Sayı 2 milyonu aştı... Tüylü dostlara çip kalkanı

Tarım ve Orman Bakanlığı Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri
Sayı 2 milyonu aştı... Tüylü dostlara çip kalkanı

Tarım ve Orman Bakanlığı çip takılarak kayıt altına alınan hayvanların sayısının 2 milyon 31 bin 112'ye ulaştığını açıkladı. Hayvanını sokağa terk edenlere ağır para cezaları ödetildiğini belirten veteriner hekimler uygulamadan memnun.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ev hayvanlarının kimliklendirilmesi çalışması kapsamında 2021'den bu yana kimliklendirilen ev hayvanı sayısı 2 milyon 31 bin 112'ye ulaştı. Çip taktırmak için verilen süre geçen yıl sona erdi. Yaşı ikiden büyük hayvanı olduğu halde çip taktırmayanlar, çip için başvurduklarında ceza ödüyor. Peki aradan geçen iki yılda çip uygulamasından nasıl sonuçlar aldık? Veteriner hekimler uygulamadan memnun. Kendilerini gelen hayvanın sağlık durumuna kayıt numarasından ulaşabildiklerini belirten veterinerler sahiplendiği hayvanı sokağa terk edenlere karşı uygulanan cezaların caydırıcı olduğunu söylüyor.

Sayı 2 milyonu aştı... Tüylü dostlara çip kalkanı - Resim : 1
Tarım ve Orman Bakanlığı çip takılan ev hayvanı sayısının 2 milyon 31 bin 112'ye ulaştığını açıkladı. 

HER ŞEY KAYIT ALTINDA

Gültepe Veteriner Kliniği'nden Veteriner Hekim Abdurrahim Acar, artık TC Kimlik Numarası gibi bir numarayla girip hayvanın bütün aşı, sağlık geçmişini görebildiklerini söyledi. Uygulamanın yerleşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Veteriner Acar çip uygulamasının hayvanlarını sokağa terk edenlere karşı çok etkili olduğunu vurguladı.

BAKANLIĞA HABER VERİYORUZ

Acar bu konudaki deneyimlerini şöyle anlattı: “Bu konuda iyi sonuçlar alıyoruz. Örneğin bize getirilen cins kediler oluyor. Biri sokakta bulmuş. Çip numarasından kimin üzerine kayıtlı olduğunu görebiliyoruz. Böyle durumlarda Tarım Orman Bakanlığı'nı haberdar ediyoruz. Bakanlık hayvanın sahibine ulaşarak uyarıda buluyor. Deniyor ki 'ya sokağa bıraktığınız hayvana sahip çıkarsanız ya da 15-20 bin TL ceza öderseniz. Böyle durumlarda ceza tebligatları gidiyor. Bu durum elbette ev hayvanlarının sokağa terk edilmesinin önüne geçebiliyor.”

Sayı 2 milyonu aştı... Tüylü dostlara çip kalkanı - Resim : 2
Veteriner hekimler sokağa bırakılan ev hayvanının üzerinde çip varsa sahibinin kolaylıkla bulunabildiğini söylüyor. 

DAHA ÇOK YABANCILAR BIRAKIYOR

Acar, “Biz daha çok sokağa terk etmeyi yabancı uyruklularda görüyoruz. Cins kedi alıp sonra bırakıyorlar. Hayvanı bulup getiren çoğunlukla sahiplenmek istiyor. Bunun için de önce sokağa bırakanlara cezai işlem uygulanıp, sahiplik durumunun önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

SİSTEM GİDEREK OTURUYOR

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk sistemin giderek oturduğunu belirterek “Duyarlı olan ve ceza almak istemeyen insanlar hayvanlarının çiplerini taktırdılar. Yine aynı şekilde sorumluluk sahibi olan vatandaşlar da yeni sahiplendikleri yavru hayvanların çiplerini taktırıyorlar. Taktıramayanlar da cezasını ödüyorlar” dedi.

Sayı 2 milyonu aştı... Tüylü dostlara çip kalkanı - Resim : 3
Kedi ve köpeklerine çip taktırmayanlar para cezası ödemek zorunda. 

GERÇEK HAYVANSEVERLER BELLİ OLDU

Çip uygulamasının hayvanını sokağa terk edenlere ağır ceza yükümlülüğü getirdiğini belirten Ertürk şunları söyledi: “31 Aralık 2022'de süre doldu. Çipi taktırmaktan imtina edenler, kedilerini, köpeklerini sokaklara bıraktılar. Sokaklarda sahipsiz ama cins hayvanları görür olduk. Hayvan beslemenin sorumluluğunu alamayanlar bunu yaptılar. Gerçek havyan severler de böylece görülmüş oldu. Ama evde beslenen hayan sayısının çipli olanlardan çok daha yüksek olduğunu da görüyoruz. Aşağı yukarı üçte ikisi çiplendirilmiştir diye düşünüyorum. Bugün 3,5 milyon civarında kedi, 1,5 milyon civarında köpek olduğu tahmin ediliyor.”

DERİ ALTINA MİKROÇİP

Düzenleme kapsamında ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirmekle yükümlü. Sistem çerçevesinde kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulanıyor ve bunlar el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Böylece sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak tespit edilebiliyor. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm aşıları kayıt altına alınıyor.

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel

kedi köpek cip veteriner