştı - Resim : 1

AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Marmaris’te meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde yürütüldüğü kaydedildi. 21 Haziran günü saat 14.02’de Dalaman’da, 22 Haziran günü saat 09.30’da Fethiye’de, saat 13.50’de Köyceğiz’de ve saat 14.20‘de Seydikemer’de çıkan yangınların kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, Marmaris’teki yangına müdahalenin sürdüğü ifade edildi.

Yangını söndürme çalışmalarına katılan personel ve araç sayısını da açıklayan AFAD, şu bilgileri paylaştı:

“Bin 12’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2 bin 851 personel görev yapmaktadır. AFAD koordinasyonunda Muğla iline 14 ilden toplamda 111 araç görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgedeki çalışmalar için 41 hava aracı (27 helikopter, 14 uçak), 330 arazöz ve 96 iş makinesi, 28 itfaiye ve su tankeri, 24 TOMA, 2 İHA olmak üzere toplamda 815 araç görevlendirilmiştir.”

Bölgede sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgarın saatte 22 kilometre, nem oranının ise yüzde 36 olmasının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, “Yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplamda 274 kişi tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. Ayrıca 83 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır. 11 tahliye edilen vatandaşımıza barınma hizmeti verilmektedir” denildi.

Açıklamada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 12 personel ile hasar tespit çalışmalarını yürüttüğü belirtilerek, Afet Enerji Grubu’nun 50 personel ve 16 platformlu araçla görev yaptığı, grubun il genelinde enerji nakil hattı hasarı ve elektrik verilemeyen mahalle bulunmadığı bilgisini ilettiği kaydedildi. Afet Haberleşme Grubu'nun yangın sahasında 9 personelle görev yaptığı, muhtemel arızalara karşı ekiplerin hazır bekletildiği de belirtilen açıklamada, 5 mobil baz istasyonunun oluşabilecek ihtiyacı karşılamak için sahada hazır bulunduğu ifade edildi. Can kaybı ve kayıp herhangi bir vatandaş olmadığı, yangın nedeniyle 7 kişinin dumandan etkilendiği, 3 kişinin hastanede tedavilerinin devam ettiği kaydedilen açıklamada, sağlık ekiplerinin 13 ambulans, 15 UMKE aracı, 1 motorize tim, 1 komuta kontrol aracı ve 135 personel ile müdahalede bulunulduğu vurgulandı. Bölgede bin 250 çorba, bin 210 kumanya, 3 bin 150 sıcak yemek, 250 ikram malzemesi, 3 bin 80 su dağıtımı yapıldığı belirtilen açıklamada, 48 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulduğu bildirildi.

AFAD’ın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“22 Haziran 2022 tarihinden itibaren Muğla ili genelinde yangın afeti nedeniyle su kesintisi ya da basınç düşüklüğü yaşanan mahalle-mevkii bulunmamaktadır. Muğla Defterdarlığından 10 personel hazır şekilde sahada beklemektedir. Merkez Bölge Trafik ve bağlı istasyonlarına ait yangın bölgesi sorumluluk alanında ve güzergahlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.”

 

Marmaris'te yangın büyüyor: Duman ve küller, ilçe merkezine ulaştı - Resim : 2

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CANLI YAYINDA SON DURUMU AÇIKLADI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün açıklamasında "Akşam rüzgar tarafından avantajlıyız. Ama sabah belirli saatlerden sonra rüzgar başlıyor. Biz akşam rüzgarın etkisinin az olduğu saatlerde müdahale etmiş olsaydık, çoktan söndürmüş olurduk. Biz burada yangınla savaşıyoruz. Herkes birbirine yardım etmeli. Eksiklerimizi birlikte kapatmalıyız. Bizde bir güven duygusu zaafiyeti var. Kimse kimseye güvenmiyor. Helikopterinden tutun gelenlere kadar verilen rakamlara inanılmıyor. Bizim bunu gidermemiz lazım. Gece uçağımız yok ise "Temin edeceğim" demeliyiz" dedi.

"CAN, MAL VE HAYVANSAL  OLARAK OLUMSUZLUK YOK"

Gürün sözlerine şöyle devam etti: 

Burada şu ana kadar önemli bir hasar yok. Can, mal ve yerleşim yerlerine ilişkin bir olumsuzluk söz konusu değil. Yangının meskun mahallelere sıçramasını engellemek için arkadaşlarımız çalışıyor. Gece uçuşları yapılamadığı için yangın gece rüzgarı insafında. Orman içine müdahale özel araçlarla yapılabiliyor. Karadan araçlarla ormanın içine girilip ara yolların açılması lazım.

"2,884 HEKTAR ALAN YANDI"

Gürün yangın bölgesine ilişkin "Uydu fotoğrafına göre 2.884 hektar alan yandı. Rüzgarın yönüne göre 2-3 noktada yangın sürüyor" ifadelerini kullandı.

Marmaris'te yangın büyüyor: Duman ve küller, ilçe merkezine ulaştı - Resim : 3

KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİNE SIÇRMAMASI İÇİN KORİDOR AÇILDI

Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin yolun karşısına geçmesini önlemek için koridor açtı.

Yeşilbelde yolu kenarındaki ağaçlar iş makineleriyle kesildi, çok sayıda işçi ve itfaiye aracı, arazöz ve su tankerleri de bölgeye yönlendirildi. Marmaris Trafo Merkezi önünde de polis ve jandarmaya ait TOMA'lar tedbir aldı.

Öte yandan, yangından kaçan bir kaplumbağa hayvanseverler tarafından yolun karşısına geçirildi. Orman gönüllüsü hayvanseverler, kaplumbağaya su verdi.

OGM UYARDI: YANGIN GÖNÜLLÜSÜ EĞİTİMİ ALMAYANLAR, YANGIN ALANLARINA GİRMEMELİ

 Orman Genel Müdürlüğünce (OGM), orman yangınları ile mücadelede, yangın gönüllüsü eğitimi almamış vatandaşların yangın alanlarına girmemesi uyarısı yapıldı.

OGM'nin Twitter hesabından, orman yangınlarına ilişkin paylaşımda bulunuldu.

Orman yangınlarıyla mücadelede, vatandaşların yardım etme duyarlılığının anlayışla karşılandığını belirtilen açıklamada, yangın gönüllüsü eğitimi almayanların yangın alanlarına girmesi ve müdahalesinin hayati riskler barındırdığı vurgulandı.

Bu tip davranışların, mücadelenin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğine ve vatandaşların can güvenliğini riske attığına işaret edilen açıklamada, "Yangın gönüllüsü eğitimi almamış vatandaşlarımızın yangın bölgelerine girmemesi, yasal bir zemini bulunmayan gönüllü hareketleri ile yangına müdahalede bulunmamaları önemle duyurulur." ifadesi kullanıldı.

KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN'DAN DESTEK

Korkutan yangına bir destek de kardeş ülke Azerbaycan'dan geldi. Azerbaycan, Marmaris'teki yangının söndürülmesi için devam eden çalışmalara destek olmak amacıyla bir uçak gönderdi. 

YANGININ DUMAN VE KÜLLERİ, MARMARİS İLÇE MERKEZİNE ULAŞTI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınının, duman ve külleri ilçe merkezine ulaştı.

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde salı günü akşam saatlerinde başlayan ve halen devam eden yangına havadan ve karadan müdahaleler sürerken duman ve küller rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi.

Körfez ve karada duman etkili olurken cadde ve sokaklarda küller birikti.

Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı.

İlçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor.

EMNİYETTEN YANGINA DESTEK AÇIKLAMASI

Marmaris'te çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına Muğla Emniyet Müdürlüğü'nden 5 TOMA, 103 araç ve 280 personel eşlik ederken, söndürme çalışmalarına takviye olarak Afyon ve Denizli emniyet müdürlüklerinden 1 TOMA ve 2 personel, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden 8 TOMA ve 16 personel, Manisa Emniyet Müdürlüğü'nden 2 TOMA ve 4 personel, Aydın Emniyet Müdürlüğü'nden 4 TOMA ve 8 personel olmak üzere toplam 21 TOMA, 103 araç ve 312 personelle destek verildiği belirtildi.

BAKAN KOCA: YANGINDAN 29 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından etkilenen vatandaşlarla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:,

"Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyla yangından 29 kişi etkilendi. 12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var."

MEHMETÇİKTEN ARALIKSIZ DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Marmaris’te devam eden yangını söndürme çalışmalarına Aksaz Deniz Üs Komutanlığındaki Mehmetçiğin de araçları ile aralıksız yardım ettiğini duyurdu.

MSB, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’te devam eden yangını söndürmek için devletimizin diğer kurum ve kuruluşları ile omuz omuza mücadeleye devam ediyoruz. Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdaki Mehmetçiklerimiz de beraberindeki yangın söndürme araçları ile bölgede aralıksız görev yapıyor” ifadelerine yer verildi.

BAKAN SOYLU'DAN PAYLAŞIM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gün döndü, gece yarısı. Yangınla mücadele devam ediyor. Kızılay başta olmak üzere, her birine müteşekkir olduğumuz akredite sivil toplum kuruluşları, kahraman ormancılarımızla birlikte yangına müdahale ediyorlar. Allah hepsinden razı olsun." ifadesini kullandı.

Bakan Soylu'nun paylaşımında bölgedeki yangın söndürme çalışmalarına katılan ekiplerin fotoğrafları da yer aldı.

Kaynak: AA

muğla Marmaris son dakika Gündem haberleri yangın Marmaris yangın son durum