Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul depremi açıklamasında üç profesörden itiraz! Görür yanıt verdi

Deprem İstanbul
Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul depremi açıklamasında üç profesörden itiraz! Görür yanıt verdi

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür'ün İstanbul için deprem olasılığının önümüzdeki 30 yıl içinde 7 büyüklüğünde ve yüzde 64 ihtimalle gerçekleşebileceği yorumuna, 3 meslektaşından itiraz geldi. Görür, ardından bir paylaşım daha yaparak yanıt verdi.

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu ifade ederek depreme dirençli kentler için yapılması gereken çalışmaları hatırlattı. Bu hatırlatmadan sonra Twitter'da yer bilimciler yüzde 64 oranı konusunu yeniden gündeme getirdi, tartışma başladı. 

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu "1999'da yapılan olasılık temelli bir araştırmaya göre "önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olma ihtimali yüzde 64" denmişti. Hala bu olasılık hesabını kullanmak doğru değildir! Analizin yenilenmesi gerekir. Çünkü son 25 yılda yeni depremler oldu ve olasılık değişti" görüşünü dile getirdi.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Gökçeoğlu'nu destekleyerek "Hocam yeniledik. Takan yok varsa yoksa tek fay" tepkisini dile getirdi.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da Gökçeoğlu'nun açıklamasına "Analizler yenilendi zaten. Tom Parsons 2004'te 2000'deki yayınını günceledi. Murru vd. ise Marmara Bölgesi için çok daha ayrıntılı bir analizi 2016'da yayınladı. Olasılık M7,3 ve daha büyük bir deprem için 30 yılda %48 olarak açıklanmıştır." görüşünü paylaşarak destek verdi.

GÖRÜR'DEN BİR PAYLAŞIM DAHA

Bu paylaşımların ardından, Prof. Dr. Naci Görür de bir tweet atarak, "Bir deprem ile ilgili bir tweet attığımda, kimi arkadaşlarım tweeti beğenmiyor. Neyi duymak istiyorsa onu istiyor. Açık olarak şunu bunu söyle diyor. Keşke kesin söyleyebilsek. Bizim tüm söylemlerimiz olasılıklara dayanır. Kesin olanı şu: öyle veya böyle, sizin orada olmasa bile bir başka yerde bir gün deprem olacak ve binlerce canımız ölecek. Onun için kendini, bölgeni düşünmeyi bırak ve gel tüm milletimizin DEPREM DİRENÇLİ KENTLERE kavuşması için mücadele edelim ki canlarımız ölmesin, sevgiyle" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Prof. Dr. Naci Görür prof. dr. cenk yaltırak İstanbul depremi