Şimdi de sahte aşı kartı çıktı! Hem aşı olma hem de yalan söyle...

ABD koronavirüs
Şimdi de sahte aşı kartı çıktı! Hem aşı olma hem de yalan söyle...

Pandemiyle hayatımıza aşı pasaportu ve aşı sertifikası gibi kavramlar da girdi. Normalleşme kapılarını görece daha erken açması beklenen bu anahtarlara ulaşmak için aşı olmak şart. Ancak ortaya çıkacak ayrıcalıklar, aşı karşıtlarına da cazip gelmekte. Peki sahte aşı kartı nasıl tespit edilecek?

Koronavirüsün hayatımıza kattığı kavramlardan biri de aşı pasaportu oldu. Aşı pasaportu, aşı sertifikası, aşı kartı... Yani aşı olduğunuzu ispatlayabileceğiniz bir belge. Öyle gözüküyor ki bu belge, insanlık koronavirüs ile mücadeleyi kazanana kadar hayatlarımızda ciddi bir yer tutacak.

Haliyle bu belgeyi edinmek çok önemli ve henüz dünya topyekün yolun başındayken bunun sahtesinin de çıkmaması beklenemezdi. Vice yazarlarından Joseph Cox, 30 Nisan'da sahte aşı kartı satın alma sürecini kaleme alırken çarpıcı bir tabloyu da gözler önüne sermişti.

GEL VATANDAŞ! SAHTE AŞI KARTLARI!

ABD'de hizmet veren bir online alışveriş sitesi, satışa sunulan taşınabilir aşı kartını sipariş verirken baskı için gerçek aşı bilgilerinin yazdığı belgenin fotoğrafını istiyor. Ancak Cox, uydurma bir doğum tarihi ve başka bir kişinin aşı seri numarasını yazıyla göndererek satın alma işlemini tamamlayabiliyor.

Şimdi de sahte aşı kartı çıktı! Hem aşı olma hem de yalan söyle... - Resim : 1

Fotoğraf: Vice, Motherboard (Joseph Cox)

Sadece 15 dolara iki hafta içinde siparişini teslim alan Cox, sistemdeki açığı gözler önüne serdi. Aslında üzerinde CDC veya HHS gibi resmi sağlık kurumlarının mührü olmayan kartların bir geçerliliği yok. Bu mühürlerin izinsiz kullanılması da yasak. Lakin Cox'un deneyiminden aktardığına göre insanlar henüz, bu konudan bihaber.

Örneğin DEF CON adlı uluslararası “hack” konferansı Las Vegas'ta yapılacak ve DEF CON'ın açıklamasına göre organizasyona aşı olmayan giremeyecek. NBC'nin bunun üzerine mayıs ayının başında yaptığı habere göre Trump destekçisi forumlarda aşı kartının sahtesinin nasıl düzenlenebileceği hakkında ipuçları paylaşılmakta.

'BİZE DE ÖĞRET!..'

Aşı karşıtları, toplumda aşı olan kesimin elde edeceği önceliklere ve “ayrıcalıklara” sahip olabilmek için bu tarz yollara yönelebilir. Ve yöneliyor da!

Joseph Cox konuyla ilgili olarak 14 Mayıs tarihinde bir haber daha kaleme aldı. Çok sayıda e-posta aldığını aktaran Cox, insanların sahte aşı kartı almak için kendisinden tavsiyeler istediğini aktardı:

“Covid-19 aşı kartı almayı düşünüyorum. Sipariş vermek için ne gerekli rica etsem öğrenebilir miyim?”

Joi adlı şahıs, Cox'a yolladığı mesajda yukarıdaki ifadelere yer verirken Cox'ın “Aşı oldun mu” sorusunu ise “Hayır” şeklinde yanıtladı. E-posta gönderenlerin büyük bir kısmı gibi...

Cox, “Açık konuşmak gerekirse aşı kartı almak isteyen ancak aşı yaptırmak istemeyen bu insanlara biraz kızgınım... Aslında bu durum, aşı olmadıklarını söyleyenlerin, aksini iddia eden aşı kartları almaya çalıştıklarını gösteriyor” ifadelerini kullanıyor.

E-posta trafiğinin zamanlamasını da manidar bulan Cox, ABD'deki normalleşme adımlarının ve aşı olan bireylerin elde edecekleri ayrıcalıkların olmayanlara oldukça cazip geldiğini vurguluyor. Maskeler çıkacak ve risk artacak...

Şimdi de sahte aşı kartı çıktı! Hem aşı olma hem de yalan söyle... - Resim : 2

Fotoğraf: iStock

'İNSANLARA GÜVENMEK' Mİ?

CNN'den Jake Tapper da ABD Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci'ye tam da bu soruyu sormuştu: “Restoranlar, havayolları ve diğerleri, işyerlerine gelen insanların aşı olup olmadıklarını nasıl tespit edecek?”

Dr. Fauci'nin bu soruya verdiği cevap ise sorunun kendisinden daha endişe verici: “Yani... Bilemeyecekler, Jake. İnsanların aşı olup olmadıklarını söyleyecek kadar dürüst olduklarına güveneceğiz.”

Anlaşılan bir dayatma olmasa da PCR testi ve antikor testi isteyen kurumlar bir adım öteye gidip ve kendi işlerini daha da kolaylaştırıp bir şekilde aşı kartını da görmek isteyecekler. Bu da bir düzenlemeyi zorunlu kılmaya yeter de artar bile.

Şimdi de sahte aşı kartı çıktı! Hem aşı olma hem de yalan söyle... - Resim : 3

ABD Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci (Fotoğraf: Reuters)

Joseph Cox, Joi ve diğer e-posta gönderen bireylere aşı olmanın ne denli önemli olduğuna dair bilgilendirici içerikler göndermiş. Toplumsal bağışıklığı elde etmenin bilinen en hızlı ve en güvenli yolu aşılardan geçiyor. İnsanlık ne kadar hızlı bir şekilde toplumsal bağışıklık seviyesine ulaşırsa çekilen acılar, yaşanan can kayıpları da o kadar hızlı bir biçimde azalacak.

Öte yandan AB'nin de sıkı bir aşı pasaportu uygulaması getirmesi bekleniyor. Seyahat edebilmek için, iş gezileri için belki hatta şehir değiştirebilmek için dahi aşı olduğunuzu ispatlamanız gerekebilir.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Vice ('People Keep Trying to Buy Fake Vaccine Cards From Me' ve 'I Bought a Fake COVID-19 Vaccine Card'), CNN, NBC

Kaynak: Web Özel

koronavirüs