Putin mi, Prigojin mi? Kimin sonu olacak!

ABD Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Putin mi, Prigojin mi? Kimin sonu olacak!

Rusya'da Wagner Grubu ile ordu arasında çatışmalar yaşanırken, 'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerginlikten galip çıkacağını belirterek, olup bitenlerden Türkiye'nin etkilenmeyeceğini söyledi.

Rusya'da yaşanan iç gerilim, dünyanın gündemini sarsarken, bundan sonraki gelişmelerin neler olacağı ve Wagner grubu kışkırtılıyor mu? sorularını gündeme taşıdı. Wagner grubunun Rusya'ya isyan bayrağından sonra Putin'in "Bu bir darbedir, yapılan hainliktir" sözleri gerilimi daha da tırmandırmış durumda.
Yaşanan gelişmelerin ardından 'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerginlikten galip çıkacağını belirterek, olup, bitenlerden Türkiye'nin etkilenmeyeceğini söyledi. Wagner grubu lider kadrosunun, etkisiz hale getirileceğini de sözlerine ekleyen Prof.Dr.Köni, merak edilenleri şöyle anlattı:

WAGNER GRUBU KIŞKIRTILDI

"Wagner grubu, suça bulaşmış insanlardan oluşuyor. Kendilerine yeteri kadar cephane verilmediğini, Rus generallerin Ukrayna hattında başarısız olduklarını öne sürerek isyan bayrağı açtılar. Wagner grubu, Ukrayna sahasında öne cephede savaşırken, Rus generallerin beceriksiz kararlarından dolayı kayıp sayısının arttığından şikayetçi. Ancak unutulmasın ki, bu gerilimi ABD ve AB'de günler öncesinden medya üzerinden körüklemeye başladı. Amerikan istihbarat birimlerinin Ukrayna hattında etkinliği biliniyor. Wagner grubunu ABD istihbarat birimleri de kışkırtıyor."

Putin mi, Prigojin mi? Kimin sonu olacak! - Resim : 1
Prof.Dr.Köni; "Wagner grubunun Moskova'ya kadar ilerleyip yönetimi ele almaları söz konusu bile olamaz."

ABD HİBRİT SAVAŞ YÜRÜTÜYOR

"ABD ve batı dünyası, Wagner grubu üzerinden hibrit-psikolojik savaş yürütüyor. Kiev'de Rusya'nın düzenlediği bir füze saldırısında, yer altı sığınağındaki 30'dan fazla subay yaşamını yitirdi. Ölenler arasında ABD'li subaylar da bulunduğu ortaya çıktı. Wagner grubu içine de sızmalar ve kışkırtmalar söz konusu olabilir."

TURİZM ETKİLENMEZ

"Ukrayna-Rusya savaşında olup bitenleri sadece batı medyasından takip ettiğimiz için Ruslar'ın savaş sahasında köşeye sıkıştığı algısı oluşmuş durumda ancak saha da böyle bir emare yok. Wagner grubunun Rus birlikleri karşısında kazanma şansı yok. Olayların Türkiye'ye gelecek Rus turistleri etkilemesini de beklemiyorum. Wagner saflarında Putin'e muhalif gruplar da yer alıyor ancak Moskova'ya kadar ilerleyip yönetimi ele almaları söz konusu bile olamaz."

KÜBA'YA DİKKAT 

"Rusya son bir yıldır Çin'den destek aldığı gibi iki ülke arasında enerji antlaşmaları imzalanıyor. Çin bir yandan da Küba'da elektronik haberleşme ve takip sistemleri kurmaya çalışıyor. Ukrayna'dan sonra asıl kriz Küba'da patlak verebilir."

Putin mi, Prigojin mi? Kimin sonu olacak! - Resim : 2
Rus Ordusu ile Wagner Grubu arasında sıcak temaslar yaşanıyor.

 ARKTİK BÖLGEDE ÇATIŞMA RİSKİ 

"Küresel ısınmaya bağlı Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesiyle yeni bir ticaret yolu meydana geldi. Bering Boğazı'nın kuzeyinden başlayan bu hat, Rusya'nın kuzey sahillerinden İskandinav ülkeleri ve Danimarka'ya kadar uzanıyor. Çin, Rotterdam Limanı'na bu yeni hattan her yıl 3 milyon ton mal yığıyor. Rusya, Arktik Bölge'de 12, 13 yeni petrol ve doğalgaz kaynakları buldu. Kanada'nın kuzeyindeki buzulların erimesiyle Kaliforniya'dan kalkan gemiler, Kuzey Kutuplar bölgesi üzerinden Japonya'ya kadar gidebiliyor. Yeni güzergah sayesinde Çin'den Avrupa'ya mal götürmek 1200 kilometre kısalmış oldu. Çatışma riski bir süre sonra Arktik bölgeye kayacak. Yeni çatışma alanı Arktirk Bölge olacak. Çünkü yeni dünya kaynakları bu bölgede. Madenler, petrol, doğalgaz ve deniz ürünlerinin en bol olduğu alan Arktik Bölge..."

ABD SEÇİMLERİ SONRASI UZLAŞMA OLUR 

"Cumhuriyetçiler, Rusya-Ukrayna savaşına harcanan paradan rahatsız. ABD'nin planı AB'nin Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık askeri yardımda bulunmasını istiyor ancak Avrupa ekonomisi de her geçen gün kötüye gidiyor. ABD seçimlerinde Biden'ın gideceğini düşünüyorum. Sonrasında Rusya ile Ukrayna arasında uzlaşmaya varılacaktır."

[email protected] 

Rusya Wagner Grubu ukrayna dış politka savaş