Seçmen bir kez daha Erdoğan dedi | Siyaset sahnesinde yarım asır

14 Mayıs Seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Binali Yıldırım Ahmet Davutoğlu Deniz Baykal
Seçmen bir kez daha Erdoğan dedi | Siyaset sahnesinde yarım asır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Erdoğan'ın siyasi hayatı yaklaşık 50 yıl önce başladı. Erdoğan bu süreçte siyasi yasak ve darbe girişimi gibi pek çok zorluk atlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasetteki ilk ve en büyük sıçramalarından birini 1994 yerel seçimlerinde yaptı. Erdoğan, o yıl 27 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Siyasi yaşantısına çok öncesinde, 1976'da başlayan Erdoğan bu süreçte siyaset yasağı, parti kapatma davaları, e-muhtıra süreci ve darbe girişimi gibi zorluklar aştı. Türkiye tarihinde seçimlerde elde edilen en yüksek 10 oyun 4'ünde Erdoğan'ın imzası var. 69 yaşındaki Erdoğan'ı bu dönemde ise, artan enflasyon ve 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yaraları sarmak gibi zorlu görevler bekliyor.

SİYASETTE 47. YILI

26 Şubat 1954’te İstanbul’da aslen Rizeli bir aileye doğdu. Çocukluk yıllarını Kasımpaşa'da geçiren Erdoğan, 1973'te İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden, 1981'de de sonradan Marmara Üniversitesi'ne bağlanan Aksaray İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Erdoğan gençlik yıllarında futbolla da amatör olarak ilgilendi.

1978'de Emine Erdoğan ile hayatını birleştirdi. 1979'da Ahmet Burak Erdoğan, 1981'de Bilal Erdoğan, 1983'te Esra Erdoğan ve 1985'te Sümeyye Erdoğan dünyaya geldi. 1982 yılında da askerliğini yaptı. 

Seçmen bir kez daha Erdoğan dedi | Siyaset sahnesinde yarım asır - Resim : 1
Emine (Gülbaran) ve Recep Tayyip Erdoğan 1979'da dünya evine girdi.

Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976'da Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, 12 Eylül darbesinin ardından siyasi partilerin kapatılmasıyla, özel sektörde müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.

1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiili siyasete geri dönen Erdoğan, 1985'te Refah Partisi İstanbul İl Başkanlığı'na yükseldi. 1986'da milletvekili ara seçimlerine, 1989'da da yerel seçimlere katıldı fakat olumlu sonuçlar elde edemedi.

1994'TE İBB BAŞKANI, 2003'TE MECLİSTE

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, bu görevini 1998'e kadar sürdürdü. 12 Aralık 1997’de Siirt’te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında okuduğu bir şiirden ötürü hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi. Bu süreçte kendisine siyasi yasak da getirildi.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra Fazilet Partisi'nden ayrılarak 14 Ağustos 2001’de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK Parti) kurdu. Erdoğan'ın ve arkadaşlarının başlattığı "Erdemliler Hareketi" AK Parti'nin siyaset sahnesine çıkmasıyla sonuçlandı. AK Parti 2002 seçimlerinde büyük bir ivme yaşadı. Seçimin en dikkat çeken partisi oldu. Recep Tayyip Erdoğan ilerleyen yıllarda 2002 seçimlerine ilişkin verdiği bir röportajında şunları söyleyecekti:

“Biz, diğer siyasi partiler gibi çalışan bir parti değiliz. Bizim partimizin bir özelliği var; biz ev ev 81 vilayeti ana kadememizle, kadın kollarımızla, gençlik kollarımızla tarayan bir partiyiz. Diğer siyasi partiler bizim yaptığımız çalışmayı yapmıyor.”

Ancak Erdoğan siyasi yasağından ötürü milletvekili olamıyordu. AK Parti, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde, seçmenin oylarının yüzde 34.2'sini alarak tek başına iktidar oldu ve 59. Hükümeti kurma görevi Abdullah Gül'e verildi. O dönem, ana muhalefetin başındaki Deniz Baykal, Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması için yapılan Anayasa değişikliğine destek verdi. Yapılan yasal düzenlemeyle Erdoğan'ın milletvekili adaylığının önündeki engel kalktı ve 9 Mart 2003’te Erdoğan'ın şiir okuduğu Siirt'te milletvekili seçimleri yinelendi. Erdoğan bu seçime katıldı, oyların yüzde 85’ini aldı ve AK Parti hükümetinin başbakanı oldu.

Seçmen bir kez daha Erdoğan dedi | Siyaset sahnesinde yarım asır - Resim : 2
Erdoğan gençlik yıllarında amatör olarak futbolla ilgilendi.

14 Mart 2003'te Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 46,6 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Hükümeti’ni ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde yüzde 49,8 oy alarak 61. Hükümeti kurdu.

DAVOS ÇIKIŞI

Erdoğan, 29 Ocak 2009'da Dünya Ekonomik Forumu'nda moderatör David Ignatius ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le gerginlik yaşadı. Ignatius'a, Peres'e daha çok söz hakkı verdiği gerekçesiyle tepki gösterdi, “One minute” çıkışını yaptı ve “Daha da Davos'a gelmem” diyerek, paneli terk etti. Erdoğan o yıldan beri Davos'a hiç katılmadı, Türkiye panele farklı seviyelerde iştirak etti. Erdoğan'ı dönüşte havalimanında büyük bir kalabalık karşıladı.

3 dönem başbakanlığın ardından 10 Ağustos 2014'te ilk kez doğrudan halkın oylarıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 51,79'unu alarak 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan o seçimlerde Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş ile yarışmıştı.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE DİRENDİ

15 Temmuz 2016'da TSK bünyesindeki bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Terör örgütü FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimi üzerine Erdoğan, CNN Türk'te kanalın Ankara temsilcisi Hande Fırat'la FaceTime üzerinden iletişime geçerek darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını ifade etti, halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonlar neticesinde darbe girişimi 16 Temmuz sabahı bastırıldı. Erdoğan'ın çağrısıyla Türkiye'nin birçok ilinde halkın sokağa çıkması, darbe girişiminin bastırılmasında büyük rol oynadı.

Seçmen bir kez daha Erdoğan dedi | Siyaset sahnesinde yarım asır - Resim : 3
15 Temmuz darbe girişimine halk sokaklara çıkarak tepki gösterdi. Fotoğraf: AA

TEKRAR PARTİSİNİN BAŞINA GEÇTİ

16 Nisan 2017'de yapılan referandumda Anayasa değişikliği kabul edildi. Referandum sonrasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ve Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önü açıldı, başbakanlık makamı kalktı. Erdoğan böylece kurucusu olduğu AK Parti’nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi.

Erdoğan 2018 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına bir kez daha aday oldu. Seçimlerde, Selahattin Demirtaş, Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek ile yarışan Erdoğan yüzde 52,59 oy alarak seçimi ilk turda kazandı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından Başbakanlık makamına sırasıyla Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım geldi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Fuat Oktay görev aldı.

14 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.88, Sinan Oğan ise yüzde 5.17 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre seçimler 2. tura kalırken, 28 Mayıs 2023'te gerçekleşen Cumhurbaşkanı seçimlerinin 2. turunda Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52.16'sını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Kaynak: AK Parti, 32. Gün, AA

Kaynak: Web Özel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Seçim sonuçları