Rusya'nın korkulan ajanları...KGB yöntemleriyle çalışıyorlar

Rusya ABD Dünya haberleri
Rusya'nın korkulan ajanları...KGB yöntemleriyle çalışıyorlar

Moskova, Rusya'da yaşayan yabancı gazetecileri ve diplomatları takip etmek için gizli özel bir istihbarat birimini yeniden aktif hale getirdi. DKRO isimli birim 3 ABD vatandaşını tutuklattı. "KGB gibi çalışan" birim diplomatların evlerine giriyor, araçlarını bozuyor ve çocuklarını takip ediyor.

Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren Intel News'te yayınlanan haberde Rusya'nın yabancıları özellikle de Amerikan vatandaşlarını hedef alan eski bir karşı istihbarat birimini yeniden aktif hale getirdiği iddia edildi. Rusya'nın devlet içi güvenlik ajansı olan FSB'ye bağlı şekilde kurulan Karşı istihbarat Operasyonları Departmanı (DKRO) adlı bölüm ise Sovyetler Birliği'nin dünyaca ünlü istihbarat örgütü KGB'nin öncelikli görevlerinden olan “ülkedeki yabancıları izleme” ile yetkili kılınmış durumda.

3 ABD VATANDAŞINI TUTUKLADILAR

DKRO'nun Rusya istihbarat sistemi içinde bile ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu, varlığının son derece gizli tutulduğu ve bugüne kadar üç Amerikan vatandaşına karşı operasyon gerçekleştirdiği ifade edilmekte. Yabancı uzmanlarca “ajanlık faaliyetleriyle fiziksel ve psikolojik taciz arasında bulanık ve görülemeyen bir hatta” durduğu yorumu yapılan DKRO'nun Rusya'daki 3 Amerikan vatandaşını çeşitli gerekçelerden tutukladığı da belirtiliyor. Bu kişiler arasında ise Soğuk Savaş döneminden bu yana (1947-1991 yılları arasında) Rusya'da ilk kez “ajanlık suçlamasıyla” cezaevine konulan gazeteci durumundaki ABD vatandaşı Evan Gerşkoviç'de bulunuyor.

Rusya'nın korkulan ajanları...KGB yöntemleriyle çalışıyorlar - Resim : 1
DKRO'nun başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e en yakın isimler arasında bulunan eski KGB üst düzey yetkilisi Vladislav Menşçikov (solda) bulunuyor.

BAŞINDAKİ İSİM PUTİN'İN KGB'DEN ARKADAŞI

DKRO'nun başında ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e en yakın isimler arasında bulunan eski KGB üst düzey yetkilisi Vladislav Menşçikov bulunuyor. Menşçikov ile Putin'in KGB'de birlikte görev yaptıkları da biliniyor. İstihbarat kaynaklarına göre Menşçikov bu göreve atanmadan önce de “Rusya'nın kent bölgelerindeki gizli yeraltı tesislerinin güvenliği ve işlerliğinden sorumlu olan Rusya Devlet Başkanlığı Özel Programlar Ofisi'nin” direktörü olarak görev yaptı.

ASIL GÖREV YABANCI DİPLOMATLARI İZLEMEK

İstihbarat bilgilerine göre DKRO kendi içinde de alt birimlere sahip. Rusya'da 'özellikle tehlikeli görülen' yabancı ulusların vatandaşlarını ve diplomatlarını izleyen birimin raporları ayrıca Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de sunuluyor. DKRO'nun ilk departmanı olan DKRO-1 ise örgüt içinde en kalabalık personel sayısına sahip birim. Bu birimin ana görevi ise Rusya'daki ABD ve Kanada vatandaşlarını izlemek ve takip etmek. Kaynaklar ABD-Rusya ilişkileri giderek kötüleştiği için bu birimin operasyonlarının da yoğunlaştığını ifade etmekteler.

ESKİ KGB TAKTİKLERİYLE ÇALIŞIYORLAR

DKRO'nun gazeteci Evan Gerşkoviç'in yanı sıra eski ABD Deniz Piyadeleri Paul Whelan ve Trevor Reed'in tutuklanmasının arkasındaki birim olduğu da ifade ediliyor. Ancak hem ABD ve Avrupa Birliği hem de Moskova'daki kaynaklar DKRO'nun hedefinde bulunan Rusya'da yaşayan diplomat ve gazetecilere karşı gerçekleştirdiği faaliyetleri “tam manasıyla eski KGB taktilerinin uygulanması” olarak niteleyebiliyorlar. Nitekim DKRO kendisini göstermeden ve diplomatik krize neden olmadan korku verici taktikler izliyor. 

Rusya'nın korkulan ajanları...KGB yöntemleriyle çalışıyorlar - Resim : 2
DKRO'nun ülkede yaşayan yabancı diplomat ve gazetecilere karşı psikolojik taciz ve yıpratma uyguladığı ifade ediliyor.

Elde edilen bilgilere göre DKRO'nun ülkede yaşayan yabancı diplomat ve gazetecilere karşı psikolojik taciz ve yıpratma uyguladığı ifade edilirken bu faaliyetler ise şu şekilde sıralanıyor:

- Diplomatların çocuklarını okullarında izleme ve gözlerini korkutma.
- Diplomatların evlerine gizlice girip ses ve görüntü kaydedici cihazlar yerleştirme ya da gözdağı verme amacıyla diplomatların evlerine gizlice girip ortalığı dağıtma.
- Diplomatların ve gazetecilerin araçlarını sabote ederek çalışmaz hale getirme.
- ABD'li diplomatların ve ABD Büyükelçisi'nin evindeki elektriği sık sık kesme.

POLİS KILIĞINDA BÜYÜKELÇİLİĞİ GÖZETLİYORLAR

Yine elde edilen bilgilere göre Moskova'da bulunan ABD Büyükelçiliği yerleşkesinin yakınlarında kurulmuş polis noktalarındaki görevliler aslında Rus polisi değiller. Amerikan diplomatik kaynaklarına göre Büyükelçiliğe çok yakın noktada bulunan bu kişiler “polis kılığındaki DKRO görevlileri.” İstihbarat kaynakları ise bu durumun kamuoyuna yansımaması için iki ülkenin de yoğun çaba sarf ettiğini dile getiriyorlar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Rusya istihbarat KGB FSB ABD ajan casus Moskova