PTT'den 'Sıra Dışı Sporlar' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Atatürk
PTT'den 'Sıra Dışı Sporlar' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

PTT AŞ, "Sıra Dışı Sporlar" konulu anma pulunu ve ilk gün zarfını tedavüle sundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, "Sıra Dışı Sporlar" konulu 15 lira bedelli (45x45 milimetre boyutunda) anma pulu ile söz konusu pula ait 45 lira bedelli ilk gün zarfı, abone sayısı kadar PTT iş yerlerinde ve şirkete ait "www.filateli.gov.tr" internet adresinde satışa çıkarıldı.

Söz konusu filatelik ürünlerin satışıyla birlikte bugün "PTT Pul Müzesi Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No:13 Ulus Altındağ/ANKARA" adresinde "Sıra Dışı Sporlar 07.12.2023 ANKARA" ibareli ilk gün damgası da kullandırılmaya başlandı.

ATATÜRK PULLARI DA TEDAVÜLE SUNULMUŞTU

PTT AŞ tarafından "Atatürk ve Cumhuriyet-2" konulu resmi posta pulları bugün tedavüle sunuldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, "Atatürk ve Cumhuriyet-2" konulu resmi posta pulları (26x36 milimetre boyutunda) 1 lira, 5 lira, 10 lira ve 87 lira bedelle PTT iş yerlerinde satışa çıkarıldı.

POSTA PULLARI

Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı kâğıt etiket. Posta pulları geçmişte gönderinin posta ücretini ödemenin en çok kullanılan şekliydi. Günümüzde ise gönderiler çoğunlukla damga makinesinden geçirilmekte ve kâğıt pul taşımamaktadır. Ayrıca posta idareleri tarafından hazırlanan antiye zarf ve antiye kart gibi ayrıca ek bir ücret veya pul gerektirmeyen yazı malzemeleri de postada kullanılmaktadır.

İlk olarak Birleşik Krallık'ta, 6 Mayıs 1840 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1 Ocak 1863 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır.

Posta pulları ayrıca pul koleksiyoncuları tarafından satın alınarak biriktirilen çok popüler bir koleksiyon aracıdır. Zarf, kart, damga, posta kartı ve benzeri posta ile ilgili her türlü malzeme dünya çapında yüz milyona yakın olduğu tahmin edilen koleksiyoncu tarafından toplanır. Posta pulları filatelistler tarafından incelenerek pulların dantelleri, kâğıtları, mürekkepleri ve benzeri diğer teknik özellikleri araştırılır; pulların posta merkezlerine dağıtılması da filatelinin araştırma alanları arasındadır.

Kaynak: AA