Sevgililer günü piyasası, bir gül kaç para?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sevgililer Günü Ekonomi haberleri Enflasyon Zam İstanbul Türkiye
Sevgililer günü piyasası, bir gül kaç para?

Sevgililer Günü'nde hediye edilen çiçeklerin yolculuğuna şahitlik ettik. Türkiye'nin dört bir yanından gelen taze çiçekler, açık artırma yoluyla önce çiçekçilere satılıyor. Bugünlerde fiyatı en uygun çiçek ise gül.

Sevgililer Günü'nden çiçek piyasasında ciddi hareketlilik yaşanıyor. Ancak artan fiyatlar, adeta cep yakıyor. Sevgililer Günü'nde en çok tercih edilen çiçekler gül ve papatya olurken, bir demet papatya 300-400 TL, günebakan 75 TL, kasımpatı 100 TL, lale 80 TL'den satılıyor. Çiçek piyasasının kalbi ise İstanbul Ayazağa'daki yerli çiçeklerin açık artırma ile satıldığı Flora Çiçekçilik Kooperatifi'nde atıyor. Salı ve pazar günleri hariç her gün kurulan mezatta, Türkiye'nin dört bir yanından gelen taze çiçekçiler, satışa çıkartılıyor. 

Sevgililer günü piyasası, bir gül kaç para? - Resim : 1
Çiçek mezatında borsa 09:00'da başlıyor. 

TAMAMEN YERLİ 

S.S. Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yazıcı, geçen yıl 900 milyonluk işlem hacimleri olduklarını belirtiyor. 5 binden fazla üyesi olan bu kooperatiften ise toplamda 300 bin kişi ekmek yiyor.

Çiçekleri satmak için kooperatife üye olmak yeterli. Tamamen yerli çiçeklerin satıldığı bu mezatta, dayanıklılıklarının üreticinin verdiği vitamine göre değiştiği bilgisini paylaşan Yazıcı, "Fiyatlar da her alıcı hangi üreticinin nasıl ürettiğini veriyor ve ona göre fiyat veriyor. Sulu sisteme geçemedik çünkü alıcı pahalı diyor üretici ise ucuz gidiyor diyor. Tabi kovalar ile sulu satış var ancak mezat kısmında bazı şubelerde var" şeklinde konuşuyor. 

Sevgililer günü piyasası, bir gül kaç para? - Resim : 2
Ahmet bey, çiçek mezatında.

"KALİTESİNE BAKSINLAR"

Mezatta Ahmet Eminoğlu ile karşılaşıyoruz. 53 yıllık çiçekçi Emiroğlu, önündeki butonlardan bir yandan da işlemlerini sürdürüyor. Mezat gününü sorduğumuzda şu cevapları alıyoruz: 

"Özel günlerde fiyat 10-15 lira ise burada 50-60 TL'ye kadar yükselebiliyor. Az önce 40 tane gül 4 bin 700 TL'ye satıldı demek ki 80 TL ortalama fiyattan satılabilir. 5 TL'ye alıyorlar 100 TL'ye satıyorlar durumu ise kesinlikle yanlış. Burada kalite farkı önemli, 2 günde sirkülasyon sağlanmazsa istersen 150 TL'ye sat yine zarar edersin. "

DAYANMA SÜRELERİ KISA

İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Tunay Çalışır ise Hollanda'dan gelen ithal güllerin maliyetinin yüksek olduğunu belirtirken, "İthal güller 100-150 TL'ye satılırken, yerli güllerin fiyatları ise 75 TL seviyesinde. Yurtdışından gelen güllerin dayanma süresinin 20 gün. 3-5 yıl öncesine kadar tezgahta çiçek kalmazdı. Yine de bu dönemde de en uygun hediye çiçek" diyor.

"FİYAT YÜKSELTMEDİK"

Sevgililer Günü'nde fiyatları yükseltmediklerinin altını çizen Çalışır, "Vatandaşlar, çiçekçilere gitmekten çekinmesin, 1 buket çiçeğe sokakta 300 TL vereceklerine gelip bizden şık ambalajlı, taze çiçek alsınlar" ifadelerini kullanıyor. 

Öte yandan İstanbul Taksim'de yaptığımız gözlemde çiçek fiyatlarını yerinde inceledik. Taksim'de tek bir gülün fiyatı 150 TL. Geçtiğimiz Aralık ayında ise gül fiyatları 50-70 TL arasında değiştiğini öğreniyoruz. Çiçekçiler pembe gülün 'gönlüm sende' sarı gülün ise 'sıcak sevgi' anlamına geldiğini ve bu çiçeklere de rağbet olduğunu belirtiyor. Görüştüğümüz çiçekçiler, internetten alınan çiçeklerin solarak geldiğini belirterek, "Bizden gelip alsınlar tazecik bunlar" diyor. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel