Polis Özel Harekat (PÖH) nasıl olunur? PÖH olmanın şartları nelerdir?

polis Emniyet Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı
Polis Özel Harekat (PÖH) nasıl olunur? PÖH olmanın şartları nelerdir?
pöh alımı

Polis Özel Harekat, İç İşleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel bir birimdir. Peki, PÖH nasıl olunur, PÖH olmanın şartları nelerdir? PÖH alımı olacak mı?

Polis Özel Harekat, İç İşleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı özel bir birim olarak ifade edilir. Bu birim; yüksek riskli bölgeler içerisinde çalışan ve özel eğitim alan personelden oluşur. PÖH olabilmek içinse izlenmesi gereken bazı prosedürler yer almaktadır. İşte PÖH nasıl olunur hakkında merak edilen tüm detaylar.

POLİS ÖZEL HAREKAT (PÖH) NASIL OLUNUR?

Adayların Polis Eğitim Merkezi'nde eğitim almış olması talep edilmektedir. Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, eğitimlerini sürdürürken özel harekat polisi olma isteğini tercihine ekleyebilmektedir. Buna ek olarak mesleğine polis olarak devam edenlerin de PÖH olmak için başvuru yapma hakkı bulunur. 671 sayılı kanun hükmünde kararname ile polisler de özel hareket başvurusunda bulunabilmektedirler.

Özel hareket polisi olarak görev yapmak isteyenlerin fiziki sınavı ve mülakat sınavını başarılı bir biçimde geçmesi lazımdır. Bu iki sınavın ardından da adayın polis eğitim merkezinde eğitim alması ve devamında da bu eğitimi tamamlaması lazımdır. POMEM fiziki yeterlilik sınavı; sıçrama, lastikten geçme, ağırlık taşıma, takla, slalom koşusu ve engel etaplarından oluşmaktadır.

PÖH OLMA ŞARTLARI NELERDİR 2022?

Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve polislik kadrosu içerisinde çalışan kişiler PÖH olmak için başvuruda bulunabilirler. Fakat her iki grup adaydan da başvuru için birtakım şartları yerine getirmesi beklenmektedir. Bu kapsam doğrultusunda PÖH adaylarında aranan ilk şart yaş sınırıdır. Bu şarta göre de adayların 28 yaşından gün almamış olması lazımdır. Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve silah taşıma engelinin de bulunmaması yine aranan diğer şartlar arasındadır.

PÖH olma isteği barındıran adaylar evliyse hem kendinin hem de eşinin adli sicili incelenmektedir. Ek olarak adaylar başvuru esnasında herhangi bir siyasi oluşuma üye olmadığını da kanıtlamak durumundadır. Kamu hakkından yoksun bulunan ya da daha önce polis eğitim kurumundan atılan kimseler başvurularını gerçekleştiremez. Alkol ve diğer bağımlılıklar nedeniyle tedavi gören şahısların da polis özel harekat başvurusu yapma hakkı yoktur.

PÖH başvurusu esnasında adaylardan herhangi bir KPSS baraj şartı beklenmemektedir. Fakat eğitim kriteri olarak başvuran kişinin en az lise düzeyinde eğitiminin bulunması talep edilmektedir. Adayların terhis tarihinin de başvuru tarihinden en az üç yıl önce olması lazımdır.

pöh alımı olacak mı

PÖH ALIMI OLACAK MI?

Yakın bir zaman önce POMEM tarafından 10 bin kişilik kadro alımı yapıldı. Bu sebeple POMEM'in ardından PÖH'ün de kadro açacağı öngörülüyor. PÖH'ün 3 senedir kontenjan açmaması da bu düşünceyi destekler mahiyette.

Geçmiş olduğumuz yıl İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, EGM'ye PÖH alımı ile alakalı bir açıklamada bulunmuştu. Söz konusu açıklamada, 'Artık dışardan özel harekat polisi almayacağız. Öyle bir şey söz konusu değil.' ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamayı Bakan Soylu kesin bir dille yapmış ve artık çok ciddi ihtiyaç olmaması halinde açıktan özel harekat polisi alımı yapılmayacağı belirtilmişti.

POMEM EGM