Paşinyan'dan dikkat çeken çıkış: "Erivan'da oturup Kars hayali kuranlar Erivan'ı kaybeder"

Haber Merkezi
Azerbaycan Ermenistan

Ermenistan'ın Azerbaycan ve Türkiye topraklarına yönelik yayılmacı emellerini, artık ülkenin en yetkili ismi, eleştiriyor. Mecliste konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kaybedilmiş Ermenistan arayışından vazgeçilmesi için çağrı yaptı.

Yıllarca Azerbaycan'a karşı yürütülen kara propagandanın başını çeken, tarihi gerçekleri işgal politikasını sürdürmek için çarpıtan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, artık bambaşka konuşuyor. Azerbaycan'a ait olan toprakların iade edilmesini savunup halkını da ikna etmeye çalışıyor. Hatta Türkiye'nin topraklarına göz dikilmemesi için çağrı yapıyor. Ermenistan Ulusal Meclisi'nde konuşan Paşinyan, 1976 yılına ait, Sovyetler Birliği'nin askeri haritasını gösterdi. Bu haritanın Azerbaycan'a 4 köyün iade edilmesine "yasal dayanak" oluşturduğunu söyledi.

Paşinyan yayılmacı emellerden vazgeçilmesi gerektiğini vurgularken, Kars'ı işgal etme hayali kuran Ermenileri de eleştirdi, "Biz vatan içinde vatan arıyoruz. Erivan’ın ortasında bir kafede oturup Kars hayali kurmak istiyorlar. Ama Erivan’ı kaybedecekler. Kapan’da otururken, Zengilan hayali kuruyorlar ama gerçek Ermenistan’ı, gerçek Kapan’ı kaybedecekler. Bizim 'tarihi Ermenistan' arayışını durdurmamız gerekiyor çünkü bu anavatanı bulduk. Bu anavatan 29 bin 743 kilometrekare egemen topraklar içeren Ermenistan Cumhuriyeti'dir" diye konuştu.

Paşinyan, Azerbaycan'a iade etmeyi kabul ettikleri 4 köyle ilgili protokolü de hatırlattı. Süreci önemli bir başarı olarak niteledi, "Ben buna başarı derim. Çünkü Ermenistan tarihinde ilk kez müzakereler yoluyla sınırlarını belirliyor ve böylece egemenliğin, devletin ve gelecekteki kalkınmanın temelini atıyor" dedi.

Ermenistan Başbakanı daha önce de, 4 köyün Azerbaycan'a iade edilmesine tepki gösteren rövanşistleri ikna etmek için sıra dışı bir video kayda almış, Azerbaycan'la barış sürecini bardak ve suyla anlatıp "Sınırlarımızın dışına taşarsak zararlı çıkarız" mesajı vermişti.

Azerbaycan, Paşinyan yönetiminin değişen tutumunu destekliyor, sınırların belirlenip nihai barış anlaşması imzalanması için en kritik adım 19 Nisan'da atıldı. Ermenistan, 1990'li yılların başından beri işgal altında tuttuğu 4 köyü Azerbaycan'a iade etmeyi kabul etti. Şimdi o noktalarda sınır çizme faaliyetleri yürütülüyor. Bir yandan da barış müzakereleri yapılıyor. Hedef yıl sonuna kadar imzaların atılması.