Pestisit kullanan ifşa edilsin! Halka zehir yedirenler kim?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ürünlerinde taklit-tağşiş yapan gıda firmalarını internet sitesinde ifşa etmesi, tarım ürünlerinde limitlerin üzerinde pestisit maddesi kullanan üreticileri gündeme getirdi. Başlatılan imza kampanyasıyla pestisit için de ifşa talep edildi. Ziraatçılar, pestisit denetiminin nasıl yapılabileceğini anlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ay başından bu yana taklit-tağşiş yapılan gıdaların üreticilerini ve satıcılarını internette teşhir etmeye başladı. Bakanlığın bugüne kadar yayınladığı verilere göre 616 gıda firmasının uygunsuzluk yaptığı belirlendi. Teşhir edilen gıdalar arasında et, zeytinyağı, salça, baharat gibi mutfaklarda sıkça kullanılan ürünler yer alıyor. Tarım Bakanlığı'nın vatandaştan destek gören çalışması akıllara tarımsal üretimde limitlerin üzerinde kullanılan pestisit maddesini de getirdi. Tarım ürünlerinde limitlerin üzerinde pestisit kullanan üreticilerin de teşhir edilmesi için imza kampanyası başlatılırken; Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan ziraatçı ve gıda güvenliği uzmanları pestisitle ilgili ifşa sürecinin nasıl olabileceğini anlattılar.
DENETLENMELİ
Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Dr. Cemal Polat şu anda pestisit ile ilgili bir denetim sistemi olmadığını belirterek, "Pestisitin limitlerinin ilan edilebilmesi için çiftçilerin denetlenmesi gerekiyor. Şu anda Çiftçi Kayıt Sistemi'nde böyle bir denetim yok. Laboratuvarlara ürünler gidiyor hep geri geliyor. Burada daha evvel kontrol olarak Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri vardı. Bu kaldırıldıktan sonra maalesef kontrol kalmadı. Kontrol için bir laboratuvar yok. Bunu çiftçi bazında çözmek için ilaç bayilerinin de denetlenmesi gerekiyor, Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre ne kullanıyor; bakılması gerekiyor. Kullanılan torbaların da geri dönüşümü olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
TARİHLERE BAKILMALI
Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı da ürünlerin hasat ve kullanım tarihlerine dikkati çekerek şu açıklamaları yaptı: "Tarım ürünlerinin son hasat tarihi ile kullanım arasındaki süreye dikkat edilirse pestisit kalıntısı çıkma ihtimali çok düşük. Zaten Tarım Bakanlığı bazı ilaçların kullanımını, satışını yasakladığı için mevcut ilaçlarda da bu şekilde pestisit çıkması mümkün değil. Hasat tarihi ile son kullanım arasındaki tarihe dikkat edildiği takdirde burada herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Sebze tarımında sistemik ilaçlar genelde kullanılmıyor. Kontak etkili ilaçlar kullanılıyor. Sistemik ilaçlarda da kalıcılığı olmayan, yeni jenerasyon ilaçlar tercih ediliyor. Bu ilaçlarla önüne geçilebiliyor."
PİŞİRMEYLE GİTMİYOR
Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Özer Ergün ise pestisite maruz kalmanın kısa ve orta vadede nelere sebep olacağıyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Mikrobiyolojik tehlikeler gıda güvenliği için her zaman önemliydi. Ancak bunlar pişirmeyle, dondurmayla bertaraf edilebiliyordu. Tarım koruma ilaçları gibi kimyasal kalıntılar gıdaya geçtiğinde pişirmeyle ya da dondurmayla kaybolmuyor. Pestisit çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Aslında bunların zamanları, bekleme süreleri ve dozları var. Çok yoğun maruz kalındığında zehirlenmeye sebep oluyor. Yüksek doz öldürüyor. Ancak düşük dozlarda alınması burada dikkat çekici. Bu durum da uzun vadede pek çok hastalığa neden oluyor."
HASTALIKLARIN SEBEBİ
Öte yandan Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından yayımlanan ve her yıl güncellenen “Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası” sofralardaki tehlikeyi haber veriyor. Atlasta "Pestisit"; yani tarım zehirlerinin insan sağlığı ve çevreye olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgiler yer alıyor. Buna göre dünyada her yıl 385 milyon kişi pestisit zehirlenmesi nedeniyle hasta oluyor. Kanser, alzheimer gelişim bozukluğu, kısırlık gibi sağlık sorunları pestisit nedeniyle oluyor. Çiftçilerin uzun süre doğrudan pestisite maruz kalmaları nedeniyle yüksek risk altında oldukları ifade edilirken, dünyada yılda 200 bin kişinin de akut zehirlenme sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Kaynak: Web Özel