PJAK'a İsrail desteği mi? PKK'nın İran kolu uyandı
İran'a karşı silahlı eylemlere 2011'de son veren terör örgütü PKK uzantısı PJAK'ın, İran güvenlik güçlerine saldırması akıllara "İsrail planı mı?" sorusunu getirdi. İran'da 5 bine yakın militanı olan PKK/PJAK'ın İsrail ile koordineli hareket ettiğini gündeme getiren güvenlik ve strateji uzmanları ise sözde dört parçalı uydu devletçiğin doğrudan doğruya İsrail projesi olduğuna dikkat çektiler.
Terör örgütü PKK'nın İran'daki kolu PJAK'ın uzun süre sonra silahlı eylemde bulunması gözleri Orta Doğu'daki karanlık denklemlere çevirdi. Terör örgütü PKK/PJAK geçtiğimiz 22 Ekim günü İran'ın Kamyaran bölgesinde güvenlik güçlerine silahlı saldırıda bulunurken, 2011 yılında İran'a karşı ateşkes ilan eden örgütün, İsrail-İran çatışmalarının ardından yeniden hareketlenmesi dikkat çekti. PJAK'ın bölgedeki yapılanması ve İsrail'in muhtemel stratejisiyle ilgili Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Emekli kurmay albay ve terör uzmanı Mehmet Çanlı, "PJAK hareketlendiyse bu İsrail'in desteğiyle hatta bizzat İsrail'in kendi ajanlarının koordinasyonunda olmuştur" derken, önemli açıklamalarda bulundu.
İSRAİL-PKK MÜTTEFİK
PKK'nın İsrail ile bağlantısı olduğunu sözlerine ekleyen Çanlı, şunları söyledi: "İsrail'in sadece PKK ile değil, pek çok Kürt grubuyla da bağlantısı bulunuyor. 1960'larda Irak'ta hükümete karşı ayaklanmalarda, İsrail gizli servisinden elemanlar Kuzey Irak'ta Sorani ve Behdinan Kürtlerini birleştirip kullanıyordu. PKK başta Filistinli kurtuluş örgütlerinin içinde gelişti ama son yıllarda konjonktür değişince İsrail'in en yakın müttefiki haline geldi. PJAK tekrar silahlı eylemlere başladıysa bunun tek açıklaması İsrail desteğidir. Çünkü PJAK ile PKK arasında organik bağ var."
TAŞERON OLACAKLAR
Uzun süre Irak'ın kuzeyinde görev yapan 90'lı yıllardan itibaren İran'ın, Kandil'de ve Irak'ın bazı bölgelerinde yaptığı operasyonları takip eden Çanlı, İsrail'in PJAK'ı İran'a karşı nasıl kullanabileceği hakkında ise şöyle konuştu: "İran'ın, Irak'taki istihbaratı çok güçlü. PJAK'ın uzun süre sessiz kalması İran'ın bu kararlı politikalarının bir sonucu. İsrail kısa süre önce Hamas'ın liderlerini öldürdü. İran'daki muhtemelen suikastlar için PJAK'ı kullanabilir. Diğer strateji belli noktalara mayın koyma, taciz etme, rahatsızlık verme olabilir. Ancak halk ayaklanmasını kışkırtmaları mümkün değil."
İran-PJAK denkleminin bilinmeyenleri
KANDİL'DE AKTİFLER Mİ?
Ortadoğu'yu yakından izleyen emekli tuğgeneral Esat Arslan ise İran'daki gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtlarken önemli açıklamalarda bulundu. İşte Arslan'ın İran'daki PKK/PJAK'ın son saldırısına ilişkin değerlendirmeleri:
ABD ve İsrail ittifakı, "Orta Doğu’da güç dengesini değiştirme planları ve 'Dört Parçada Kürdistan' gereğince İran'a karşı yerel güçlerle ittifak kurmaya çalışıyor. Davut Koridoru ile birlikte 'Dört Parçada Kürdistan' uydu devletçiği, doğrudan doğruya 'İkinci İsrail' projesidir. Kurulması planlanan yeni düzende asıl hedef İran.
KALKIŞMA RİSKİ VAR MI?
"PJAK 2011’den beri sürgünde etkinliğine devam eden bir konumdaydı. PJAK ayrıca, İran’daki 'Jin, Jiyan, Azadi' ile betimlenen 'Mahsa Emini' gösterilerinden bu yana Kandil’de aktif haldeydi. Örgüt 7. kongresini 4 yıl aradan sonra Nisan 2024'te gerçekleştirdi. Kürt kaynaklar, iş başına gelen yeni yönetimin büyük bir şeye hazırlandığına bu hazırlığın odak noktasının İran olabileceğine işaret ediyor."
HASSAS DURUM NEDİR?
"İran, 2023'te Kürt partilerin kamplarını bombalarken PJAK’a dokunmadı. PJAK ise İran içinde olası bir başkaldırıda etkili olma potansiyeli ve kinetik gücünü de arttırdı. İran hem kendi içindeki hassas durum hem de Irak ve Suriye’deki denklem nedeniyle seçici davranıyor."
Kaynak: Web Özel