Şifa simsarları

ÖZEL HABERLER İstanbul Dolandırıcılık yöntemleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri Bilim Haberleri Sağlık Haberleri Türkiye
Şifa simsarları

Sahte şifacılar, boş durmuyor! Tepki çeken son görüntüler geçtiğimiz gün İstanbul Caddebostan Sahilinden yansıdı. Bir grup, ellerine aldıkları Nepal Kaseleri ile titreşim yaratıp, şifa dağıttığını öne sürerken, bilim insanları bu uygulama için "zırvalık" yorumu yaptı.

İstanbul Caddebostan Sahili'nde, kuantum bilimi ile şifa dağıttığını söyleyen bir grubun görüntüleri tepki ve tartışmalara neden oldu. Sosyal medyaya düşen videoda, çimlere uzanan bir kişinin başında bekleyen grup, ellerindeki Nepal Kaseleri ile titreşimler yaratırken, yerde yatan kişiye şifa" verdiklerini öne sürdüler. Ortaya çıkan görüntüler sonrası psikolog ve psikiyatristlerden vatandaşlara yönelik önemli uyarılar yapıldı. Uzmanlar, "şifa simsarlığı" olarak tanımladıkları uygulamaların bilimsel dayanağı olmadığına dikkat çektiler.  

Şifa simsarları - Resim : 1

60 BİN TL İSTİYORLAR 

Türkiye'de son yıllarda moda haline gelen kuantum ve bilinçaltı temizliği uygulamalarını yapan kişiler bir seminer için 50, 60 bin TL talep ediyorlar. Kimi sözde şifacılar ise piyasayı düşük tutarak 10 bin TL'ye bilinçaltını temizleyebildiğini ileri sürüyor. Bu kişilerin birçoğu ise lüks restoranlarda seminerler verirken, milyon liralık araçlara biniyor. İlginç isimli eğitimler arasında 'Besmelenin his yüklemesi', 'çakraların biyonerjisi' ve 'çeşitli sureler ile açılımlar' yer alıyor.  

KASE YOKMUŞ! 

Eğitim ve uzmanlığı olmadığı halde kendilerini psikolog veya psikiyatri uzmanı gibi tanıtan kişiler, sosyal medya üzerinden reklam ve tanıtım yaparak halk sağlığını tehlikeye atmaya devam ederken, hekim olmayan kişiler, yaşam koçu, guru, nefes terapisti, meditasyon uzmanı gibi sıfatlar da kullanıyor. İsmini vermek istemeyen bir kuantum şifacısı ise kullandıkları yöntemler arasında kase gibi ses çıkartıcı maddeler olmadığını belirtiyor. Kuantum şifalandırma yöntemlerinin ilim olduğunu anlatan şifacı, "Geleceğin şifası zaten frekans olacak. Hayatta her şey bir frekans ve bizler de enerjiyiz. Hidrojen atomundan oluşuyoruz, her maddenin bir şuuru var bu mantıkla hareket edersek şifalandırma esnasında her maddeyi kullanabiliriz. Biz insanların içinde şifa gücü olduğuna inanıyoruz. O sahildeki arkadaşların yöntemlerini eleştirmiyorum çünkü herkes kendi yolunda şifalanıyor" görüşlerini de ileri sürüyor.  

Şifa simsarları - Resim : 2
Bedensel iyileşme ile zihinsel sağlık ilişkisinin araştırılmasının nöropsikolojinin alanına giriyor. 

"ŞARLATANLIK"

Caddebostan Sahili'nden yansıyan sn görüntülerin ardından vatandaşları uyaran Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan, bu tarz uygulamaların şarlatanlık olduğunu belirterek, "Bilimsel dayanakları yok, gerçeklikten uzaklar, insanlara hayal tacirliği yapıyorlar" dedi.

DENETİM YOK

Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı ise muskacıların yerini bu yalancı bilim denilen yapıların aldığını söylerken, "Kuantumla tedavi, biyoenerji gibi isimlerde kanıtsız yöntemler türemeye başladı. Bu durumlar hem kişileri yanlış yönlendiriyor hem finansal olarak tüketiyor. Yüksek paralar da talep ediyorlar. Kişiler de sosyal medyadaki etkileyici konuşmalara kanıyorlar. Üzücü olan ise bunları kontrol eden bir denetim mekanizması yok" ifadelerini kullandı. 

Şifa simsarları - Resim : 3
Uzmanlar, bilimsel olmayan dayanaklarla yapılan iyileşme yöntemlerinin umut tacirliği olduğunu söylüyor. 

UMUT TACİRLİĞİ 

Psikolog Özge Öztaşçı da kuantum tedavinin bilimsel kanıta dayanmadığını belirtirken, şunları söyledi: "Meditasyon tamamen bireysel yapılır. Başka birinin çeşitli hareketler ve seslerle zihnimizi kontrol etmesi ya da yönetebilmesi mümkün değil. Söz konusu videoda gördüğümüz kuantum iyileşme bilimsel kanıta dayanmamaktadır. Şu an için, kuantum ile iyileşme arasındaki ilişkiyi net bir şekilde belirlemek mümkün değil. İnsanları pek bilinmeyen bir kavram olan kuantum ile kandırıp, çeşitli bilimsel olmayan yöntemlerle iyileşme vaat eden kişiler de umut tacirliğinden başka bir şey yapmamaktadır."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel