Rusya'nın planı çöktü mü?, Lazkiye düşerse, Afrika düşer!
Suriye'deki en büyük 4 yabancı askeri tesisin 2'sine sahip olan Rusya'nın, "Lazkiye-Tartus" hattındaki akıbeti belirsizliğini koruyor. Moskova yönetimi, askeri üslerin yanı sıra birliklerin Suriye'deki varlığını sürdüreceği sinyalini verse de; Pentagon'a göre Putin sahayı terk ediyor. En büyük soru işareti, Rusya'nın, Suriye'deki limanlardan çekilmesi durumunda; Afrika'daki askeri ve istihbarat operasyonlarını nasıl sürdüreceği...
Suriye'de 54 yıllık Esad rejiminin devrilmesinin ardından, ülkedeki en büyük 4 yabancı askeri üssün kaderinin ne olacağı gündemdeki yerini koruyor. Ülkenin kuzey doğusundaki iki askeri üs ABD'ye, Lazkiye bölgesindeki diğer iki üs ise Rusya'ya ait bulunuyor. Suriye'de gücü ele geçiren THŞ güçleri ise Rusya'nın askerlerini ülkeden çekmesi için baskı kuruyor. Kremlin, Şam ve Pentagon kaynaklarından derlenen bilgilere göre HTŞ ile Rusya askeri üslerin varlığı için prensipte anlaşmaya varsa da sahadaki durum bunun tersini ortaya koyuyor. Rus uçaklarının tesisleri terk ettiği iddia edilirken uydu görüntülerine göre Rus donanması da üslerden çıkıp Akdeniz açıklarına çekildi. Pentagon'a göre Suriye olmadan Rusya'nın Afrika genelindeki askeri faaliyetlerini sürdürmesi neredeyse imkansız.
HMEYMİN'DE 70 UÇAK
Tartus Deniz Üssü; Rusya'nın eski SSCB toprakları dışında yer alan tek ve en stratejik üssü olarak da biliniyor. Üs, Rus filolarının Akdeniz'deki tek durağı ve aralarında nükleer denizaltıların da bulunduğu çok sayıda deniz savaş aracının ikmal, bakım, mühimmat yükleme gibi kritik gereksinimleri de bu üste gerçekleştiriliyor. Üste beş büyük Rus savaş gemisi ve çok sayıda konvansiyonel ve nükleer denizaltı da yer alıyor. Hmeymin Askeri Hava Üssü ise Rusya'nın 70'e yakın savaş, bombardıman, bakım, ikmal, istihbarat-keşif ve nakliye uçaklarına ev sahipliği yapıyor. Üste çok sayıda Rus İHA ve SİHA'sı da bulunuyor. 2015 yılından bu yana Rusya tarafından kullanılan hava üssü Moskova için “hava yoluyla Afrika'ya gönderilen askeri desteğin ana geçiş noktası” özelliğini taşıyor.
AKDENİZ'E ÇEKİLDİLER
Rusya'nın iki büyük üssü de Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye bölgesinde yer alıyor. HTŞ, YPG ve İsrail arasında sıkışan Rusya'nın askeri üslerine ilişkin son gelişme ise oldukça çarpıcı. Uluslararası istihbarat yayın organı Intelnews'in; Kremlin kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rusya son bir haftadır HTŞ liderleriyle iletişim halinde ve Rusya Dışişleri Bakanlığı ile HTŞ arasında prensipte bir anlaşmaya varılmış durumda. Varılan bu anlaşma çerçevesinde ülkedeki geçici hükümet “Suriye'deki Rusya'ya ait askeri üsler, tesisler ve diplomatik misyonlara dokunmayacak ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olacak.” Ancak ABD'li düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün elde ettiği bilgilere göre Rus donanması Lazkiye'nin 8 km açığında demirli halde yeni emirleri bekliyor. Pentagon'un askeri uydulardan tanımladığı ve Akdeniz açıklarında bekleyen Rus savaş gemileri arasında Admiral Gorşkov Firkateyni, Novorossiyski denizaltısı, Vyazma petrol gemisi bulunuyor.
İSRAİL'DEN 'DÖNME' MESAJI
Rusya'yı rahatsız eden diğer konu ise İsrail'in geçtiğimiz gün Lazkiye Limanı'na düzenlediği saldırı. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Karz saldırıda Suriye'nin deniz filosunun yok edildiğini açıklarken İsrail basınına göre bu mesaj Rusya'ya “filolarınız geri dönemez” mesajı taşıyor.
Rusya 2017 Ocak ayında Suriye ile imzaladığı anlaşma ile ülkedeki askeri tesislerinin varlığını 49 yıllığına uzatmıştı ancak Esad rejiminin düşmesi bu anlaşmayı da geçersiz kılmakta. ISW'nin Pentagon'dan elde ettiği bilgilere göre Suriye'deki üslerin kaybedilmesi Rusya'nın çok geniş askeri varlık gösterdiği 46 ülkeden oluşan Sahra Altı Bölgesi ve kuzey Afrika'da yer alan Libya'daki askeri, ticari ve istihbarat faaliyetlerine çok büyük bir darbe indirilmesi anlamına gelmekte.
Kaynak: Web Özel