Rusya tarihinin krizleri! Suikast, zehirleme, ayaklanma...

Rusya Vladimir Putin Dünya haberleri
Rusya tarihinin krizleri! Suikast, zehirleme, ayaklanma...
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya'nın paralı asker şirketi Wagner ayaklanıp Moskova'ya ilerlerken ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de görevinden alınacağını iddia etmişti. Yaşananlar iç isyanlar, suikast girişimleri ve devrilen yönetimlerle dolu gergin Rusya tarihini akıllara getirdi. İşte o tarihten kesitler...

Ünlü Rus tarihçi Profesör Nicholas V. Riasanovski'nin güncellenmiş 'Rusya Tarihi' adlı kitabına göre Rus tarihinde liderlere yönelik 6 büyük yönetime, devirme ve suikast girişiminde bulunuldu. Kitaptaki bilgilere göre Rusya'nın liderlerine karşı gerçekleştirilen eylemler tarihte şu şekilde gelişti:

İLK HÜKÜMDARI ASİLLER ZEHİRLEDİ

Tarihe 'Korkunç İvan' adıyla geçen ve Rus Çarlığı'nın kurucusu kabul edilen IV. İvan, 1584 Mart'ında satranç oynarken yaşadığı inme dolayısıyla hayatını kaybetti. 1960 yılında Çar'ın mezarını açan arkeologların bulduğu yoğun cıva izleri hükümdarın zehirlendiğinin kanıtı olarak değerlendirildi. Tarihçiler Korkunç İvan'ın kendi elleriyle yüksek mevkilere getirdiği aristokratlar tarafından zehirlendiğini düşünüyor.

3 FARKLI SUİKAST GİRİŞİMİ

Rusya İmparatoru II. Aleksandr'a hayatı boyunca 3 kez suikast girişiminde bulunuldu. Ancak 1881 Mart'ında düzenlenen saldırı imparatorun sonunu getirdi. 'Narodnaya Volya' isimli sol bir örgütün üyeleri imparatorun da orada bulunduğu bir anda Çarlığın başkenti St. Petersburg kenti meydanında iki bomba patlattı. Çar bu bombalı saldırı sonucunda ağır yaralanarak hayatını kaybetti.

Rusya tarihinin krizleri! Suikast, zehirleme, ayaklanma... - Resim : 1
II. Nikolay ailesiyle birlikte kurşuna dizilerek öldürüldü.

İMPARATORLUĞU DEVİRDİ KENDİSİ SALDIRIYA UĞRADI

1891 yılında Rusya Prensi II. Nikolay'a (sonradan Çar unvanı alacak) Japonya'daki Otsu kenti ziyareti esnasında, yerel bir polis memuru olan Tsuda Sanzo kılıçla saldırı düzenledi. Prens II. Nikolay hafif sıyrıklarla bu saldırıdan kurtuldu. Ömür boyu hapse mahkum edilen Sanzo aynı yıl hapishanede hayatını kaybetti. Rusya'da Romanov hanedanlığının da son imparatoru olan II. Nikolay 1918 yılında tutuklu olarak yaşadığı Yekaterinburg kentinde eşi ve beş çocuğuyla birlikte kurşuna dizilerek öldürüldü.

SSCB'nin ilk lideri Vladimir Lenin, Ağustos 1918'de bir fabrikada düzenlediği mitingin ardından silahlı saldırıya uğradı. Aracına yönelen Lenin'e yaklaşan Fanya Kaplan isimli bir militan silahını üç kez ateşledi. Ağır yaralanan Lenin'in sağlığı bir daha eskisi gibi olmadı. Kaplan, ise suikast girişiminden üç gün sonra kurşuna dizilerek idam edildi.

TÜRKİYE SINIRINDAN GEÇİP STALİN'İ DEVİRMEYE ÇALIŞTILAR

SSCB'nin ikinci lideri Josef Stalin, Rusya tarihinde en çok suikast girişimine uğrayan lider olarak bilinmekte. Stalin'e karşı en büyük tehdit ise 1938 yılında Genrik Lyuşkov isimli eski üst düzey bir Rus gizli polisinden geldi. Japonya'ya kaçan Lyuşkov, suikast girişimi için Türkiye-SSCB sınırından beraberindeki Rus sürgünleriyle geçip Soçi kentindeki yazlık konutunda bulunan Stalin'i öldürmeyi planlamıştı. Ancak Lyuşkov önderliğindeki örgütün içine sızan KGB sayesinde bu girişim başlamadan sonlandırıldı. Lyuşkov'un ise girişimden birkaç yıl sonra KGB tarafından kaçırılarak kayıplara karıştığı iddia edilmekte.

RUS ASTRONOTUN ARABASINI VURDU 

SSCB'nin eski lideri Leonid Brejnev de 1969 Ocak ayında Viktor İlyin adlı bir asker kaçağı tarafından suikast girişime uğradı. Kızıl Ordu'dan kaçan İlyin, Brejnev'i korumakla görevli bir polis memuru gibi giyinerek kimliğini gizledi. İlyin, Sovyet liderin geçişi esnasında konvoyuna 14 el ateş etti ancak kurşunlar Brejnev'in aracına değil, arkasında bulunan Rus astronotların aracına isabet etti. Aracın sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Tutuklanan İlyin, 20 yıl hapis cezasına çarptırılarak ruh ve sinir hastalıkları merkezine gönderildi.

Rusya tarihinin krizleri! Suikast, zehirleme, ayaklanma... - Resim : 2
Vladimir Lenin'in sağlığı uğradığı suikast girişiminden sonra eskisi gibi olmadı.

KILIK DEĞİŞTİRİP TÖREN KITASINDAN ATEŞ ETTİ

SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov'un Rusya'yı demokratikleştirme girişimlerine tepki gösteren Aleksander Şimonov isimli bir mühendis 1990 Kasım'ında Moskova, Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen askeri geçit törenine katıldı. Tören birliği içine sızan Şimonov, Gorbaçev'in halkı selamladığı mozoleye vardığında silahını ateşledi ancak Gorbaçev bu suikast girişimden kurtulmayı başardı. Şimonov da tutuklanarak ruh ve sinir hastalıkları merkezine yatırıldı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Rusya Vladimir Putin tarih Wagner suikast ayaklanma