Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan yeni paylaşımlar: Beklenen en büyük depremleri il il sıraladı

Deprem Bolu
Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan yeni paylaşımlar: Beklenen en büyük depremleri il il sıraladı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremle ilgili il il uyarılarına devam ediyor. Önceki gün Türkiye'nin en güvenli 21 ilini sayan Ercan, dün de Türkiye'de hangi illerde, kaç büyüklükte deprem beklendiğini açıkladı. Ercan'dan bugün diğer iller için de açıklamalar geldi. 

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli 21 ili açıklamasının ardından Türkiye’nin görebileceği en büyük depremler ve kentlerini açıkladı. Ercan, il il büyük deprem beklentisine göre paylaşımlarına bugün de devam etti. 

ERCAN'DAN YENİ PAYLAŞIMLAR

Ercan daha sonra paylaşımlarına şu açıklamayı getirdi:

"İki gündür abc sırasına göre her ilin deprem çekincesini açıklıyorum. Ancak kimi yurttaşlarca, anlaşılmayıp yanlış yorumlanıyor. Verilen büyüklük il merkezi için değil, tüm il için beklenen en büyük deprem (deprem riski). Beklediğim, öngördüğüm, uyardığım, kestirdiğim deprem değil.

Eğer M<6,5 ise o il içinde yıkıcı büyük bir deprem beklenmediğini, ilin ilçeleriyle güvenli olduğunu gösterir. Bazan il merkezinde beklenen deprem büyüklüğü, il kapsamında beklenen depremden küçük olabilir.

Söz gelimi, Adana içinde beklenen en büyük deprem M6,4’dür. Ancak Adana ilinde beklenen en büyük deprem M7,1’dir.

Deprem odağı yaşadığınız ilde olmasa bile, yer sarsıntıları sizin ilinizin altından geçecek, yapınızı sarsacaktır. Etkilenmeniz, depremin işleyişine, yer-yapı ilişkisine bağlı olarak değişecektir. Depremde en yıkıcı olan yer-yapı sarsıntı sıklığı örtüşmesidir (rezonans).

Bu örtüşmeyi deprem olmadan jeofizik mühendisleri ölçebilir."

Kaynak: Haber Global TV

prof. dr. ahmet ercan