"Sahipsiz hayvanlar konusunda yol haritasının son şeklini vereceğiz" diyen Bakan Kirişci'den açıklama: ABD'de sokaklarda sahipsiz hayvan görebiliyor musunuz?

Tarım ve Orman Bakanlığı Vahit Kirişci Gündem haberleri
"Sahipsiz hayvanlar konusunda yol haritasının son şeklini vereceğiz" diyen Bakan Kirişci'den açıklama: ABD'de sokaklarda sahipsiz hayvan görebiliyor musunuz?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili açıklama yaparak, "ABD ve AB'de sokaklarda sahipsiz hayvan görebiliyor musunuz? Hiçbir hayvan yok bu şekilde. Bu çalışmaları dikkate alarak yol haritamızı yeniden belirlemiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığının Söğütözü yerleşkesinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili kritik açıklamalar yaptı. 

"SAHİPSİZ HAYVANLAR KONUSUNDA YOL HARİTASININ SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ"

Kirişci, hayvanların kayıt altına alınmasıyla ilgili yapılan mikroçip uygulamasını işaret ederek şöyle konuştu:

"1 milyon 493 bin hayvan sisteme girdi. 500 bin civarında bir beyanname veren var. Toplamda 2 milyonluk bir sahipli hayvan var diyebiliriz. Bir de sahipsiz hayvanlarımız var, burada da bir tarafta bunlar bizim canlarımız, öbür tarafta da insanlarımızın can ve mal ehemmiyeti. İkisinin dengelenmesi gereken bir süreç. Hayvanlar da şiddete maruz kalıyor, bunu da yok sayamayız. Bu tarz bir durum var. Buradan hareketle de özellikle Türkiye genelinde bu konuya katkı sağlayabilecek paydaşları davet ederek, 29-30 kasımda Bolu'da bir çalıştay düzenledik. Ortaya çıkan son durum ile ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Ciddi de bir yol kat ettik, paydaşlarımızın da katkılarını alıp son şeklini vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu arz edeceğiz. İçinde mevzuat düzenlemesi gereken hususlar varsa onlar için de Meclis tarafında dikkate almamız gerekecek."

Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması çalışmalarının zor olduğuna dikkati çeken Kirişci, 8 milyon civarında sahipsiz hayvan olduğu ve bunun 6 milyonunun kısırlaştırma ve rehabilitasyona tabi tutulması gerektiğini vurguladı.

"YEREL YÖNETİMLERİMİZİN BU KONUDA AKSİYON ALMASI, ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURMASI GEREKİYOR"

Bakan Kirişci, kısırlaştırma işlemi sonrası mevzuatın hayvanların alınan yere geri bırakılmasını söylediğini hatırlatarak, "Biz çalıştay öncesinde bir çalışma başlattık, İstanbul'u da pilot seçtik. Valiliğimiz ile iş birliği halinde 39 ilçemize Sayın Valimizin bir yazısını gönderdik. Hayvan barınağına ihtiyacınız varsa, bu hayvanların rahat yaşayacağı yer tahsisine hazırız dedik. 39 ilçemizden sadece 7'sinden 4'ü resmi, 3'ü şifai olarak belirtti. Toplam 7 ilçeden geldi. Yerel yönetimlerimizin bu konuda aksiyon alması, üzerinde hassasiyetle durması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ABD VE AB'DE SOKAKLARDA SAHİPSİZ HAYVAN GÖREBİLİYOR MUSUNUZ?"

Kirişci, hayvan barınaklarının artırılması gerektiğini belirterek, "Biz 62 noktada 120 bin hektar alanı bu işe tahsis etmiş durumdayız. Elbette yeter değil ama bu kanununda gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyorum. ABD ve AB sokaklarda sahipsiz hayvan görebiliyor musunuz? Hiçbir hayvan yok bu şekilde. Bu çalışmaları dikkate alarak yol haritamızı yeniden belirlemiş olacağız" diye konuştu.

 

 

Kaynak: İHA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci sokak hayvanları