Paşinyan'dan dikkat çeken çıkış: "4 köyü Azerbaycan'a iade etmeliyiz, yoksa savaş çıkar"

Haberglobal.com.tr
Ermenistan Azerbaycan

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Tavuş vilayetinde sınır köylerine ziyarette bulundu. Azerbaycan'ın öz toprakları arasında yer alan 4 köyün iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bölge sakinlerini ikna etmek için dil döktü.

Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağlayıp Güney Kafkasya'da yeni bir jeopolitik gerçeklik yarattı. Sahada ağır hezimete uğrayan Ermenistan bu gerçekliği artık inkar etmiyor. Daha önce Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul eden Paşinyan, şimdi 4 köyü daha iade etmeye hazırlanıyor. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Tavuş vilayetinde sınır köylerine ziyarette bulundu. Azerbaycan'ın öz toprakları arasında yer alan 4 köyün iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bölge sakinlerini ikna etmek için dil döktü. Paşinyan 4 köyün iadesi için savaş çıkacağı tehdidiyle halkı korkuturken Ermenistan'ın o savaştan da yenilgiyle ayrılabileceğini ima etti.

Ermenistan lideri geçen hafta da "Haritada sınırlarımız dışında emelimiz olmamalı" diyerek dikkatleri üzerine çekmişti. Paşinyan'ın değişen söylemi, Azerbaycan'ın sahadan sonra masada da tam zafere yaklaştığı yorumuna yol açıyor. Bakü iyimser, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev "Barışa hiç olmadığı kadar yakınız" diyor.

Kritik gelişmeler olurken Güney Kafkasya turuna çıkan Jens Stoltenberg, Erivan'ı ziyaret etti. Çantasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanacak barış anlaşması vardı. Stoltenberg normalleşme ve kalıcı barışın yolunu açacak anlaşmaya varılması için Erivan'a çağrıda bulundu. Paşinyan ise Ermenistan'ın NATO ile iş birliğini genişletmek istediğini söyledi. Erivan-NATO iş birliğinin yeni formatı olan özelleştirilmiş ortaklık programının kısa sürede onaylanmasını umduğunu belirtti.

Ermenistan bir yandan Kuzey Atlantik ittifakıyla ilişkilerini genişletirken diğer yandan Rusya öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden ayrılmayı değerlendiriyor.