Satışlar hızla düşüyor... Konuta yatırım artık cazip değil

Emlak haberleri Konut Marmara Depremi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Emlak vergisi Gündem haberleri Yaşam Haberleri Zam Enflasyon
Satışlar hızla düşüyor... Konuta yatırım artık cazip değil

Artan fiyatlar, yükselen kredi faizleri, kiracı-ev sahibi krizi konut yatırımını cazip olmaktan çıkarıyor. Gayrimenkul uzmanları krediye erişim kolaylaştırılmadan konut piyasasında dengenin sağlanamayacağını söylüyor.

Faiz artışları ve talepteki daralmayla birlikte konut satışları düşmeye başladı. Yaz sonunda belirginleşen durgunluk fiyatlara da yansıdı. Konut fiyatlarının Türkiye genelinde yüzde 15-20 oranında düştüğü belirtiliyor. Gayrimenkul uzmanları durgunluğun sebepleri arasında, inşaat maliyetlerindeki ve faizlerdeki artışla birlikte kiracı-ev sahibi krizini de sayıyor. Kira sözleşmeleriyle ilgili sorunlar, kiralamak amacıyla ev almayı cazip olmaktan çıkarıyor.
Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün İzmir, İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerde yaşanan durgunlukla ilgili Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulundu.

Satışlar hızla düşüyor... Konuta yatırım artık cazip değil - Resim : 1
Konut kredisi bekleyen vatandaşların ev alma hayallerini ertelediği belirtiliyor. 

TEMEL SEBEP YÜKSEK FAİZ

Rıdvan Akgün, konut piyasasındaki daralmayla ilgili şunları söyledi: “Gayrimenkul sektöründe kredi faizlerinin çok yükselmesinden dolayı yaklaşık bir yıldan beri ciddi bir düşüş var. Vatandaş zaten öz kaynaklarıyla konut alamıyor, sabırsızlıkla kredi faizlerinin düşmesini bekliyor. Ama yine de yüksek kira ödemek yerine yüksek faize rağmen kredi çekip konut alanlar da var. Düşüşte birinci sebep faiz. İnsanlar devletin zaman zaman verdiği düşük faizli kredileri beklediği için şimdi konut almaya kalkışmıyor."

KAT KARŞILIĞINDA YÜKSEK BEDEL

Akgün şöyle devam etti: “Örneğin İzmir'de de durum böyle. Vatandaşlar konut kampanyası ve dolayısıyla faizlerin düşmesini bekliyor. İnşaat maliyetleri çok arttı. Müteahhitler kat karşılığı inşaatları çok yüksek bedelle yapıyor. Bir de buna kar ilave ettiğiniz zaman kat fiyatları 120 metrekarede 6-7 milyona kadar çıkıyor. Türk insanının bunu almaya gücü yok. İzmir'de konut satışlarında çok büyük düşüşler var.”

KİRACI NEDENİYLE SATIŞ

Kiralık konutlarla ilgili değerlendirme yapan Akgün şunları kaydetti: “Kiracı-ev sahibi gerginlikleri de konut satışını düşüren ayrı bir sebep. Çok düşük kira aldıklarından dolayı evini satmak isteyen mülk sahipleri görüyoruz. Son dönemdeki satışların hemen hemen yüzde 30'u bu sebepten. İnsanlar kiracılarını tahliye etmek için akla gelmeyecek şeyler yapıyorlar. Ama 15-20 bin lira kirası olan dairelerde 2-3 bin liraya oturan kiracılar da var. Aldıkları zammı kiralarına yansıtmayan kiracılar var.”

Satışlar hızla düşüyor... Konuta yatırım artık cazip değil - Resim : 2
Gayrimenkul uzmanları özellikle ikinci el konutlara talebin azaldığını belirtiyor.  

KİMSE EVİNİ DEĞİŞTİRMİYOR

Akgün, “Şu an aynı apartmanda, 8 bin, 10 bin, 15 bin, 20 bin şeklinde farklı farklı kiralarda daireler bulunuyor. Arabuluculuk sistemi de henüz oturmadığı için pek çok kişi mahkemelik oluyor. Bu durum elbette ikinci el satışları etkiliyor. Vatandaş halihazırda, kiracısı olan bir evi alıp bu sorunları yaşamak istemiyor. Kira fiyatları da yüksek olduğu için insanlar mecbur kalmadıkça evini değiştirmiyor” dedi.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR İNİYOR

Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise bu düşüşü daha önceden öngördüklerini belirterek şunları söyledi: "Konut satışlarında çok ciddi düşüşler var. Genel olarak yüzde 50 oranında satışta düşüş olduğunu söyleyebilirim. Fiyatlar da da yüzde 25 oranında düşüş söz konusu."

Konut satışında düşüşün özellikle ikinci el konutlarda fiyatların düşmesine neden olduğunu belirten Nizamettin Aşa, boş ve sıfır evlerde henüz fiyatların sabit kaldığını ifade etti.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel